FarmConect – un târg care uneşte agricultura românească

FarmConect – Târgul Agriculturii Româneşti şi-a deschis larg porţile pentru vizitatori, începând de joi, 31 august 2023, până duminică, 3 septembrie, pe platforma industrială a Municipiului Slobozia (Şoseaua Brăilei, nr. 14, Slobozia). Evenimentul este organizat de FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România). Misiunea fundamentală a acestui târg este de a susţine afacerile locale şi a aduce fermierii cât mai aproape de industrie şi, nu în cele din urmă, de consumatori. Căci, FarmConect nu este doar locul de  întâlnire al fermierilor profesionişti, de unde pot lua idei noi de la colegii de breaslă, ci şi o platformă de comunicare. Expozanţii vor beneficia de vizibilitate în rândul fermierilor, cărora le vor prezenta cele mai noi produse şi tehnologii. Schimbul de know-how, informaţii şi experienţe este relevant atât pentru fermieri, cât şi companii, asigurând în acest fel conectarea producătorilor locali, a fabricanţilor, distribuitorilor şi comercianţilor care contribuie la consolidarea comunităţii locale. Programul zilnic de funcţionare este 9.00-17.00.
Deschiderea oficială a ediţiei 2023 a avut loc la ora 10.30, la Centrul de conferinţe multimedia. Au participat autorităţile locale, naţionale, organizaţii de fermieri, organizaţii membre în FAPPR, printre care ACCPT Ialomiţa.
Preşedintele Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR), Nicolae Sitaru a adresat celor prezenţi un cuvânt de bun venit. „Târgul FarmConect pune Ialomiţa pe harta evenimentelor importante în domeniul agriculturii româneşti. Sunt foarte emoţionat şi vreau să mulţumesc tuturor prietenilor prezenţi aici, ce aţi găsit de cuviinţă să ne sprijiniţi în întreprinderea asta pe care o facem noi. Sper ca a doua ediţie a FarmConect România să fie un succes, cum şi prima a fost, iar acest târg să devină unul cu tradiţie în mijlocul Bărăganului, să avem cu ce ne mândri, să avem unde ne întâlni, să ne bucurăm de nişte zile frumoase. Credem că Bărăganul merită să fie în centrul atenţiei şi să fie văzut ca un mediu prietenos pentru afaceri. Să fie văzut ca un posibil loc unde să-ţi poţi dezvolta o afacere, fiindcă, în prezent, ne aflăm cam pe la coada clasamentului din punct de vedere a veniturilor, a locurilor de muncă şi al dezvoltării. Cred că e important pentru noi, ca ţară, să ne dezvoltăm armonios în toate zonele, nu doar în Bucureşti sau marile judeţe…
Vă doresc ca în toată această perioadă să fiţi alături de noi, alături de expozanţi şi să facem împreună un târg care să ne reprezinte. Târgul din Slobozia va fi atât de frumos cât vom fi noi în stare să-l facem. Atât va fi de frumos. Vă doresc să aveţi zile frumoase şi vă mulţumesc încă o dată pentru participare”, le-a spus Nicolae Sitaru, celor prezenţi.
Doar cuvinte de apreciere a avut şi Gheorghe Petre (directorul Muzeului Naţional al Agriculturii Slobozia, o instituţie emblematică pentru România. „Cred că este un târg important pentru agricultura românească şi în special pentru cea din zona Bărăganului. Într-un fel, Muzeul Naţional al Agriculturii era firesc să fie la acest târg, pentru că o parte din patrimoniul său se referă la mecanizarea agriculturii din perioada interbelică. Atunci România era considerată grânarul Europei. Aşa că prezenţa noastră aici, cu câteva piese din mecanizarea agriculturii şi cu alte elemente, constituie o invitaţie pentru dumneavoastră să veniţi să vizitaţi Muzeul Naţional al Agriculturii, un brand nu doar local, naţional, ci şi european. Eu promit că vă stau la dispoziţie, să putem încheia parteneriate, să promovăm nu numai elementele de patrimoniu din muzeu, ci şi alte activităţi pe care putem să le facem în această zonă a agriculturii. Vă doresc succes”, a precizat directorul Muzeului Naţional al Agriculturii din România, specificând că vizitatorii pot vedea colecţiile unicului muzeu din ţară care prezintă evoluţia agriculturii. Zona special amenajată va cuprinde exponate impresionante precum unelte, tractoare şi maşini pentru prelucrarea cerealelor din secolul XX şi de asemenea, vor fi organizate ateliere pentru copii şi adulţi.

„Ne aflăm la Slobozia timp de patru zile pentru a sărbători agricultura românească şi a vorbi despre provocări”

La rândul ei, Corina Rica, directorul Direcţiei de Intervenţii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), a mărturisit că nu credea că acest târg va fi de o asemenea amploare. Iar pentru asta, organizatorii merită doar felicitări. „Vă felicit şi ceea ce pot să vă spun e că APIA este întotdeauna în sprijinul dumneavoastră, dar nu vreau să fie doar un slogan. Direcţia IACS sector vegetal, pe care eu o coordonez, este întotdeauna alături de fermierii din toată ţară şi cu preponderenţă, cred că cei din sectorul vegetal sunt prezenţi la acest târg. Fermierii mari, fermierii mici, fermierii care gestionează aceste plăţi. Împreună cu dumneavoastră am descoperit tainele Planului Naţional Strategic şi îl implementăm. Vă asigur de sprijinul nostru în continuare. Felicit autorităţile locale că sprijină agricultorii şi vreau ca acest târg să fie în agenda tuturor, începând cu anul acesta şi să ne vedem la ediţia a 5-a, a 10-a şi la toate care vor urma. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă doresc succes”, a urat directorul Direcţiei de Intervenţii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. „Mulţumim foarte mult pentru aceste cuvinte frumoase. Începând de astăzi, ne aflăm la Slobozia timp de patru zile pentru a sărbători agricultura românească şi a vorbi despre provocări. Dar, vom folosi, bineînţeles, acest prilej, acest pretext al Târgului FarmConect România pentru a exprima şi îngrijorările, provocările pe care le avem în agricultură. Pentru ca toţi cei ce iau decizii, ce ne privesc, uneori şi împreună cu noi, să ştie exact ce se întâmplă în acest sector extrem de reglementat pe de o parte, dar şi încercat în ultimii ani, începând de la secetă, pandemie, conflictul de la graniţele ţării. Toţi aceşti factori au un rol important în activitatea noastră zilnică. De aceea, în cadrul Târgului, vom avea mai multe conferinţe. În fiecare zi avem cel puţin una, două, trei şi chiar patru întâlniri cu diferiţi oameni, cu diferiţi actori extrem de importanţi din agricultură. Aceste conferinţe, vom avea posibilitatea să le urmărim şi ulterior, pentru ca toate informaţiile valoroase să ajungă la cât mai mulţi dintre dumneavoastră”, a completat Alina Creţu (directorul executiv al Forumului APPR). „Târgul FarmConect România este un eveniment distinct, în primul rând, pentru că este organizat de fermieri pentru fermieri. Cred cu tărie că se va remarca în peisajul evenimentelor din industrie tocmai prin atenţia îndreptată către educarea şi conştientizarea publicului larg în legătură cu particularităţile întregului lanţ alimentar. Cu siguranţă va deveni un reper în mediile agricole şi de afaceri româneşti”, a punctat Cristina Cionga directorul adjunct al FAPPR, care i-a invitat apoi pe scenă pe speakerii primei conferinţe din ziua deschiderii – Conferinţa tematică „Geopolitica fluxurilor agricole – echilibre fragile şi inegalităţi planetare”.
Programul primei zile a mai cuprins un Atelier pentru copii – Poveştile grâului la „Şcoala mea, Natura”, un proiect marca Ameropa Grains (11.30 -14.00, Zona copii); Atelier de împletit spice (11.30-12.30, Muzeul Naţional al Agriculturii); Atelier de modelat lut (12.30-13.30, Muzeul Naţional al Agriculturii) şi Spectacol Basme cu cai (13.40-14.00, Zona Manej).

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )