„Faptul că noi nu mai aveam experienţa unei alianţe şi loviturile sub centură, date de PNL, ne-au pus într-o stare de şoc”
Dacă acum câteva luni, Uniunea Salvaţi România (USR) se afla pe cai mari, la guvernarea ţării, în alianţă cu PNL şi UDMR, în prezent s-a văzut aruncată în Opoziţie. Orgoliile au primat, atât în tabăra PNL, cât şi a USR, niciuna dintre cele două formaţiuni nevrând să renunţe la propriile convingeri şi interese. Mai cu seamă că USR a considerat că a făcut destule compromisuri pentru a menţine coaliţia de guvernare. Chiar şi după ce paharul s-a umplut şi USR a părăsit guvernarea, formaţiunea a fost dispusă – pentru binele ţării – la o împăcare. Însă, PNL a ales, mai degrabă, să se alieze cu PSD.
Fireşte că şi USR are o parte din vină, căci a acceptat politizarea instituţiilor publice (Inspectoratele Şcolare Judeţene, Direcţiile publice de Sănătate, Filialele Apelor Române) cu tot felul de politruci, amante, executanţi incapabili. Nu a avut nicio reacţie la traseismul celor de la PNL, care au luat primari, politicieni de la PSD şi i-au transferat în propriul partid. USR a tolerat toate capriciile PNL şi ale preşedintelui Iohannis, acceptând în Guvern miniştri precum Raluca Turcan, Sorin Câmpeanu, Lucian Bode, fără a sancţiona derapajele acestora. Cum a fost hazardata declaraţie, că s-a învins pandemia, cu puţin timp înaintea izbucnirii valului patru. Cu siguranţă, USR este vinovat şi simpatizanţii lui pot să îi reproşeze toate aceste lucruri. Însă, trebuie să aibă parte de îngăduinţă căci este, totuşi, un partid mai nou, în comparaţie cu PSD sau PNL. „Suntem naivi, dar la început de drum, ca partid. Avem nevoie de timp pentru a ne putea impune mai drastic. Îmi aduc aminte că, înainte de alegeri, eu însămi, pe pagina mea de candidat, atacam unele devieri de la PNL. Deci sunt, punctual, poziţii anti PNL. La nivel micro, vedem cum oamenii iau atitudine împotriva acestor abateri, din cauza PNL, la nivel central. Liderii noştri cred în contracte. Au mers pe ideea că dacă am agreat că suntem într-un parteneriat, încercăm să facem compromisurile necesare să îl menţinem. Cred că s-au agăţat atât de mult de dorinţa de a respecta contractul de alianţă, încât foarte multe devieri au fost trecute cu vederea. Atunci când Vlad Voiculescu a fost demis, foarte mulţi dintre noi au reacţionat şi nu au acceptat asta. Dar, era un pic cam târziu. Cred că mai devreme de atât puteam să facem ceva. Până la urmă, am stat la guvernare, cu o lovitură dură, un ministru demis, fără prea multe explicaţii. Îmi aduc aminte că, între noi, aveam conversaţii pro şi contra. Chiar şi Vlad Voiculescu, primea critici din propriul nostru cerc. Deci, degringolada asta, faptul că noi nu mai aveam experienţa unei alianţe şi loviturile sub centură, date de PNL, ne-au pus într-o stare de şoc… Într-adevăr, cred că un lider mai ferm, un fel de Cătălin Drulă, ar fi intrat mai convingător într-o astfel de reamintire a alianţei. Însă, consider că liderii noştri au o parte soft care îi dezavantajează în astfel de confruntări mai dure”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Mihaela Stan (preşedintele USR Valea Ciorii).
„Nu mai extindem căutarea valorilor şi competenţelor, dincolo de cei care ne vin prima dată în minte”
Una dintre greşeli – pe care membri le reproşează conducerii USR – se referă la politica de atragere a resursei umane. Invitaţiile ambigue şi adesea arogante, ca să vină lumea în partidul cel minunat, bineînţeles, nu ajută pe nimeni, cu excepţia oportuniştilor. Scopul partidului ar trebui să fie să atragă expertiza, de care are nevoie, să stimuleze o competiţie meritocratică, nu pentru funcţii şi listele Parlamentului, ci a aduce o schimbare comunităţii. Asta se traduce cu a invita oamenii foarte buni, care au plecat din partid, de tipul Cornel Zainea, Alex Tocilescu, Florina Presadă şi alţii ca ei, să revină în partid. Astfel de oameni pot să ajute partidul să nu mai facă greşeli. Un departament de Resurse Umane puternic, capabil să implementeze nişte indicatori de performanţă, care să penalizeze oportunismul, să încurajeze expertiza şi meritocraţia este o soluţie tipică pentru orice corporaţie ce ar trece printr-un proces similar. „Un departament de resurse umane…sună frumos. Îmi aduc aminte cum eu, însămi, am depus CV-ul şi toate dovezile pregătirii mele prin ianuarie, când se făcuse un fel de recrutare. A fost dureros să aflu că atunci când noi, în Ialomiţa, ne gândeam, cine va fi prefectul nostru, candidatura mea nici măcar nu a fost luat în considerare, într-un flux normal de selecţie şi interviu. Asta aşteptam de la USR. Din păcate, în continuare, gândim pe termen scurt. Nu mai extindem căutarea valorilor şi competenţelor, dincolo de cei care ne vin prima dată în minte. Un departament de Resurse Umane înseamnă, poate la nivel central, un prim pas. Însă, chiar la nivel local, oamenii noştri au nevoie să fie cunoscuţi”, a punctat Mihaela Stan.
„Există foarte multă rezilienţă la primarii şi consilierii noştri”
Un alt reproş, al membrilor USR, e acela că partidul nu face destule eforturi pentru a-i ajuta pe primari. Aceştia au nevoie de o expertiză masivă şi susţinere pentru a putea răzbate prin hăţişul creat de legislaţia actuală. Bunele intenţii nu au cum să ajute într-un sistem înţesat de corupţi, gândit pentru aceştia. Metode de a aduce oameni bine plătiţi în Primării există, dar trebuie să fie create nişte echipe foarte bune care să facă asta. Partidul nu ar trebui să investească masiv în tot felul de afişe, care de care mai stupide. Dar, nici în consultanţi de imagine şi studii sociologice, pe care oricum nu le ia nimeni în seamă. Parteneriatele cu ONG-uri sau cu firme private, pentru fonduri europene disponibile, ar trebui să fie o prioritate a partidului. De asemenea, ar fi necesară o strategie de investiţii deştepte, care să ajute în a avea cât mai multe asemenea motoare de dezvoltare, în comunităţile partidului.
Lidera de la Valea Ciorii este de acord cu observaţiile făcute de colegi: „Faptul că acum primarii noştri sunt expuşi, fără susţinerea noastră la nivel executiv în Guvern, mă doare şi pe mine. De exemplu, în campania de la alegerile parlamentare, în deplasările mele prin comunele din Ialomiţa, am mers la Gârbovi şi Miloşeşti. Îmi aduc aminte cum domnul primar de Miloşeşti chiar voia să ştie când ajung parlamentar, cam pe ce domeniu poate apela la mine. I-am spus că preferinţa mea e pe domeniul educaţiei, însă dumnealui avea planuri de dezvoltare a localităţii pe infrastructură… Deci, iată că, avem o carenţă de îndemânări şi de talente care să se potrivească diverselor nevoi ale primăriilor noastre. Nu văd o soluţie pe termen scurt, recunosc. Dar am văzut că există foarte multă rezilienţă la primarii şi consilierii noştri. Sunt atât de bine motivaţi pentru comunităţile lor, să mişte lucrurile, încât cred că, pentru o perioadă scurtă de timp, vor încerca să se descurce singuri. Însă, trebuie să găsim soluţiile pe termen lung şi pentru dumnealor, căci ştim că sunt expuşi acum”.
„USR şi-a luat deja o bilă neagră”
Nu în ultimul rând, filialele USR trebuie ajutate să devină laboratoare de făcut bine pentru comunităţi, nu laboratoare de experimentat autobuze şi aprobat de oportunişti, cum sunt destule cazuri. Filialele ar trebui să fie într-o competiţie de a pilota tot felul de metode pentru a ajuta la o creştere a partidului, bazată pe fapte bune şi nu pe gargară electorală. Astfel mai comentează unii membri, nemulţumiţi de politica dusă de actuala conducere. „USR şi-a luat deja o bilă neagră. Avem metoda autobuzul, recunosc. Am colegi din ţară, din alte filiale şi chiar sunt zvonuri şi la noi…nici Ialomiţa nu este străină de astfel de manevre. Nu am dovezi pentru asta, nu vreau să acuz pe nimeni, însă nu cred că iese fum fără foc. Deci, metoda autobuzul există. Iar asta, din cauză că oamenii care au fost atraşi către USR au venit şi cu moştenirea lor din experienţele politice anterioare. Îmi pare rău să admit, dar trebuie scos de undeva acest ghimpe şi rezolvat democratic, transparent, cum ne dorim să fim. Sper că timpul ne va învăţa să luăm partea aceasta reală a unui proces electoral politic interior de alegere a membrilor noştri, pe metode transparente şi meritocratice, nu pe aceste scurtături care ne fac o mare defavoare de imagine”, a mai adăugat Mihaela Stan, preşedintele USR Valea Ciorii.
Ramona BUTNARIU