Exercițiu de urgență la Urziceni ce a testat capacitatea de răspuns la explozii și incendii

Astăzi, 27 iunie 2024, începând cu ora 10:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița a desfășurat un exercițiu combinat de conducere cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de o explozie urmată de incendiu la un operator economic din municipiul Urziceni. Scopul acestui exercițiu a fost antrenarea forțelor și perfecționarea modului de intervenție. Scenariul exercițiului a inclus trei situații tactice distincte: în jurul orei 10:00, operatorul 112 din cadrul dispeceratului integrat ISUJ-SAJ Ialomița a fost anunțat de producerea unei explozii urmată de un incendiu la un operator economic din municipiul Urziceni; în jurul orei 10:50, pe timpul operațiunilor de stingere a incendiului, un accident rutier s-a produs pe DN2A, între municipiul Urziceni și comuna Bărbulești, implicând un autoturism ieșit în afara părții carosabile și două victime încarcerate; iar în jurul orei 11:20, dispeceratul 112 a fost anunțat despre descoperirea unui element de muniție în municipiul Urziceni, în zona Emițătorului Radio. Forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița s-au deplasat la locul solicitării și au desfășurat operațiuni de recunoaștere, constituirea echipelor de căutare-salvare, evacuarea victimelor și asigurarea asistenței medicale, transportându-le la unitățile spitalicești.
Aceste exerciții sunt esențiale pentru evaluarea și perfecționarea modului de acțiune al structurilor de intervenție, verificarea planului operativ de intervenție și a cooperării cu alte structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență. La exercițiu au participat forțe și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița și Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Obiectivele exercițiului includ perfecționarea deprinderilor pentru gestionarea situațiilor de urgență la obiective sub incidența directivei SEVESO, verificarea viabilității sistemului informațional-decizional, evaluarea modului de răspuns al instituțiilor cu atribuțiuni în managementul situațiilor de urgență la nivel județean, testarea capacității operaționale a forțelor participante, informarea populației și a societății civile despre modul de protecție și comportare în caz de urgență, verificarea personalului și a mijloacelor tehnice de comunicații, și evaluarea documentelor de conducere și a procedurilor operaționale pentru gestionarea situațiilor complexe.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița asigură cetățenii că aceste exerciții sunt necesare și benefice pentru siguranța comunității, în eventualitatea creării unui disconfort în spațiul public.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )