Femeile din Ucraina sunt cele mai expuse traficului de persoane, în această perioadă

Riscul femeilor din Ucraina de a fi traficate, din păcate, a crescut foarte mult de când a început războiul. Astfel avertizează Organizația World Vision România, în contextul zilei de 8 martie, când se sărbătoresc drepturile femeilor, fiind cea de-a treisprezecea zi a războiului din Ucraina. Peste 97% dintre fetele din comunitățile unde lucrează organizația World Vision au auzit despre fenomenul traficului de persoane. Aceste date arată cât de răspândit este fenomenul și reprezintă un semnal pentru autoritățile române că trebuie să protejeze femeile și copiii care fug de război.
România este una dintre principalele țări unde ucrainenii caută primul adăpost, în afara pericolului războiului, alături de Polonia, Ungaria și Republica Moldova. Peste 291 de mii de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul țării în primele 12 zile de război, potrivit datelor de la Poliția Frontieră. Cei mai mulți sunt mame cu copii.  Nevoia de a-și părăsi casele le expune pe femeile ucrainene la pericolul traficului de persoane. România și alte țări din Estul Europei ocupă primele locuri în UE la numărul victimelor traficului de persoane, arată un raport al Comisiei Europene.
Ce cred adolescentele din România că se întâmplă cu fetele și femeile traficate 
Aproape 100% dintre fetele cu vârste între 14 și 19 ani din comunitățile de la sate unde lucrează World Vision România au auzit despre fenomenul traficului de persoane. Iar mai mult de jumătate spun că femeile și fetele sunt cele mai vulnerabile în fața traficanților, conform unui sondaj realizat recent de fundație. Când au fost întrebate ce cred că se întâmplă cu victimele traficate, adolescentele au răspuns: prostituție (72%), sunt răpite (67%), oferite spre vânzare (65%), silite la muncă forțată (34%) și la cerșit (30%).
„Cele mai multe gânduri și rugăciuni merg către femeile cele mai vulnerabile din Ucraina. Dintre refugiații care au intrat în România în ultima săptămână cei mai mulți sunt din rândul femeilor. Multe sunt mame cu doi sau trei copii ori femei însărcinate care au nevoie de protecția și grija noastră. Femeile sunt speriate și epuizate după zile întregi de drum bătut până la granițe ca să scape de război. Însă mamele pe care le-am întâlnit nu sunt cel mai speriate pentru ele, cât pentru copiii și soții lor ce i-au lăsat acasă.
Riscul de trafic uman era crescut pentru femeile din Estul Europei și înainte de război, inclusiv când vine vorba despre cele din Ucraina. Din cauza crizei, pericolul pentru aceste femei, mame și fete deopotrivă, este mai mare ca oricând“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
În două rapoarte realizate anul trecut de Ambasada SUA, li se atrage atenția atât autorităților din România, cât și celor din Ucraina, că trebuie să pregătească mai bine personalul care se ocupă de astfel de cazuri, împreună cu procurorii și judecătorii. De asemenea, acestea trebuie să eficientizeze sistemul de identificare a victimelor astfel încât cât mai multe să poată primi sprijinul necesar.
World Vision România solicită autorităților române să monitorizeze îndeaproape situația femeilor și fetelor ucrainene intrate pe teritoriul României, pentru ca ulterior, împreună cu ONG-urile și alți actori sociali sau privați, să le asigure transportul către spații de cazare sigure. Iar acolo trebuie să existe personal pregătit pentru a le oferi sprijinul necesar femeilor și copiilor.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )