„Fac un apel la liderii de sindicat să respecte dreptul copiilor la educaţie şi să nu le pericliteze viitorul prin prelungirea grevei”

Ca urmare a publicării Ordonanţei de Urgenţă prin care salariile angajaţilor din Educaţie au crescut, aproximativ 15.000 de persoane care lucrează în sistemul de învăţământ au renunţat deja la grevă. Mai mult, semnalele arată că tot mai mulţi profesori sunt hotărâţi să renunţe la grevă.
Astfel spune Luminiţa Barcari (deputat PNL Ialomiţa) care precizează că, de majorări salariale vor beneficia 270.000 angajaţi din categoria personalului didactic şi didactic auxiliar. Aceştia vor primi 1.000 de lei brut în plus la salariu şi 65.000 de angajaţi din categoria personalului nedidactic – 400 de lei brut. Debutanţii primesc cea mai mare creştere salarială, de aproape 25%, iar restul profesorilor peste 18%. În plus, Guvernul şi partidele Coaliţiei de guvernare s-au angajat ca salariul profesorului debutant să fie adus, prin noua lege a salarizării, care va fi gata în următoarele luni, la nivelul salariului mediu brut pe economie. „În momentul de faţă, soluţia pentru depăşirea situaţiei din Educaţie nu se mai află la Guvern, ci la sindicatele din Educaţie şi la toţi membrii acestora. De altfel, aceştia din urmă încep să renunţe la grevă. Potrivit legii, dacă mai bine de jumătate dintre participanţii la grevă renunţă la protest, acesta se suspendă. Ceea ce ne dorim, însă, este ca profesorii să ştie că au fost auziţi, iar angajamentele pe care ni le-am asumat ca partid de guvernare vor fi duse la îndeplinire. Este momentul ca şi liderii de sindicat să dea dovadă de responsabilitate şi sinceritate. Le reamintesc pe această cale vorbele lui John Stuart Mill: «Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt». Având în vedere că Guvernul a venit cu o soluţie concretă şi viabilă, fac un apel la liderii de sindicat să respecte dreptul copiilor la educaţie şi să nu le pericliteze viitorul prin prelungirea grevei, fapt care va duce implicit la decalarea examenelor naţionale şi ratarea, de către mii de elevi, a înscrierilor la universităţi de prestigiu din străinătate. Autorităţile au făcut totul pentru ca înscrierile la examene să se poată realiza în această perioadă, dar organizarea propriu-zisă a examenelor ţine acum de profesori, pe care îi rugăm să dea dovadă de responsabilitate. Dascălii trebuie să se întoarcă la catedră, mediile trebuie încheiate, iar procesul de învăţământ trebuie dus la bun sfârşit”, a concluzionat deputatul liberal ialomiţean.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )