„Eu nu cred că va bubui România, dar sunt sigură că se vor renegocia câteva capitole importante din PNRR”

Fermierii români au solicitat recent, prin intermediul Asociaţiei Forţa Fermierilor, să semneze de urgenţă un acord politic naţional, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Asta fiindcă, în opinia preşedintelui Asociaţiei, Vlad Macovei, planul trebuie să aibă în vedere introducerea finanţării agriculturii naţionale. Ideea este că, Vlad Macovei este un personaj extrem de activ, care îşi doreşte un consens în tot ceea ce înseamnă agricultura României şi Guvernul îl susţine din acest punct de vedere. Dar, PNRR a fost scris după un regulament european. Şi, din păcate, cei care l-au întocmit au avut un interes personal mult mai bine definit, în scrierea programului, decât cel al ţării.
Cel puţin aşa a declarat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa. În acest moment este foarte greu şi fiecare ministru negociază pentru domeniul pe care îl coordonează. Astfel încât, România să câştige, să nu existe disparităţi între păturile sociale şi nici între activităţile profesionale aflate pe piaţa muncii. „Este un proces extrem de anevoios, dar am foarte mare încredere că se vor găsi acele soluţii bune. Dacă reuşim să reintroducem în PNRR utilizatorii de apă, partea de desecare şi de îmbunătăţire a infrastructurii de irigaţii, eu cred că suntem foarte câştigaţi. Se fac toate diligenţele pentru a reuşi renegocierea PNRR. Într-adevăr, Uniunea Europeană a zis că renegocierea se poate face doar în caz de cataclism. Eu nu cred că va bubui România, dar sunt sigură că se vor renegocia câteva capitole importante din PNRR, precum munca, sănătatea şi agricultura”, a precizat Raluca Dumitrescu.
În acelaşi timp, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA solicită Guvernului să ia urgent măsuri dacă doreşte să avem pe rafturi mâncare românească. Fără aceste măsuri, industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment, din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică, termică, gaz, combustibil şi cereale. Embargoul aplicat Rusiei se întoarce împotriva României, iar la noi efectul de bumerang este mult mai puternic comparativ cu cel suferit de statele occidentale, fiindcă ţara este săracă. „Eu nu cred că România este săracă. România are cel mai bun pământ şi cei mai harnici oameni. Eu cred doar că au lipsit nişte politici publice coerente care să ne ajute să păstrăm o industrie agroalimentară foarte bine dezvoltată. Ialomiţa este un judeţ eminamente agricol şi cred că majoritatea oamenilor au aflat despre fonduri europene. Au învăţat să le utilizeze după ce cea mai mare parte a agricultorilor au dat exemplu de bune practici. Sunt convinsă că o politică publică, coerentă, ne va ajuta să ieşim din această perioadă. Nu este vina actualului Guvern. Preţurile nerealiste de la electricitate, gaz, combustibili şi aşa mai departe, produc aceste neajunsuri. Cei care au liberalizat piaţa trebuiau să se gândească şi la consecinţe. În acest moment se caută soluţii, la fel ca în toată Europa. Sunt convinsă că banii ce vor veni, de la Fondul de Mediu către agricultura României – cu care vom reuşi să punem panouri şi vom subvenţiona cât mai mult energia – ne vor ajuta foarte mult să relansăm sistemul agroalimentar. Guvernul României, prin HG 807, sprijină sectorul agroalimentar cu sume de până la un milion de euro, în vederea modernizării şi dezvoltării acestui segment de piaţă. Sunt foarte convinsă că bugetul, ce este destul de generos, va fi cât de curând uşor de aplicat pentru fermierii şi procesatorii români. Aşa încât, ne va fi foarte uşor ca pe viitor să beneficiem şi de acest sprijin”, a mai adăugat deputatul social democrat ialomiţean.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )