Evaluarea activităţii poliţiştilor ialomiţeni în anul 2022

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa a prezentat, zilele acestea, un bilanţ al activităţii desfăşurate pe parcursul anului trecut. Astfel, în anul 2022, poliţiştii din judeţul Ialomiţa şi-au canalizat resursele, eforturile şi acţiunile în direcţia creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Asta, prin protejarea persoanei, patrimoniului, sporirea siguranţei stradale şi rutiere, precum şi destructurarea grupărilor infracţionale.
Din totalul posturilor, prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, anul 2022 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporţie de 82,51%. Referitor la pregătirea profesională, în cadrul programelor curente de pregătire tactică, în anul 2022 s-au realizat 28 de sesiuni de instruire, 49 de şedinţe de tragere cu muniţie reală, sesiuni de instruire teoretică şi practică pentru poliţiştii din categoria celor care conduc autovehicule de serviciu cu regim prioritar.
În domeniul prevenirii criminalităţii, priorităţile Poliţiei Române, pentru anul 2022, au fost transpuse la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, în trei programe de intervenţie preventivă. Anume Programul de prevenire a infracţiunilor contra persoanei, în cadrul căruia au fost derulate Campania Atingeri Nedorite, Campania Apeluri Abuzive 112, Campania Doar TU îţi poţi schimba VIAȚA!, Campania Spune NU violenţei în familie, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, Campania Nu există scuză pentru Violenţă!; Programul privind prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în cadrul căruia au fost derulate Campania Poţi preveni înşelăciunile!, Campania Sărbători în Siguranţă, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe; Programul de prevenire a criminalităţii informatice al cărui scop a fost creşterea gradului de informare a minorilor şi adulţilor cu privire la riscurile ce pot apărea pe internet şi la modalităţile de prevenire a acestora.
În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, în anul 2022, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au fost înregistrate cu 8,5 % mai multe infracţiuni, decât în anul 2021. Infracţionalitatea judiciară a crescut cu 10,4% faţă de 2021, infracţionalitatea economică a scăzut cu 2,9%, faţă de 2021, iar infracţionalitatea de altă natură a crescut cu 7,2% faţă de 2021.
În anul 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, au fost sesizate 7.250 de infracţiuni. În funcţie de mediul în care au fost comise se constată că, din totalul infracţiunilor sesizate, 51% au fost înregistrate în mediul urban, (indicator care a crescut faţă de anul 2021 cu 10%), iar 49% au fost înregistrate în mediul rural (indicator care a crescut faţă de 2021 cu 7,3% ).
Infracţiunile stradale, în anul 2022, au reprezentat 15,4% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. După mediul unde acestea s-au comis, 45,92% sunt în mediul urban şi 54,08% în mediul rural. De asemenea, 48 de infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict.
Anul trecut, au fost înregistrate 27.927 de apeluri de urgenţă la 112. În 48% dintre cazuri s-a impus deplasarea poliţiştilor la locul evenimentelor sesizate, 39% situaţii în care evenimentele semnalate erau de competenţa poliţiei, dar nu au fost urgenţe, la faţa locului deplasându-se poliţişti care au dispus măsurile legale; 10% situaţii în care apelanţii au revenit (evenimentul fiind sesizat deja de alt apelant) şi 3% situaţii în care apelanţii au sesizat aspecte nereale, astfel fiind aplicate 858 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.071.300 lei.

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

În anul 2022 s-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranţă a cetăţenilor, prin creşterea vizibilităţii şi a capacităţii de intervenţie, realizându-se dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite. Poliţiştii din structurile de siguranţă publică şi cei de proximitate au constatat peste 60 de infracţiuni şi au aplanat 259 de stări conflictuale.
În ce priveşte siguranţa în şcoli, în anul 2022, prioritatea inspectoratului a fost creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Împreună cu poliţişti de ordine publică şi rutieră, cadrele de la Biroul Siguranţă Şcolară au desfăşurat 3.629 de activităţi în unităţile de învăţământ şi 957 de activităţi preventive. Acestea au avut ca scop combaterea infracţionalităţii în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, verificarea legalităţii transportului de elevi şi a celui public de persoane, prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar, verificarea modului de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor şcolare. Anul trecut, în mediul şcolar au fost înregistrate 53 de infracţiuni, majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violenţe şi furturi. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă, criminalitatea contra patrimoniului, furturile

În anul 2022, au fost înregistrate 65 de astfel de fapte, faţă de 73 sesizate în anul 2021. Infracţiunile de omor au scăzut, fiind înregistrată o singură faptă, 5 tentative de omor, 2 vătămări corporale şi 34 de tâlhării.
Prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost un alt domeniu de activitate în care poliţiştii au intervenit.
Diversificarea şi accentuarea formelor de manifestare a agresivităţii în familie reprezintă un domeniu de interes şi de acţiune al poliţiştilor din judeţul Ialomiţa, mandataţi să gestioneze activităţile de prevenire şi combatere a acestui fenomen. Pe parcursul anului 2022, au fost emise 151 de ordine de protecţie provizorii, din care 76 au fost confirmate de magistraţi.
În ce priveşte criminalitatea contra patrimoniului, au fost sesizate 2.658 de infracţiuni, reprezentând 36,66% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa. Faţă de perioada similară a anului 2021, aceasta reprezintă o creştere cu 5%.
Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 44,39%, procent ce a crescut cu 5% faţă de anul 2021. Infracţiuni au fost comise şi în domeniul silviculturii şi pisciculturii. Astfel, în anul 2022, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate au fost înregistrate 93 de dosare penale, aplicate 86 de sancţiuni contravenţionale şi confiscată cantitatea de 1.783 metri cubi de material lemnos. Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 53 de infracţiuni şi aplicate 99 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, poliţiştii au confiscat peste o tonă de peşte, din speciile crap, caras, plătică, şalău, ştiucă sau sturion.
În anul 2022, s-a dispus măsura urmăririi naţionale şi internaţionale faţă de 54 de persoane, fiind desfăşurate activităţi pentru identificarea a 148 de persoane dispărute şi înregistrate 148 de măsuri preventive. În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 17 sesizări referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse, în urma acestor sesizări 11 dosare de supraveghere fiind închise cu preschimbare în arestare preventivă şi într-un caz, în arest la domiciliu.
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 79 de acţiuni şi 224 de controale pe liniile arme, materii explozive şi substanţe periculoase. Au fost sesizate 70 de infracţiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic – constatate 7 infracţiuni prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic. Au fost ridicate în vederea confiscării 34 de arme, 70 de tone de deşeuri periculoase şi 656 de kilograme de articole pirotehnice.
Anul trecut, în cadrul serviciului au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.306 lei.

Criminalitatea economico – financiară

În perioada ianuarie – decembrie 2022, au fost în derulare 9 planuri de acţiune dispuse la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa în domeniile combaterii ilegalităţilor cu produse accizabile (tutun, alcool), produse de panificaţie, turism şi alimentaţie publică, legume – fructe, achiziţii intracomunitare şi importuri. Pe parcursul activităţilor derulate, în cadrul planurilor de acţiune, au fost efectuate 81 de acţiuni specifice. S-au constatat 43 de infracţiuni în flagrant, respectiv 40 de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998, 1 infracţiune prevăzută de OUG nr. 77/2009, 1 infracţiune prevăzută de Legea 86/2006 şi 1 infracţiune prevăzută de Codul Fiscal. Au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 461.900 lei, confiscate sume de bani, în total 378.600 lei, 19.700 euro şi alte bunuri, respectiv 800 de grame de aur, 4,8 kilograme de argint, 3.785 de kilograme de tutun, 25.019 ţigarete provenite din contrabandă, 500 de kilograme material pirotehnic şi 38,39 mc material lemnos.
Criminalistic, în cursul anului 2022, poliţiştii criminalişti au participat la peste 2.900 de cercetări la faţa locului. Au fost ridicate şi au rămas în evidenţă 9.638 urme de urme criminalistice. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea, prin mijloace criminalistice a 175 de persoane sau obiecte, în 129 de cauze penale. Din totalul autorilor, în această perioadă, 66 au fost identificaţi prin valorificarea urmelor papilare, ca autori de infracţiuni de natură judiciară, cu ajutorul bazelor de date criminalistice de identificare şi a cercurilor de suspecţi întocmite. Activitatea laboratorului Poligraf s-a concretizat în testarea comportamentului în cazul a 121 de persoane. Dintre acestea, faţă de 54 persoane s-a stabilit comportament nesincer, iar 28 de persoane au recunoscut comiterea faptelor pentru care erau cercetaţi.
O altă activitate a fost a Biroului pentru Protecţia Animalelor, structura de specialitate responsabilă de crearea şi păstrarea unui climat de siguranţă în ceea ce priveşte deţinerea şi îngrijirea animalelor din posesia legală a omului. Atât în ceea ce priveşte integritatea acestora, dar şi integritatea persoanelor cu care intră în contact aceste animale. La nivelul biroului, anul trecut, au fost înregistrate 65 de petiţii, fiind aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale şi 8 ordine emise de plasare în adăpost pentru 6 exemplare canine, o barză şi un şoim, animale care se aflau într-o stare de pericol.

Siguranţa traficului rutier

Principalul obiectiv al poliţiştilor rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, a fost siguranţa traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.
În anul 2022, în judeţul Ialomiţa s-au produs 58 de accidente grave de circulaţie, urmările acestora constând în 46 de persoane decedate şi 26 de persoane rănite grav.Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost depăşirea neregulamentară, abaterile bicicliştilor şi traversarea neregulamentară a pietonilor.
În cadrul acţiunilor punctuale, poliţiştii rutieri au constatat 401 infracţiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracţiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat. Totodată, au fost aplicate 41.025 de sancţiuni contravenţionale, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi.
Au fost reţinute, în vederea suspendării, 3.383 de permise de conducere şi retrase 1.526 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )