„Eu cred că educaţia copiilor este mai importantă decât orice metru de drum asfaltat”
Situaţia Clubului AFC Dunărea 2005 Călăraşi este pe drumul cel bun. Asta, graţie faptului că, prin reorganizare, s-a reuşit renegocierea tuturor contractelor. S-a redus valoarea ce trebuia acoperită din buget şi, în prezent, cheltuielile curente au ajuns la zi. Mai urmează masa credală, clubul aflându-se în perioada de observaţie a judecătorului sindic.
Astfel a subliniat, recent, la Arena FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă, fost primar şi actualmente consilier local. În prezent îşi desfăşoară activitatea ca administrator special, pe Legea 85, la AFC Dunărea 2005 Călăraşi. „Ne menţinem bine, din punct de vedere financiar, în sensul că avem cheltuielile achitate la zi. Urmează – bineînţeles, cu acordul finanţatorilor – să mai aducem şi câţiva jucători cu experienţă. Avem un lot foarte bun de copii, dar nu au experienţă. Greşeala a fost că s-a rupt undeva această continuitate cu pregătirea copiilor. Asta s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani de zile, iar efectele se văd în prezent. Şi atunci s-au adus jucători din afară, pe sume mari, care au grevat serios bugetul. Acum avem copii foarte buni şi chiar le acordăm susţinere, cum nu s-a întâmplat niciodată”, a precizat Aurel Stan, specificând că aceşti tineri talentaţi merită să fie susţinuţi şi Călăraşiul îşi poate permite acest efort. Mai cu seamă că încurajează tinerii să practice un sport, dincolo de imaginea favorabilă adusă judeţului. „Le oferim tinerilor o latură sportivă, să şi-o perfecţioneze, să ajungă jucători profesionişti, să reprezinte clubul şi ţara. Iar asta trebuie să o facem noi, din banii publici. Căci, nu s-a găsit acel privat care să investească la Dunărea Călăraşi. Eu cred că educaţia copiilor este mai importantă decât orice metru de drum asfaltat. Pregătirea generaţiilor viitoare e mult mai importantă decât zeci de kilometri de asfalt. Noi trebuie să le asigurăm o creştere corectă şi sănătoasă copiilor. Am adus o firmă de audit din Bucureşti. Ploua afară cu găleata şi am chemat persoana respectivă, care ştie cifrele. I-am spus: Uitaţi-vă pe geam. Pot să nu sprijin aceşti copii, când ei, pe vremea asta, joacă fotbal? Vin de plăcere şi joacă, fără a fi plătiţi. Nu poţi rămâne indiferent la educaţia tinerilor. Ce să le facem atunci? Dacă le luăm fotbalul, le luăm sportul, în general. Ce le rămâne? Telefonul, tableta, laptop-ul, cârciumile”, a punctat Aurel Stan.
„Vom înfiinţa o academie de fotbal la Călăraşi”
Administratorul special crede că Dunărea Călăraşi are nevoie de un an pentru a-şi construi o echipă solidă, puternică şi închegată. Iar această posibilitate se va ivi în Liga a III-a. Un an de zile, copiii vor trebui să joace, să capete experienţă şi clubul caută deja oameni dispuşi să îi antreneze. „Căutăm deja câţiva oameni care, cu drag, vor să-i înveţe pe copii din experienţa lor. Este vorba de trei sau maxim patru jucători cu experienţă, dar şi cu dorinţa de a o împărtăşi tinerilor. Sunt destui care au experienţă fotbalistică, dar le lipseşte această latură pedagogică. Atunci, căutăm să-i formăm pe ai noştri. Şi voi divulga ceva din casă, pentru a arăta cât de mult ne dorim să acordăm atenţie pregătirii sportive copiilor, pe plan fotbalistic. Vom înfiinţa o academie de fotbal la Călăraşi. Nu este ceva nerealist, căci avem 180 de copii legitimaţi, la ora actuală, din Călăraşi. Se merită, fără îndoială. Repet, educaţia copiilor nu poate fi cuantificată în bani, aur sau orice altceva. Nu vrem să rivalizăm cu Academia lui Gică Hagi, ci să fim un partener. Niciodată nu putem noi, la momentul acesta, să rivalizăm cu un club privat. Optica mea e în felul următor, am mai expus-o şi o voi repeta: Banii cu care se finanţează Clubul AFC Dunărea 2005 Călăraşi sunt publici. Deci, în primul rând, acolo trebuie făcută, cel puţin o perioadă, o activitate de fotbal de masă. De ce? Pentru a putea selecta cât mai multe valori din judeţ şi să ne oferim suportul să-i pregătim pe copiii care vor să practice acest frumos sport. Antrenorii au ca sarcină de serviciu, când nu au activitate la club, să participe la diverse meciuri şi să remarce talentele. Iar apoi, să încercăm să îi aducem la Dunărea Călăraşi…Noi facem demersuri susţinute pentru a sprijini aceşti copii. Am făcut demersuri şi la domnul ministru Eduard Novak, căruia chiar vreau să-i mulţumesc pentru modul cum a abordat propunerea noastră. L-am rugat să dea în administrare patrimoniul Clubului Sportiv Municipal, fiindcă ei nu au posibilitatea să-l finanţeze. Dumnealui a spus că România şi Bulgaria sunt singurele ţări care mai au cluburi de stat. Atunci, se va descentraliza această latură sportivă şi cluburile de stat vor fi date autorităţilor locale care le solicită. Autorităţile locale au posibilitatea să le susţină financiar, prin proiecte. Eu deja am vorbit la Compania Naţională de Investiţii – şi există linii de finanţare – pentru a repara baza sportivă. Apoi, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, putem achiziţiona un autocar destinat transportării copiilor. Am vorbit cu domnul primar al municipiului Călăraşi, cu preşedintele Consiliului Judeţean şi avem tot suportul dumnealor. Deci, pe toate căile, ne zbatem să le facem o viaţă mai bună copiilor”, a mai adăugat Aurel Stan, administratorul special al AFC Dunărea 2005 Călăraşi.
Diana ARON