Festivalul Dunării #CuApeleCurate a reunit la Călăraşi reprezentanţi din 7 ţări dunărene

Asociaţia MaiMultVerde a marcat anul acesta Ziua Dunării, prin organizarea primei ediţii a Festivalului Dunării #CuApeleCurate, în Parcul Central şi pe Plaja Mare din Călăraşi. În perioada 23-25 iunie, peste 2.000 de persoane din comunităţile dunărene şi din alte 7 ţări riverane fluviului au participat la activităţi şi ateliere dedicate protecţiei mediului, sporturi acvatice, proiecţii de film şi concerte.
Evenimentul a reunit invitaţi din mai multe ţări pe care Dunărea le traversează (Germania, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina şi România): reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cercetători, activişti, jurnalişti şi sportivi. Alături de reprezentanţi ai ONG-urilor, autorităţilor locale, centrale şi presei din România, au fost abordate, de-a lungul celor trei zile, provocările comune legate de protejarea mediului în general şi a apelor în special. „Am organizat acest festival, în colaborare cu asociaţia germană H2Org, pornind de la discuţiile legate de problema comună a poluării apelor fluviului de la izvor până la vărsare. Dunărea traversează 10 ţări şi, aşa cum transportă în prezent tone de deşeuri spre Marea Neagră, ar putea să aducă şi o multitudine de soluţii pentru prevenirea poluării cu plastic. Participarea mai multor asociaţii din ţările dunărene ne arată că nu suntem singuri în această luptă, iar oraşul Călăraşi, care ne-a găzduit cu atâta căldură, ne arată că există dorinţă de implicare şi la nivelul comunităţilor locale. Pentru a avea (şi păstra) Dunărea cu apele curate este nevoie de implicare din partea a cât mai multor membri ai societăţii şi a companiilor, dar mai ales a autorităţilor, la care facem apel pentru accelerarea luptei împotriva poluării apelor”, a precizat Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate, derulat de Asociaţia MaiMultVerde.

Mesaj de Ziua Dunării

Pentru o Dunăre Cu Apele Curate este nevoie de implicare din partea membrilor societăţii şi a companiilor, dar mai ales a autorităţilor. În cadrul festivalului şi în anticiparea Zilei Dunării, care se sărbătoreşte anual pe 29 iunie, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din cele 7 ţări au participat la un workshop internaţional, în cadrul căruia au mapat principalele probleme comune cu care se confruntă fluviul în zilele noastre: lipsa unei legislaţii comune care să prevină poluarea apelor cu plastic şi cu substanţe chimice, implementarea slabă a legislaţiei deşeurilor, în special în ţările de la vărsarea Dunării în Marea Neagră şi slaba educaţie a populaţiei în privinţa conservării mediului. „De-a lungul activităţii noastre am întâlnit o mulţime de oameni şi organizaţii minunate pe tot cursul Dunării. Acest lucru a dus la dorinţa de a iniţia un festival de mediu pe Dunăre şi de a aduce împreună cât mai mulţi ambasadori #cuapelecurate din ţări diferite. În cadrul atelierelor au fost evidenţiate, atât provocările comune pe care le întâmpinăm, cât şi necesitatea de a lucra împreună pentru atingerea obiectivelor. Prima ediţie a Festivalul Dunării este doar baza unei colaborări internaţionale – esenţială pentru protejarea apelor celui mai internaţional fluviu din lume”, a spus Mario Kümmel, project manager H2Org (Germania). În paralel, în cadrul seriilor de dezbateri Danube Talks, au fost abordate mai multe subiecte de mediu importante pentru Dunăre: microplasticul din apă, salubrizarea eficientă a cursurilor râurilor şi proiecte de amenajare şi integrare a Dunării în conştiinţa publică.
Prezent la discuţia legată de salubrizarea apelor, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dan Ştefan Chiru a declarat că implementarea Sistemului Garanţie – Returnare, care va ajuta la creşterea procentului de colectare a plasticului scos pe piaţă, nu va mai fi amânată şi va intra în vigoare în toamna acestui an. „Am reuşit să aducem la cele patru dezbateri cercetători, arhitecţi, experţi în domeniu, ONG-uri, autorităţi publice locale şi centrale, iar concluziile au venit imediat: avem nevoie să luăm măsuri urgente pentru salubrizarea malurilor şi pentru prevenirea poluării cu deşeuri. Sunt suficiente autorităţi cu răspundere, însă este nevoie de un cadru clar de cooperare între ele, care acum nu există. Programele de educaţie pentru populaţie trebuie să fie dublate de îmbunătăţirea infrastructurii de colectare a deşeurilor, dar şi de intensificarea controalelor şi aplicarea amenzilor pentru cei care aruncă ilegal deşeurile în natură” a punctat Loredana Pană, expert advocacy la MaiMultVerde.

Festivalul Dunării, fără plastic de unică folosinţă!

Asociaţia MaiMultVerde şi-a propus ca Festivalul Dunării să genereze cât mai puţine deşeuri din plastic. Au folosit pahare reutilizabile pentru băuturi, iar în zona de bucătărie, farfurii şi tacâmuri biodegradabile. Totodată, participanţii au fost încurajaţi să vină cu propriile bidoane pentru apă, iar fumătorii au primit scrumiere portabile. „Suntem conştienţi că nu putem elimina complet plasticul din viaţa noastră, există şi avantaje ale acestui material, şi momentan ne concentrăm pe cel de unică folosinţă – timp scurt de utilizare, urme permanente în natură. Am vrut să arătăm că există o serie de alternative pentru obiectele din plastic de unică folosinţă şi obiceiuri simple care pot fi adoptate pentru a ajuta mediul”, a subliniat Marta Popescu.
Pe scena Festivalului Dunării din Parcul Central au urcat artişti din diferite ţări pe care le străbate Dunărea: Azur, Paulina şi Balkan Taksim (România), Chillera (Ucraina), Zack Zack Zack şi Plasticphonia by Crystn Hunt Akron (Austria).
Pe parcursul celor trei zile, au fost organizate peste 20 de ateliere pentru copii şi adulţi, dedicate naturii şi Dunării: colectare separată şi eco-creativitate, biodiversitate şi reconectare cu natura, fotografie și storytelling, apicultură, hrană sănătoasă, ceramică, etc. Participanţii la eveniment au participat, de asemenea, la sesiuni de alergare şi sporturi acvatice: plimbări cu caiacele, stand-up paddle, înot. Au fost prezenţi membrii Clubului Donaukanal din Viena şi înotătorul german Andreas Fath – care a parcurs anul trecut Dunărea de la izvor până la vărsare, dar şi înotătorul bulgar cu mai multe recorduri în palmares – Teodor Tsvetkov.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )