Fenomenul copiilor dispăruți în România, o criză în creștere
Fenomenul copiilor dispăruți continuă să fie o problemă majoră în România, cu o creștere alarmantă a numărului de sesizări în ultimul an. Între aprilie 2023 și aprilie 2024, au fost înregistrate 9.902 sesizări privind dispariția minorilor, dintre care peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), solicitate de Organizația Salvați Copiii România. În prezent, 424 dintre aceste cazuri rămân active, majoritatea (295) implicând minori cu vârste între 14 și 17 ani.
Problema dispariției copiilor nu este exclusivă României; este un fenomen global. În Europa, în fiecare an, aproximativ 250.000 de copii sunt raportați dispăruți. Federația europeană dedicată copiilor dispăruți și exploatați sexual, Missing Children Europe, publică anual, de Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, raportul “Cifre și tendințe”. În 2023, linia telefonică europeană de urgență 116 000 pentru copii dispăruți a primit 67.345 de apeluri referitoare la 7.274 de cazuri de copii dispăruți. Majoritatea acestor cazuri (66%) implică copii care au fugit sau au fost alungați de acasă sau din instituțiile de îngrijire, evidențiind vulnerabilitatea profundă a acestor copii.
Explicând de ce copiii fug de acasă, experții Salvați Copiii subliniază că aceste plecări sunt adesea simptome ale unor experiențe negative. Principalele motive includ: violența, abuzul, neglijarea, conflictele familiale, stilul parental autoritar și consumul de alcool sau droguri de către părinți. Copiii fug fie din cauza unei situații dificile (traiectoria „pleacă de acasă din cauza a ceva”), fie în căutarea unei situații sau persoane mai dezirabile (traiectoria „pleacă de acasă spre ceva”). Depresia și ideația suicidară sunt motive comune pentru fuga de acasă. Copiii din aceste centre fug adesea pentru a se alătura familiei de origine sau din cauza problemelor legate de ocrotirea din centre. Bullyingul, tulburările de învățare, frecvența redusă la ore și presiunea socială sunt probleme majore care îi determină pe copii să fugă.
Psihologul Salvați Copiii România, Mihaela Dinu, subliniază importanța prevenției și sprijinului oferit copiilor în momentele dificile. „Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, necesită atenție sporită din partea familiilor și a profesioniștilor. Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanți factori pentru prevenire și sprijin. Copiii au nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie și o relație bazată pe grijă și compasiune,” explică Dinu.
Pe măsură ce Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți se apropie, pe 25 mai, Missing Children Europe încurajează comunitatea să reflecteze asupra acestor povești și să răspândească informații prin campania “Missing Dreams”. Aceasta amintește că fiecare copil are visuri și aspirații, iar dispariția unui copil distruge viețile și visurile lor și ale familiilor lor. Missing Children Europe coordonează, de asemenea, liniile telefonice de urgență care oferă sprijin esențial pentru sănătate mintală, consiliere juridică și servicii sociale, asigurând că familiile și copiii nu sunt niciodată lăsați singuri în fața acestor provocări.
Publicul, organizațiile și autoritățile sunt încurajate să fie solidari cu copiii dispăruți și să continue să sprijine liniile telefonice de urgență 116000. Finanțarea constantă pentru consolidarea capacităților și îmbunătățirea accesului la serviciile de asistență telefonică sunt pași cruciali pentru a proteja copiii din întreaga Europă.
Ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți din 1983, iar la nivel mondial sunt organizate acțiuni pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor dispăruți. Organizațiile, precum Missing Children Europe și Salvați Copiii România, joacă un rol esențial în protejarea și sprijinirea acestor copii vulnerabili, lucrând neobosit pentru a se asigura că niciun copil nu este lăsat în urmă cu visurile neîmplinite.
Cristina ANDREI