„Eu cred că Nicolae Ciucă nu este neapărat doar un general de armată, ci un român responsabil”
Faptul că Guvernul României este condus, actualmente, de un militar, a generat destul de multe discuţii în spaţiul public. Nicolae Ciucă a fost general al Armatei Române, senator de Dolj şi acum este premier. Aşa se face că – atrag atenţia unii – România are ceva în comun cu ţările africane, anume generali care conduc Guvernul. Dar, fireşte că, nu toată lumea împărtăşeşte această părere.
Deputatul PSD Ialomiţa, Raluca Dumitrescu este fiică de militar, a crescut într-o astfel de familie şi ştie care este situaţia în realitate. „Eu sunt fiică de ofiţer. Am crescut într-o familie în care democraţia a fost mai mult în mâna celui care nu era ofiţer, respectiv a mamei mele. Profesorul nostru de istorie întreba, când intra în clasă, câţi mareşali a avut România. Iar eu răspundeam zâmbind, în momentul în care eram licean la Colegiu, că trei sunt mareşali şi cu mama, patru. Deci, eu cred că Nicolae Ciucă nu este neapărat doar un general de armată, ci un român responsabil. Este un om care respectă mai mult decât noi valorile şi poporul român. Totuşi, el a reprezentat, pe câmpul de bătălie, România. Cred că este unul dintre puţinii oameni în viaţă care a mers pe un front deschis, iar apoi s-a întors să construiască o Românie europeană şi modernă”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu.
O altă opinie, lansată în spaţiul public este aceea că, în raport cu alte ţări europene, se poate lesne observa că niciuna dintre acestea nu au un militar în rezervă care să ocupe fotoliul de prim-ministru. De ce? Ei bine, este o regulă nescrisă în aşa zisa lume civilizată, ca armata şi politicul să fie bine separate. De cele mai multe ori, în democraţiile consolidate, chiar şi Ministerele Apărării sunt conduse de un ministru civil, nu devenit civil. Raluca Dumitrescu nu este de acord cu regula. Din contră, opinează că, în vremurile pe care România le traversează, un militar e binevenit. „România este, într-adevăr, un stat european în consolidare. Dar, nu cred că încă a ajuns la maturitatea politică şi democratică, pe care şi-o doreşte. Nu cred că PNL l-a propus premier pe domnul Ciucă fiindcă este militar şi ţara are nevoie de o mână de fier. Sub nicio formă. Eu cred că domnul Nicolae Ciucă, în afară de faptul că este un militar de profesie, e şi un bun om politic. Tocmai prin faptul că, ştie să aibă echilibru şi să ia decizii în momentele dificile. Şi, într-adevăr, în acest moment, România este în două războaie: unul economic şi unul pandemic. Deci, cred că un militar este binevenit în acest război pe care România, cu ghilimelele de rigoare, îl duce”, a punctat deputatul.
„Cei care se întorc la PSD, o fac din responsabilitate faţă de comunitate”
Faptul că au existat nemulţumiri, ca urmare a alianţei, s-a văzut clar, chiar după constituirea noului Guvern. O primă reacţie a fost că patru primari din Giurgiu– aleşi pe listele PNL – se întorc la PSD. Asta, după ce plecaseră, înainte de alegerile din 2020, către o altă soluţie de guvernare şi alte culori. „Primarii sunt aleşi pe persoană fizică, nu pe partid. Într-adevăr, partidele cu tradiţie, Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, UDMR-ul în zona de Ardeal, le dau candidaţilor o plusvaloare. Dar, în mod real, în comunitate, cel care este ales pe persoană fizică, e primarul. El este ales pentru calităţile sale de manager, modalitatea în care ştie să se comporte în comunitate şi ceea ce a făcut de-a lungul timpului. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu consider că primarii de la PSD care au trecut la PNL au făcut-o, gândindu-se la comunitate. Îmi este greu să emit judecăţi de valoare cu privire la cei a căror papuci nu i-am purtat”, a subliniat deputatul.
Una peste alta, mulţi cred că vor mai fi şi alţi aleşi locali care vor reveni la ,,matcă”, iar uşa PSD este total deschisă. Se vehiculează că PSD ar fi declanşat deja discuţiile cu primarii – din Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Tulcea – pentru o revenire, chiar dacă va fi doar de formă. Obiectivul PSD este să câştige 23 de judeţe la alegerile parlamentare din 2024 şi face toate pregătirile în acest sens. Tocmai din acest motiv, se pare că cei de la PSD au fost de acord să aibă premierul în a doua parte a rotaţiei şi să fie la butoane chiar în anul electoral 2024. „Eu cred că ai mei colegi primari care au plecat şi se întorc, o fac pentru că şi-au dat seama că, totuşi, PSD este un partid serios, ce îşi respectă îndatoririle pe care şi le-a
luat. În momentul în care noi am venit la guvernare, nu am cerut funcţii, ci am luat cele mai grele ministere şi cu cel mai mare impact asupra vieţii oamenilor. Eu cred că, de fapt şi de drept, cei care se întorc la PSD, o fac din responsabilitate faţă de comunitate. De obicei, un primar pleacă către o altă formaţiune politică, atunci când are foarte multe proiecte în derulare şi nu poate să îşi asigure cheltuielile. Bugetele locale sunt foarte mici şi greu de dezvoltat. Tocmai de aceea, ne propunem ca pe viitor, Codul administrativ să fie amendat, astfel încât investitorii care vin, să poată să îi ajute pe primari mai mult în dezvoltarea bugetelor locale…La noi, niciodată uşa de la PSD n-a fost închisă. Este o regulă la PSD, impusă de domnul Dumitru Minciu, secretarul executiv al partidului”, a mai adăugat Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN