Fermierii protestează împotriva lipsei de acțiune a autorităților în gestionarea sistemului antigrindă

Astăzi, 15 aprilie 2024, fermierii din județele Prahova, Vrancea, Iași și Vaslui au ieșit în stradă pentru a-și face auzită nemulțumirea față de lipsa de măsuri concrete din partea autorităților în ceea ce privește efectele sistemului antigrindă. Recent, impactul negativ al sistemului antigrindă asupra agriculturii a devenit tot mai evident, iar fermierii au simțit în mod direct consecințele nefaste ale lipsei de reglementare adecvată. Confruntați cu pierderi semnificative și cu perspective sumbre pentru viitorul agriculturii, aceștia au decis să iasă în stradă pentru a atrage atenția autorităților asupra acestei probleme critice.
În ciuda nenumăratelor întâlniri și dezbateri, Ministerul Agriculturii a reușit doar să aducă în discuție o propunere de Ordin de Ministru pentru reglementarea mai riguroasă a frecvenței și direcției de lansare a rachetelor antigrindă. Cu toate acestea, fermierii au fost lăsați doar cu promisiunea emiterii unui astfel de document, ceea ce a crescut nivelul de nemulțumire în rândul comunității agricole. „Nu putem accepta ca rezolvarea unei probleme atât de grave să fie tergiversată la nesfârșit“, au declarat reprezentanții fermierilor. „Este inacceptabil ca agricultorii să fie lăsați în voia sorții, fără să li se ofere soluții concrete și eficiente pentru protejarea culturilor lor“. De-a lungul timpului, fermierii au adus în atenția Ministerului Agriculturii nemulțumirile lor cu privire la sistemul antigrindă, atât în scris, cât și în cadrul unor evenimente publice. De asemenea, au cerut informații despre practicile similare din alte state membre ale Uniunii Europene, având în vedere că, conform informațiilor primite de la omologii europeni, acest tip de sistem este interzis în majoritatea țărilor europene.
Forumul Asociației Producătorilor și Profesioniștilor din Agricultură (APPR) susține ferm inițiativa membrilor săi de a-și face vocea auzită prin protestele de astăzi. Aceste acțiuni reprezintă un semnal de alarmă clar către autorități, care nu mai pot rămâne pasive în fața problemelor stringente ale sectorului agricol. „Situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete și imediate“, au subliniat fermierii. „Nu mai putem aștepta. Agricultura este coloana vertebrală a economiei noastre și este imperativ să fie protejată și susținută în mod adecvat“.
Protestele de astăzi demonstrează determinarea fermierilor de a lupta pentru drepturile lor și pentru viitorul agriculturii în România. În timp ce aceștia așteaptă acțiuni concrete din partea autorităților, ei sunt hotărâți să continue să își facă auzită vocea și să lupte pentru o agricultură mai sigură și mai prosperă pentru toți.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )