Europarlamentarul Dan Motreanu a propus Comisiei Europene crearea unui fond UE dedicat restaurării ecosistemelor naturale degradate

Este vorba de un amendament, depus pe o nouă propunere legislativă, lansată recent de Comisia Europeană. Aceasta prevede refacerea ecosistemelor naturale deteriorate şi a speciilor pe care le găzduiesc, de la terenuri agricole şi păduri, la râuri, ecosistemele marine şi medii urbane.
Obiectivul pe termen lung este de a remedia prejudiciile aduse naturii Europei până în 2050, iar fiecărui stat UE i se vor aplica obiective de etapă obligatorii juridic de refacere a unei game largi de ecosisteme terestre şi marine. Astfel, ţările UE vor elabora planuri naţionale de refacere, în strânsă cooperare cu oamenii de ştiinţă, părţile interesate şi publicul. „Demersul de refacere nu va împiedica desfăşurarea activităţilor economice, obiectivul fiind de a se desfăşura activităţi productive în armonie cu natura, neprejudiciind persoanele care-şi câştigă subzistenţa în sectoare precum agricultura, silvicultura şi piscicultura. În cadrul bugetului UE 2021-2027, sunt prevăzute aproximativ 100 miliarde euro pentru cheltuielile legate de biodiversitate, inclusiv pentru refacere acesteia, însă această finanţare este fragmentată între diferitele fonduri UE (LIFE, PAC, Coeziune) şi necoordonată eficient de la nivel central. Din acest motiv, am solicitat Comisiei Europene să stabilească, din exerciţiul financiar următor, care va începe în 2028, un fond UE dedicat restaurării ecosistemelor degradate, simplu de abordat de către statele membre pentru a spori calitatea rezultatelor. Conform Comisiei Europene, pentru fiecare un euro cheltuit, investiţiile în refacerea naturii creează valoare economică între 8 şi 38 de euro, datorită serviciilor ecosistemice oferite care sprijină securitatea alimentară, sănătatea publică şi atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, a precizat europarlamentarul PNL.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )