„Eu nu sunt de acord cu condiţionarea certificatului verde, astfel încât să-ţi pierzi locul de muncă”

Condiţionarea certificatului verde la locul de muncă nu a fost agreată, ca măsură, de toţi parlamentarii. Nu doar cei de la Alianţa pentru Unirea Românilor s-au opus, ci şi alţii, chiar din tabăra liberală. Asta fiindcă au primit foarte multe mesaje de la cetăţenii nemulţumiţi, care i-au rugat să nu voteze o astfel de lege.

Deputatul PNL Ialomiţa (neafiliat), Luminiţa Barcari este unul dintre parlamentarii care nu a votat proiectul legislativ privind obligativitatea vaccinării sau constrângerile pe care le-ar aduce certificatul verde. Aceasta atrage atenţia că, de fapt, a fost vorba de două iniţiative legislative. Una explică în ce condiţii intri în posesia certificatului verde, modul de eliberare, care sunt atribuţiile acelor instituţii ale statului, introducerea în sistemul informatic, etc. Şi, e utilă, fiindcă certificatul verde reprezintă o practică la nivel european. Este  nevoie de certificat verde pentru o liberă circulaţie.

A doua iniţiativă legislativă precizează că angajatorul, în situaţia în care nu ai certificat verde  – adică nu ai trecut printr-una din situaţiile respective, nu te-ai vaccinat, nu ai trecut prin boală, nu ai făcut test PCR sau rapid – are dreptul să te suspende 30 de zile fără plată. Şi, ulterior, dacă nu te-ai vaccinat, îţi poţi pierde locul de muncă. „Pornesc de la o premisă care nu permite dubiu, aceea că eu susţin vaccinarea dintotdeauna. Sunt chimist la bază, am medici în familie, mi-am vaccinat copilul cu schema obligatorie când era mic. Acum suntem vaccinaţi, anti Covid, toţi membrii familiei, inclusiv cu doza a treia. Încurajez persoanele din jurul meu să se vaccineze din raţiuni medicale şi sociale lesne de înţeles. Explic beneficiile vaccinării oricui îmi cere acest lucru, însă nu îmi permit niciodată să influenţez dorinţele şi deciziile altor persoane pe acest subiect. Sunt, însă, categoric împotriva obligării cetăţenilor de a se vaccina pentru obţinerea certificatului digital al UE privind COVID-19, în scopul prezentării acestuia la locul de muncă.

Eu nu sunt de acord cu condiţionarea certificatului verde, astfel încât să-ţi pierzi locul de muncă. Dreptul la muncă este fundamental şi prevăzut în Constituţie. Cu această prevedere, nu sunt eu de acord”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, care înţelege foarte bine nevoia de a limita efectele pandemiei. Însă, obligativitatea vaccinării sau constrângerile de acest tip nu reprezintă o soluţie. „Eu sunt liberală, formarea mea politică nu îmi permite să fiu de acord, să votez legi care obligă cetăţenii la o anumită conduită medicală. Consider că nu am dreptul să decid pentru un alt om, atunci când este în discuţie sănătatea sa. Fiecare persoană are libertatea de a decide modul în care se raportează la propria viaţă şi sănătate. Pe lângă considerentele de ordin etic, moral, ideologic, iau act sub jurământul depus la învestire, de ceea ce Constituţia României prevede la art. 41 alin. (1). Anume că: dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Prin urmare, nicio lege sau act infralegal – cum ar fi o Hotărâre de Guvern –  nu poate îngrădi dreptul la muncă. De asemenea, Legea 319/2006, privind securitatea în muncă, la art. 7 alin. (6) prevede că măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători. Adică, dacă se impune testarea pentru a putea munci, preţul testării nu poate fi acoperit de lucrători”, a mai adăugat deputatul liberal ialomiţean.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )