„Este sfidător acest buget. Pe mine, ca cetăţean al României, mă umileşte această repartizare bugetară”

• a precizat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa, vizavi de bugetul de stat pe 2021 şi sărăcia pe care acesta o va induce

De departe cel mai important subiect, aflat pe ordinea de zi în această sesiune, va fi adoptarea proiectului de buget de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Şi, deja din ce a ,,transpirat” până acum din media, lucrurile stau rău de tot. În vreme ce unele ministere şi structuri primesc mai multe fonduri, altora, care cu adevărat sunt vitale pentru societate, li s-a alocat mai puţin. Bunăoară, Ministerul Afacerilor Interne primeşte cu 1,75% mai mult la un număr de 126.500 angajaţi pentru cheltuieli de personal, Ministerul Apărării Naţionale cu 3,4% mai mult la un număr de 74.000 angajaţi; Serviciul de Protecţie şi Pază cu 49,4% la un număr de 1.400 angajaţi. Asta în vreme ce Ministerul Sănătăţii va avea un buget total de 17, 7 miliarde lei, cu 11,2% mai puţin decât în 2020 şi Ministerul Educaţiei – 28,5 miliarde lei, cu 0,81 mai mult faţă de anul trecut.

Una peste alta, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus atunci când a fost numit în funcţie că va demisiona dacă nu va avea bugetul pe care îl doreşte. Şi iată că acest lucru s-a întâmplat, fără a stârni însă vreo nemulţumire ministrului. „Se pare că este un buget mai mic. Anul trecut a fost de 2,7% din PIB, acum va fi 2,5%. Tăierea unor sporuri şi înşelarea profesorilor, care aşteptau mărirea de salariu încă din septembrie, îl satisfac pe domnul ministru care s-a declarat mulţumit cu această repartizare a Produsului Intern Brut pentru educaţie. Eu am rămas fără replică când am văzut că dumnealui este mulţumit. Este îngrozitor. E ţara lui Papură Vodă. Noi nu vom vota acest buget în varianta în care este un masacru la adresa educaţiei, sănătăţii şi nu numai, agriculturii şi aşa mai departe. Este sfidător acest buget. Pe mine, ca cetăţean al României, mă umileşte această repartizare bugetară. Nu reprezintă absolut nimic din necesitatea acestui moment. Spitalele sunt în paragină, oamenii ard în spitale. Nu a fost un caz, ca să spui că a fost un accident. Chiar medici cu care am discutat, din diverse localităţi, au spus că nu ştiu cât vor mai rezista spitalele unde activează, până ajung în aceeaşi situaţie. Se tem pentru viaţa lor. Ori în acest context, tu dai cu 11 procente mai puţin la sănătate faţă de anul trecut? Adică ard oamenii în spitale, spui că nu e de datoria ta să construieşti, că tu nu ştiu de ce eşti pus acolo ministrul sănătăţii, eşti o marionetă înseamnă a unor forţe oculte, care vor să distrugă. Premierul Câţu a spus că nu sunt bani, dar pentru SPP sunt? Pentru copiii României şi bolnavii României nu sunt. Nu stă în picioare placa asta cu faptul că nu sunt bani. Dar, pot eu sau un cetăţean al României să se ducă să verifice dacă sunt sau nu sunt bani, exact câţi sunt? Da, vom face interpelări, vom face nişte întrebări, vom cere să ni se răspundă. Dar, vă spun din aroganţa pe care o afişează că nu vor răspunde. Vor învârti aşa după coadă răspunsurile şi nu vor da exact sumele, unde se duc banii pentru investiţii, banii pentru asigurările sociale, banii din asigurările sociale, unde sunt banii din sănătate pe care îi plătim lunar. Unde se duc aceşti bani, pentru că în spitale nu se văd, în străzi nu se văd, în autostrăzi nu se văd, în investiţii nu se văd, în locuri de muncă nu se văd, în şcoli nu se văd. De treizeci de ani trecem numai prin crize. Pe timp de criză nu trebuie să continue gestionarea defectuoasă a bugetului. Este clar că mereu a fost o gestionare defectuoasă”, a precizat la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Rodica Boancă din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Ialomiţa, specificând că, printre măsurile plănuite de Guvern, se anunţă că sporuri menţinute la nivelul anului 2020, neacordarea de premii; suspendarea voucherelor de vacanţă, transport gratuit doar pentru studenţii orfani.

(Continuarea în editia tipărită a ziarului IMPACT)

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )