„Eu sunt un susţinător al tinerilor, mai ales al elevilor de etnie romă”

De foarte mulţi ani, liderii romilor din Ialomiţa acordă o deosebită atenţie noii generaţii. Pentru ca tinerii să reuşească să-şi construiască un viitor mai bun, este nevoie, în primul rând, de educaţie. Iar Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa, se străduieşte să implementeze această importantă cerinţă în rândul tinerilor. De aceea, cu fiecare ocazie, nu ratează oportunitatea de a promova proiectele, programele şi campaniile dedicate învăţământului.

Printre acestea se evidenţiază şi campania „SOS, copiii romi”, mediatizată intens în ultimii ani. Şi, faptul că iniţiatorii au promovat-o temeinic a adus mult doritele rezultate. „Am tot vorbit la diverse emisiuni, televiziuni – şi aşa mai departe – de această campanie. Într-adevăr este una dintre cele mai reuşite şi bune campanii, pe care le-am desfăşurat până acum. Asta, ţinând cont că de această campanie au beneficiat copiii noştri, mai ales cei care terminau clasa a opta şi doreau să se înscrie pe un loc special dedicat romilor, în diverse licee ale judeţului. Eu sunt un susţinător al tinerilor, mai ales al elevilor de etnie romă, din clasele mici, clasele mari, licee, până la facultăţi. Întotdeauna am spus că aceşti copii sunt viitorul ţării şi al comunităţii rome. Cu cât tinerii sunt mai educaţi şi învăţaţi, cu atât lucrurile merg foarte bine în ţara asta. Cu cât suntem foarte educaţi, cu atât ne putem rezolva problemele mult mai uşor. Faţă de alte ţări, România este mai puţin educată şi spun cu responsabilitate acest lucru. Din cauza educaţiei, consider că am rămas în urmă, cu multe, multe lucruri. De la vaccinare şi până la alte obiective pe care trebuia să le atingem. Totul ţine de educaţie şi atunci, noi, cei care reprezentăm ceva – indiferent unde ne aflăm – trebuie să dăm dovadă de responsabilitate. E vital să le creăm acestor copii tot ce este necesar, pentru a învăţa carte. Viitorul lor este asigurat numai prin ceea ce învaţă ei în şcoli. Şi, atunci, noi suntem conştienţi că aceşti copii trebuie ajutaţi”, a  precizat la Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Din viaţa romilor”, Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

În acest sens, s-au tot organizat acţiuni pentru elevii şi copiii din comunităţile de romi. Preşedintele Leonida Mandache s-a implicat activ, acolo unde a fost nevoie, pentru a oferi toate recomandările necesare campaniei de informare a elevilor romi. A fost alături de tineri, pentru a-i încuraja să se înscrie pe locurile rezervate lor, în liceu şi facultate. „Sigur că anul acesta am organizat mai puţine acţiuni, din cauza pandemiei. Am încercat să facem acţiuni la Broşteni şi la Ion Roată, recent, împreună cu domnul profesor George Cîţu, un om extraordinar. Din păcate, am putut face acţiunea doar parţial, fiindcă nu ne-au mai permis restricţiile. Dar, asta nu înseamnă că nu vom relua acţiunile, atunci când pandemia ne va permite. Este important, pentru că am făcut lucruri extraordinar de frumoase, dedicate copiilor. Am organizat excursii cu autocare la Bucureşti.  Foarte mulţi dintre copii nici nu ştiau unde este Grădina Zoologică. Nu ştiau unde e Bucureştiul, ce este un tramvai şi aşa mai departe. Deci, se pot face multe lucruri, cu condiţia să avem bunăvoinţă, să crem un grup de iniţiativă cu o voinţă extraordinară, pentru a rezolva din problemele acestor cetăţeni”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )