Eveniment naţional de diseminare a Proiectului SinCE-AFC, organizat la Călăraşi

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Călăraşi, a organizat marţi, 12 iulie 2022, evenimentul naţional de diseminare al proiectului SinCE-AFC, finanţat din Programul Interreg Europe. La întâlnirea, ce a avut loc la sediul Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu” din Călăraş, au participat 80 stakeholderi, experţi în domeniul economiei circulare şi strategi importanţi în domeniul inovării din România.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate informaţii despre proiectul SinCE-AFC, activităţile şi rezultatele acestuia; Programul Operaţional Regional Sud – Muntenia 2021-2027; Recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor în sectorul agroalimentar; Planul de acţiune – analiza principalelor acţiuni; Iniţiativele derulate de Asociaţia Cluster Centru de Cercetare Agricolă Fundulea precum şi Provocările antreprenoriale în economia circulară; Diseminarea bunelor practici din cadrul celui de-al şaselea seminar desfăşurat în perioada 11-12 mai 2022 în Debrecen, Ungaria.
În deschiderea evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă a precizat: „Acest proiect vizează dezvoltarea economiei circulare. În Bărăgan, avem nevoie de astfel de proiecte care reprezintă soluţia pentru combaterea poluării, scăderii demografice, exploatarea localităţilor limitrofe, susţinerea agro-ecologiei şi decarbonizarea. În Călăraşi, puţine firme au reuşit să integreze producţia vegetală şi zootehnică pe rafturile marilor lanţuri de magazine. Acest proiect vizează atragerea fondurilor europene şi vine ca o soluţie pentru crearea unor noi afaceri”.

 

La rândul lui, directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat a scos în evidenţă importanţa evenimentului. „Iniţiativa diseminării rezultatele proiectului SinCE-AFC, finanţat prin Programul Interreg Europe, în Bărăgan, nu a fost întâmplătoare. Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia are un caracter agricol foarte pronunţat, aproape 60% din cetăţenii regiunii locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Ne dorim din suflet să potenţăm această ramură a economiei din ce în ce mai mult. Dorim ca produsele realizate cu atâta trudă în regiunea noastră să fie şlefuite tot la noi în zonă, adică să mergem până la capătul lanţului alimentar, iar acest lucru nu se poate face decât cu o industrie alimentară competitivă, o industrie care să ne permită să intrăm în competiţie cu producători din alte ţări ale lumii. Proiectul SinCE-AFC are la bază un concept folosit tot mai des în ultima perioadă, cel de economie circulară. Astfel, încercăm să prelucrăm tot ce se poate prelucra şi să scoatem în natură cât mai puţine reziduuri. Evident că în contextul mondial actual, această abordare este mai mult decât bine venită, mai mult decât necesară. Sperăm ca şi la nivelul regiunii noastre să avem tot mai multe exemple de asemenea proiecte”, a precizat directorul Muşat.


Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează în calitate de partener proiectul „SinCE-AFC – Consolidarea spiritului antreprenorial al IMM-urilor din lanţul agroalimentar în tranziţia către economia circulară”, finanţat în cadrul celui de-al patrulea apel de proiecte al Programului Interreg Europe. Obiectivul general al SinCE-AFC este îmbunătăţirea politicilor în domeniul strategiilor de inovare regionale, prin facilitarea mecanismelor orizontale, care susţin şi sporesc spiritul antreprenorial al IMM-urilor în sectorul agroalimentar prin exploatarea oportunităţilor de economie circulară.
Proiectul este implementat în perioada 1 august 2019 – 31 iulie 2023 şi are un bugetul total de 1.519.940 de euro, din care bugetul ADR Sud Muntenia este de 143.420 de euro, contribuţia proprie a instituţiei fiind de 2.868,40 euro.
Mai multe detalii cu privire la Proiectul SinCE-AFC pot fi aflate accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-sinceafc/static/1202.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )