Festivalul – Concurs de Tradiţie Culinară Ialomiţeană „La Casa Tudorii” şi-a desemnat câştigătorii!
Ca în fiecare an, Consiliul Judeţean Ialomiţa, în colaborare cu Muzeul Judeţean, a organizat, în perioada 7-9 octombrie 2022, Festivalul –Concurs de Tradiţie Culinară Ialomiţeană „La Casa Tudorii”. Festivalul s-a desfăşurat la Baza de cercetare arheologică şi expunere muzeală de la Oraşul de Floci, comuna Giurgeni.
Cea de-a X-a ediţie a festivalului a debutat, în data de 7 octombrie, la Slobozia, cu o paradă, alcătuită din reprezentanţi ai asociaţiilor culturale care au realizat reconstituiri ale unor momente istorice, purtând costume din perioada medievală: valahi, otomani, târgoveţi, pedeştri cât şi călare. Parada a defilat, spre încântarea locuitorilor, începând de la intersecţia Breteaua şoselei de centură cu Bulevardul Matei Basarab sau zona staţiei de transport în comun MB-uri; Bulevardul Matei Basarab către Esplanada Centrului Cultural „Ionel Perlea” (unde au avut loc alocuţiuni ale organizatorilor despre semnificaţia Festivalului „La Casa Tudorii”); Bulevardul Matei Basarab către Muzeul Naţional al Agriculturii; Strada Gării; Bulevardul Unirii; Casa de Cultură a Sindicatelor; Bulevardul Chimiei până la intersecţia cu Bulevardul Matei Basarab.
A doua zi (8 octombrie), festivalul s-a mutat la „Oraşul de Floci” de la Giurgeni, unde au avut loc activităţi culturale, spectacole tematice, reconstituiri istorice, urmate de un spectacol artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului” – cu soliştii Nicoleta Rădinciuc Vlad, Ionuţ Cocoş şi Nicole Dumitraşcu – Formaţia de dansuri Giurgeni, Grupul instrumental mandoline Giurgeni şi Grupul vocal bărbătesc „Colina Jilavele”. Spectacolul s-a încheiat, în cea de-a doua zi a festivalului, cu prestaţia Ansamblului Etnofolcloric „PLĂIEȘII” din Chişinău.
Ultima zi a Festivalului „La Casa Tudorii” s-a derulat tot la Giurgeni, la „Oraşul de Floci”. Prima parte a cuprins Concursul de Tradiţie Culinară Ialomiţeană „La Casa Tudorii”, cu primirea concurenţilor, jurizarea produselor culinare din concurs. Apoi, ediţia a X-a a Festivalului a fost deschisă oficial de către organizatori, cu discursurile de rigoare. După festivitatea de premiere, a urmat mult aşteptatul spectacol artistic, pe scenă evoluând: Formaţia de dansuri fete „Florile Bărăganului” Făcăieni, Formaţia de dansuri fete „Fuiorul” M. Kogălniceanu; Ansamblul folcloric „Mioriţa” Ţăndărei, cu soliştii vocali Bianca Bălaşa şi Alexandra Simoiu; Ansamblul Folcloric „Cununa Bărăganului” Săveni cu soliştii vocali Cristina Stanciu şi Iuliana Gheorghiţă; Grupul vocal bărbătesc Ciocile de la Brăila; Maria Răducanu; Lupii lui Calancea şi surorile Osoianu din Chişinău.
Demn de apreciat a fost faptul că organizatorii a pus la dispoziţia doritorilor transport gratuit, pentru a putea participa la Festival.
Trofeul Festivalului a revenit echipajului „Muntenaşii” din comuna Munteni Buzău
Trofeul Festivalului a revenit echipajului „Muntenaşii” din comuna Munteni Buzău, pentru originalitatea prezentării produselor culinare şi a calităţii acestora.
La categoria ELEVI, secţiunea „Mâncăruri calde”, Locul I a fost câştigat de Şcoala Profesională „Ion Man” Ion Roată; Locul II – Liceul Tehnologic „Înălţarea Domnului” Slobozia; Locul III – Şcoala Gimnazială „Constantin Ştefan” Albeşti.
La secţiunea „Preparate culinare reci (antreuri), locul I a revenit Şcolii Profesionale „Areta Teodorescu” Griviţa; Locul II – Şcolii Profesionale Borduşani; Locul III – Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti. La secţiunea „Preparate de patiserie şi cofetărie”- locul I i-a revenit Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Slobozia; Locul II – Palatului Copiilor Slobozia; Locul III – Şcolii Gimnaziale „Sf. Ierarh Nicolae” Bucu. La secţiunea „Preparate conservate şi semiconservate”, locul I a fost obţinut de Şcoala Gimnazială Ciulniţa; Locul II – Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Feteşti şi Locul III – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Slobozia.
La categoria ADULȚI, secţiunea „Mâncăruri calde”, locul I a fost acordat pentru „Bucătarii pricepuţi” – Primăria Giurgeni; Locul II – Echipajul ISU Slobozia şi Locul III – Primăria Ţăndărei. La secţiunea „Preparate culinare reci (antreuri), locul I a ajuns la Primăria Ciulniţa; Locul II – „Mărculeştencele iscusite” – Mărculeşti şi Locul III – Căminul Cultural Borduşani. Secţiunea „Preparate de patiserie şi cofetărie” i-a avut câştigători pe: Locul I – „Veteranele” – Luciu; Locul II – „Bucătarii salvatori” – ISU Ţăndărei şi Locul III – Marioara Jipescu – Gheorghe Lazăr. La secţiunea „Preparate conservate şi semiconservate”, Locul I a fost câştigat de „Gospodinele iscusite” – Stelnica; Locul II – „Conacul lui Noro” – Gimbăşani şi Locul III – Adela şi Nineta Mihuţ – Poiana. În semn de preţuire pentru contribuţia adusă în timp la promovarea şi continuitatea festivalului, organizatorii au acordat două plachete de onoare lui Ilie Cioacă şi Elenei Gîrbacia.
Ediţia 2022 a manifestării, organizată de Consiliul Judeţean Ialomiţa, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomiţa, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa şi Muzeul Naţional al Agriculturii, a avut parte în cele trei zile de câteva mii de vizitatori.
Mihaela DUMITRU