Europarlamentarul liberal român, Dan Motreanu atrage atenţia asupra problemei deşertificării

Din ce în ce mai des, pe diverse canale media, apar tot felul de ştiri despre degradarea terenurilor şi deşertificarea anumitor zone din România şi din alte ţări. Legat de acest aspect, europarlamentarul român liberal, Dan Motreanu spune că oamenii au mijloacele necesare pentru a stopa fenomenul.
Comisia Europeană propune un act legislativ privind refacerea solurilor, o lege pe care, personal, a solicitat-o, împreună cu colegii din Comisia pentru mediu a Parlamentului European, încă din 2021. „Nu mai avem timp de aşteptat. Între 60 şi 70 la sută din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase, iar România este puternic afectată de acest fenomen. Ce propune Comisia Europeană? Statele membre vor monitoriza şi vor evalua starea de sănătate a tuturor solurilor de pe teritoriul lor, astfel încât autorităţile şi proprietarii de terenuri să poată lua măsuri adecvate. Vor fi combinate datele privind solul din mai multe surse UE, naţionale şi private pentru inovarea practicilor agricole, înţelegerea tendinţelor în materie de secetă, retenţie a apei şi eroziune. Statele vor aborda riscurile inacceptabile pentru sănătatea umană şi mediu cauzate de contaminarea solului, pe baza principiului «poluatorul plăteşte». Statele membre vor trebui să identifice, să investigheze, să evalueze şi să cureţe siturile contaminate. Statele membre vor trebui să definească practici pozitive şi negative de gestionare a solului. Propunerea nu impune nicio obligaţie directă pentru fermieri. Vom analiza această propunere în comisiile de specialitate ale Parlamentului European şi voi face propuneri pentru îmbunătăţirea acesteia”, a precizat europarlamentarul.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (1)
  • comentariu-avatar

    Felicitari domnule Motreanu pentru initiativele si dedicatia pe care le demonstreaza pentru protectia solurilor. Aceste masuri sunt absolut necesare pentru regenerarea teritoriilor degradate si pentru prevenirea degradarii solurilor, care sunt atat de importante pentru dezvoltarea durabila. Expunerea dumneavoastra publica pe aceasta tema nu doar contribuie la educarea publicului cu privire la degradarea solurilor, ci si la sustinerea masurilor legislative necesare pentru refacerea solurilor.

  • Disqus (0 )