Expoziție ,,De la brazdă la cuptor”, la Muzeul Național al Agriculturii Slobozia
Pe 17 septembrie, la orele 10:00, va avea loc expoziția „De la brazdă la cuptor”, la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. Evenimentul prezintă principalele etape ale drumului pâinii, începând cu lucrul pământului, până la măcinatul grăului la moară, frământatul aluatului și coacerea pâinii în cuptorul tradițional.
De asemenea, expoziția dezvăluie ciclul lucrărilor agricole, care evoluează în strânsă legătură și determinare cu succesul anotimpurilor, cu lupta repetitivă la țară cu natura, transpuse în obiceiuri și ritualuri menite să asigure protecția culturilor și obținerea unor recolte bogate.
Până la începutul secolului al XX-lea, agricultura se caracterizează mai mult prin continuitate decât prin evoluție, perfecționări aduse metodologii și uneltelor de lucru cu o evoluție lentă. Sunt expuse uneltele cu care țăranii lucrează în agricultură, la cultivarea pământului, care s-au perfecționat de-a lungul timpului – plugul, grapa, sape, plivitori, greble, îmblăcie, seceri, furci și instalații folosite la măcinarea și depozitarea semințelor.
Din expoziția „De la brazdă la cuptor” aflăm că etapele de lucru începeau cu munca pământului, arăt cu plugul, grăpatul cu grapa și tăvălugul, semănatul cu mâna, seceratul cu secera din oțel și coasa, treieratul cu îmblăciul sau tăvălugul și se încheiat cu vânturatul grâului cu lopeți speciale sau cu vânturători.
Pentru obținerea făinii, grâul era măcinat la moară, iar ultima fază în obținerea pâinii era frământatul aluatului și coacerea la cuptor. Fiecare etapă în pregătirea pâinii era însoțită de ritualuri și de credință că nimic nu se face dacă nu era sfințit în prealabil. Simboluri ale vieților, pâinea și grâul, erau consacrate religii, fiind întâlnite la toate sărbătorile și evenimentele din viața omului.
Petruța RIDICHE