Europarlamentarul Dan Motreanu militează pentru combaterea traficului ilegal de deşeuri

Recent, europarlamentarul PNL, Dan Motreanu a susţinut, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, consolidarea regulilor pentru combaterea traficului ilegal de deşeuri. Noua legislaţie va prevede interzicerea transferurilor între statele membre de deşeuri destinate eliminării.
În cadrul dezbaterii referitoare la revizuirea legislaţiei privind expedierile de deşeuri – la care a participat şi Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius – Dan Motreanu a atras atenţia că transferurile ilegale de deşeuri au atins cote alarmante în Uniunea Europeană, inclusiv în România, generând astfel consecinţe grave şi pe termen lung asupra sănătăţii publice şi a mediului înconjurător. „Această situaţie trebuie corectată numaidecât şi mi-am exprimat astfel suportul ferm pentru acordul ambiţios la care s-a ajuns în Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European (ENVI) referitor la revizuirea legislaţiei privind expedierile de deşeuri care cuprinde noi reguli, clare şi stricte, privind combaterea traficului ilegal de deşeuri. Am susţinut de asemenea, rolul central pe care în va juca Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în investigaţiile transnaţionale privind traficul de deşeuri, consolidarea cooperării între statele membre, înăsprirea regimului de sancţiuni pentru a descuraja activităţile infracţionale în acest domeniu. Am atras, în final, atenţia asupra nevoii urgente de a crea un Plan UE de acţiune pentru combaterea expedierilor ilegale de deşeuri pentru a ne asigura succesul în lupta împotriva acestui fenomen. Urmează votul în Plen pe acest raport şi ulterior, demararea negocierilor între Parlament şi Consiliu”, a precizat Dan Motreanu, specificând că se preconizează un acord care va conţine o serie de prevederi.
Printre acestea se numără interzicerea transferurilor între statele membre de deşeuri destinate eliminării (cu o eventuală excepţie ca statele membre să încheie în anumite condiţii acorduri de a gestiona în comun deşeurile); interzicerea importurilor tuturor tipurilor de deşeuri (inclusiv a deşeurilor care pot fi reciclate şi valorificate) atunci când există motive să se considere că un stat membru nu gestionează deşeurile în mod corespunzător; măsuri consolidate privind controalele asupra unităţilor, întreprinderilor, brokerilor şi comercianţilor de deşeuri, precum şi întărirea controalelor la punctul de expediere al deşeurilor, la punctul de destinaţie, pe durata transportului şi la frontierele UE; stabilirea de sancţiuni cu efect de descurajare, care vor ţine seama de gravitatea încălcărilor, de capacitatea financiară a celor implicaţi (cifra de afaceri), avantajele economice obţinute şi prejudiciile aduse mediului.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )