Evenimentul „Vreau să fiu antreprenor”: 4.500 de tineri, în dialog cu oameni de afaceri de succes
Peste 4.500 de tineri au participat, astăzi, 11 noiembrie, la o discuție online menită să îi îndrume spre deschiderea propriul business. Oameni de afaceri precum Dragoș Petrescu, Cristina Chiriac, Dragoș Anastasiu și Felix Pătrășcanu au împărtășit cum rezolvă problemele în companii, care este cel mai important lucru la început de drum, ce frici au și cum trec peste ele. În cadrul evenimentului, a avut loc și o dezbatere dacă “Merită sau nu să fii antreprenor?”, moderată de Cristian Onețiu, unde două echipe de tineri au venit cu argumente pro și contra. Audiența a votat, finalizându-se cu un scor strâns de trei la doi în favoarea deschiderii unui business. „A fi antreprenor în România îți dă libertate”, „Nimic nu este imposibil”, „Este foarte important să încerci, fără să te gândești că o să o dai de gard” au fost cuvintele de încurajare pe care antreprenorii le-au transmis tinerilor participanți la evenimentul „O discuție onestă despre antreprenoriat”. Prima sesiune din cadrul evenimentului „În spatele cortinei de business” a fost dedicată lucrurilor mai puțin văzute și discutate în antreprenoriat. Antreprenorii au atras atenția că frica este cel mai mare impediment la început în business: frica de eșec și frica de a nu-i dezamăgit pe ceilalți.
„Frica nu face casă bună cu antreprenoriatul așa că îndrăznește să îți trăiești visul. Cât la sută contează ideea? De unde iau banii necesari să îmi implementez ideea de business? Cum să fac primul million de euro? -sunt întrebări normale la care dacă ai găsit raspunsul corect atunci ai stofa de antreprenor. Și dacă ai decis să fii antreprenor, atunci fii pregatit să înveți în permanență și încearcă să colaborezi cu oamenii potriviți. Succesul vine după multe nereușite așa că nu te descuraja după primul eșec. Eșecul nu este opusul succesului, ci face parte din el!”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
La întrebarea legată de cel mai important lucru la început de drum în business, fiecare dintre antreprenori a punctat curajul de a începe. Pe lângă acesta, au fost alte câteva elemente importante adăugate de către fiecare, precum: sistemul de valori, curajul de a fi diferit și de a face un pas în față, capacitatea de a asculta și a integra feedbackul clientului, “De ce-ul” antreprenorului și al echipei, cunoașterea pieței, a concurenței și a avea informații corecte și concrete în timp real.
Moderatorul evenimentului, Radu Constantin (actor, regizor și antreprenor), a abordat și subiectul încrederii în sine. Antreprenorii au menționat valorile personale ca fiind un pilon central în jurul căruia tinerii își pot dezvolta încrederea. Un lucru pe care tinerii îl pot lua în considerare este faptul că sunt la o vârstă la care își permit să încerce. Evenimentul i-a provocat pe participanți să-și antreneze și gândirea critică, propunând o dezbatere pe cinci teme de discuție și două echipe, una pro și una contra: Antreprenoriatul merită toate sacrificiile și stresul pe care le implică; Ca antreprenor, aș deschide mai degrabă o afacere în străinătate decât în România; Ca persoană care își dorește un viitor prosper, aș deveni antreprenor beneficiind rapid de independență financiară și program flexibil; Este o decizie bună să îți deschizi o afacere în perioade de transformari economice (pandemie, crize financiare, catastrofe naturale etc.).
În cadrul evenimentului, echipa „Vreau să fiu Antreprenor” a lansat și comunitatea HighFlyers, dedicată pentru 100 de tineri la început de drum pe care să îi sprijine cu workshopuri, acces la mentori, informații despre finanțare, întâlniri cu antreprenori și acces la diferite produse și servicii precum contabilitate, înființare de business, marketing, web development, cursuri, cărți de business și altele. Evenimentul este dezvoltat de către echipa „Vreau să fiu Antreprenor” și „Insights”, din cadrul organizației non-guvernamentale Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor Banca Transilvania, Business Mentors, Eventmix, Chilli Ideas, Green Village, Fan Courier, Keez, Sergiu Biriș, Icey și Adtitude. Parteneri media: Agerpres, New Money, Iqads, Revista Cariere, Curs de Guvernare, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Adservio, România Pozitivă, ACA, Sparknews, Repatriot.
Cătălina GHEORGHE