Flacăra Păcii a trecut şi prin Slobozia şi Călăraşi
Proiectul Peace Run (Alergare pentru Pace) a fost iniţiat în 1987 de către Sri Chinmoy, un poet, filozof şi scriitor, ajungând, anul acesta, la cea de-a 37-a ediţie. Alergarea pentru Pace este o ştafetă globală cu torţe care oferă oricărui om şansa de a-şi exprima năzuinţa pentru pace. De la înfiinţarea sa, alergarea a vizitat aproape toate ţările din lume – peste 150 de ţări şi teritorii – şi a atins vieţile a milioane de oameni.
În Europa, Peace Run a început pe 6 martie 2024, torţa fiind aprinsă de Sanctitatea Sa Papa Francisc la Vatican. După care, a urmat traseul prin ţările europene, ajungând în România în data de 25 septembrie, la Bumbăta (Galaţi). De la Galaţi, torţa păcii a ajuns în data de 26 septembrie la Slobozia (Ialomiţa); în data de 27 septembrie la Călăraşi şi Olteniţa, iar în data de 28 septembrie la Giurgiu, la Vama Ruse, unde a fost predată bulgarilor, urmând ca echipa internaţională Peace Run să continue alergarea prin Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia şi Ungaria. Cursa se va termina la Budapesta, în data de 18 octombrie 2024.
Alergarea pentru Pace nu strânge bani şi nu susţine vreo cauză politică. Scopul participanţilor este să creeze un sentiment de bunăvoinţă între oameni din toate ţările. Asta îl motivează şi pe Adrian Papuc, unul dintre organizatorii acţiunii Peace Run România. ,,Este o alergare voluntară şi pentru mine înseamnă a transmite mai departe gândurile de pace, armonie şi înţelegere între popoare. Vrem să arătăm tuturor că doar împreună putem reuşi. M-am antrenat în fiecare săptămână, între 200-250 kilometri, deci fizic am fost pregătit. Sufleteşte, îmi doresc de fiecare dată să pot împărtăşi aceste gânduri cu celelalte persoane. Noi ne considerăm o echipă internaţională, fiindcă echipa noastră cuprinde alergători din foarte multe ţări. Anul acesta, în România, au fost alergători din Cehia, Noua Zeelandă, Mexic, Ucraina, Scoţia, Italia, Ungaria şi o mare parte din România. Noi ne simţim ca o familie împreună şi asta ne ajută să facem această alergare. Noi alergăm împreună pentru a crea o lume ce are drept temelie pacea”, a precizat Adrian Papuc, specificând că a mai participat la astfel de acţiuni, începând din 2006, atât în România, Cehia, Slovacia şi New York, în America. Cu toate că a alergat şi prin alte ţări, acesta mărturiseşte că pentru el are o importanţă mai mare Peace Run România, fiindcă poate să simtă emoţia şi gândurile pe care le împărtăşeşte cu copiii din şcoli şi grădiniţe, prin prisma interacţiunii. Iar asta reprezintă, pentru el, cea mai importantă parte din alergare. „Principalul mesaj pe care îl transmite Peace Run e că pacea începe cu mine şi dacă fiecare dintre noi avem pace, aceasta se va transmite mai departe şi va face o pace locală, naţională şi mondială. Şi, oamenii au răspuns pozitiv la mesajul nostru de pace. Peste tot, primirile au fost foarte frumoase şi emoţionante. Întâlnirea cu copiii a fost cu totul şi cu totul specială. În momentul în care le-am înmânat torţa copiilor mai mici, ne-au spus că a fost cea mai frumoasă zi din viaţa lor. Şi asta ne motivează, ne dă un imbold să facem această alergare în fiecare an. Eu cred că sportul reprezintă un integrator al păcii, iar cine îl practică este un om mult mai deschis la diversitate şi la acţiuni împreună. Una peste alta, noi credem c-o să fie o lume mai bună în urma acestor alergări. Încercăm în fiecare an să transmitem acest mesaj de pace. Şi mesajul scurt este: Împreună, putem să reuşim să facem orice”, a mai adăugat organizatorul Peace Run.
La rândul lui, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a fost impresionat de alergători. „Flacăra Păcii a ajuns la Călăraşi şi mă bucur că cea mai mare ştafetă a lumii a traversat oraşul nostru în aceste zile de sărbătoare. Echipa Primăriei a primit-o pe cea a alergătorilor internaţionali, alături de elevii Gimnaziului Carol I, în faţa instituţiei, ca un mesaj unitar de pace şi solidaritate. Flacăra Păcii 2024 s-a aprins la Vatican, cu binecuvântare Papei Francisc, traversând până la noi: Portugalia, Spania, Franţa, Elveţia, Austria, Cehia şi Moldova. A fost un moment excepţional când avem nevoie de pace atât la graniţe, cât şi în inimi”, a subliniat primarul municipiului Călăraşi.
Ramona BUTNARIU