Finanţare Regio pentru infrastructura educaţională din judeţul Călăraşi

Zilele acestea, două comunităţi călărăşene au semnat contractele de finanţare pentru proiecte care, pe viitor, vor îmbunătăţi infrastructura educaţională din respectivele localităţi. Este vorba de Şcoala Gimnazială Nr. 1 din satul Gurbăneşti şi Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Valea Argovei care vor beneficia de finanţare nerambursabilă, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Scopul principal este creşterea performanţei elevilor şi reducerea abandonului şcolar.

 Conferinţa a avut loc, mai exact, marţi, 16 februarie, la sediul central din municipiul Călăraşi al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia. La aceasta au participat: Liviu Gabriel Muşat ( directorul general al ADR Sud Muntenia), Vasile Iliuţă (preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi); Sandu Manea (primarul comunei Gurbăneşti) şi Costel Boitan (primarul comunei Valea Argovei).

În debutul întâlnirii, directorul Liviu Muşat l-a invitat pe preşedintele Vasile Iliuţă să spună câteva impresii referitoare la eveniment. Acesta i-a felicitat pe cei doi primari pentru reuşita de a accesa fonduri europene. „Vă felicit domnilor primari pentru dorinţa de a accesa fonduri europene. Domnule director, Liviu Muşat, uite că astăzi începem să arătăm celor care sunt interesaţi că judeţul Călăraşi se modernizează cu două şcoli, în comunele Valea Argovei şi Gurbăneşti. Programul de dezvoltare va continua, prin Programul Operaţional Regional, unde suntem deja parteneri într-o investiţie de 30 milioane euro. Numai aşa vom putea dezvolta judeţul, dacă vom înţelege că fondurile europene sunt singura soluţie de schimbare în bine”, a precizat preşedintele CJ Călăraşi.

Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat a scos în evidenţă că judeţul stă destul de bine la capitolul accesării de proiecte pe educaţie. „Pe actualul program, la capitolul şcoli, sunt depuse proiecte pentru 11 şcoli. Judeţul Călăraşi este pe locul trei în regiune, după Dâmboviţa, cu 38 de şcoli, Prahova – 23. Giurgiu are -10 şcoli, Argeş – 6 şcoli, Teleorman -2  şcoli şi Ialomiţa – zero. Faţă de programul anterior, când judeţul Călăraşi nu a avut nicio şcoală, acum este o creştere importantă, creştere pe care noi dorim să o constatăm şi în programul următor. Mai ales că, la discuţia pe care am avut-o la nivel de judeţ, există intenţia de a se depune un proiect integrat pentru digitalizarea şcolilor, un proiect în care CJ să fie lider. Sperăm ca acest proiect să fie unul de succes. Până în momentul de faţă, la nivel de regiune, doar judeţul Călăraşi a manifestat intenţia de a depune un proiect integrat, ceea ce dă un semnal clar de susţinere a acestui domeniu atât de important pentru noi, mai ales în această perioadă, cu atâtea provocări, cu faptul că trebuie să ne adaptăm la noile condiţii. Sunt convins că noul program va da o oportunitate bună pentru şcolile din judeţul Călăraşi”, a informat directorul ADR Sud Muntenia.

„Nu credeam vreodată că vom putea lua bani europeni”

Un cuvânt de satisfacţie şi mulţumire au avut şi primarii localităţilor beneficiare care, pe viitor, după implementarea proiectelor, vor putea oferi copiilor cele mai bune condiţii.

Primul care a intervenit a fost Sandu Manea, primarul comunei Gurbăneşti. „Nu credeam vreodată că vom putea lua bani europeni. Faptul că am accesat acest proiect mă face, ca pe viitor, să depun pentru orice axă, unde există posibilitatea de a aduce bani europeni în comuna Gurbăneşti care, după cum ştiţi, este una dintre cele mai mici comune de la nivel judeţean. Lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă datorită domnului preşedinte Iliuţă, care n-a împărţit bani doar la comunele mari, ci a avut grijă şi de noi. La momentul acesta, comuna Gurbăneşti are 105 sau 107 elevi la şcoală. Şi ei trebuie să înveţe, chiar dacă sunt 100 şi nu 500. Trebuie să înveţe într-o şcoală cu toalete interioare, cu cabinete pentru materiile respective, sală de sport. Dacă vom duce la capăt acest proiect, situaţia s-ar schimba cu mult în bine. Mulţumim încă o dată pentru tot sprijinul acordat, atât domnului preşedinte, cât şi domnului director Liviu Muşat pentru colaborare şi îndrumare. Ne-au fost alături la tot pasul”, a punctat primarul comunei Gurbăneşti.

La rândul lui, Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei a mărturisit că se simte onorat şi mândru. „Mă simt onorat fiindcă sunt în compania dumneavoastră şi mândru pentru că în timpul mandatelor mele de primar am realizat un asemenea proiect. Mai avem şi alte proiecte, dar pentru viitorul copiilor din Valea Argovei, acesta mi se pare cel mai important. Încă o dată s-a dovedit că este adevărat proverbul: Cu răbdarea, treci marea. Am aşteptat ceva, dar nu a fost în zadar şi asta este extraordinar. Proiectul de la Valea Argovei constă în reabilitarea unui corp pe şcoală, pentru că acolo avem două corpuri. Unul l-am reabilitat cu fonduri proprii în anii anteriori şi îl dotăm. Celălalt are o extindere cu grup sanitar, laborator de informatică, cabinet medical şi o magazie de materiale. Bineînţeles că dotările vor fi la standarde europene, cu cataloage electronice. Părinţii vor avea posibilitatea să-şi supravegheze copiii pe telefon. Am încercat în timpul mandatelor mele de primar să fac tot posibilul ca tânăra generaţie să fie într-adevăr educată. E adevărat, cum spunea şi colegul, că la cofinanţări, fiind comunităţi mai mici şi cu posibilităţi financiare mai reduse, vom avea nevoie neapărat de Consiliul Judeţean. Acesta este singurul nostru impediment în atragerea fondurilor europene, cofinanţările şi nu doar în cazul celor europene, ci şi guvernamentale. Mulţumim încă o dată pentru tot sprijinul acordat şi sperăm să mai câştigăm şi alte proiecte”, a subliniat primarul comunei Valea Argovei.

(Continuarea în editia tipărită a ziarului IMPACT)

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )