Fermieri români înfruntă provocări majore: Forumul APPR solicită acțiuni guvernamentale urgente

 

Fermierii români se confruntă cu provocări majore în anul 2024, iar Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a transmis un apel urgent către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Într-un document adresat ministrului, FAPPR a evidențiat o serie de îngrijorări ale comunității agricole, solicitând soluții imediate pentru problemele semnalate.
Una dintre problemele majore este gestionarea riscurilor în fața fenomenelor meteo nefavorabile, precum seceta. Fermierii doresc clarificări cu privire la instrumentul de gestionare a riscurilor și criteriile de eligibilitate pentru compensarea sumelor reținute de BISS. În contextul unei secete tot mai frecvente, fermierii așteaptă detalii privind planurile de investiții în irigații pentru următorii doi ani și măsuri de compensare pentru zonele unde irigațiile nu sunt posibile. Cererea autorităților pentru ITP la utilaje a ridicat întrebări, având în vedere diversitatea utilajelor agricole. Fermierii solicită clarificări pentru a evita dificultăți în implementare. Aplicarea GAEC 8 și procentul minim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive sunt aspecte ce necesită lămuriri urgente, având în vedere începerea anului agricol în septembrie 2023. Problemele generate de softul de teledetecție utilizat de APIA întârzie acordarea avansului din subvenții, punând în pericol stabilitatea financiară a fermierilor într-un an dificil.
FAPPR așteaptă clarificări privind momentul efectiv al plății pentru ajutorul de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă în Ucraina și posibilitatea unui ajutor similar pentru culturile de primăvară. Anunțul cu privire la creditele agricole trebuie însoțit de informații privind momentul disponibilității acestora și accesibilitatea pentru fermierii nebancabili. În contextul înăspririi regimului fiscal, FAPPR solicită măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură. Investițiile în infrastructura de transport nu sunt însoțite de legislație adecvată privind despăgubirile pentru fermieri, cerându-se celeritate și transparență în acest proces. Fermierii susțin că sistemul antigrindină generează mai mult rău decât bine, solicitând acces la studiul de impact care a stat la baza introducerii acestuia în România și lista statelor UE care utilizează un astfel de sistem. În ceea ce privește importurile ilegale din Ucraina, fermierii avertizează asupra posibilei schimbări a originii mărfurilor, cerând măsuri de protecție. Cu o capacitate anuală de operare de 36 milioane de tone cereale și oleaginoase în portul Constanța, fermierii se tem de presiunea suplimentară în vârful de sezon din cauza dublării volumelor de trafic cu mărfuri ucrainene.
Forumul APPR consideră vitală o rezolvare rapidă și eficientă din partea MADR a problemelor semnalate, pentru a asigura sustenabilitatea și prosperitatea agriculturii românești în fața provocărilor actuale.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )