„Este o luptă pentru sprijinirea fermierilor români, în care m-am implicat de la început”

Uniunea Europeană pregăteşte un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru protejarea fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Rata de cofinanţare va fi de 200%. Informaţia apare în scrisoarea trimisă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca răspuns la solicitarea premierilor din cele cinci ţări.
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu (prim vicepreşedintele PNL) spune că, fermierii din aceste ţări sunt afectaţi de afluxul de grâne la preţuri scăzute din Ucraina. Primul pachet de sprijin, în valoare de 56,3 de milioane de euro, a vizat România, Polonia şi Bulgaria, iar ţării noastre i-au revenit 10,05 milioane de euro. Comisia Europeană va adopta măsuri preventive care vor viza anumite categorii de cereale produse în Ucraina – grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui sau de rapiţă. Comisia Europeană va demara o investigaţie privind alte posibile produse sensibile. Comisia Europeană va lucra intensiv pentru a facilita tranzitul produselor agricole în cauză, atât către alte state membre cât şi către state terţe. În acest fel va fi atenuată presiunea pe ţările vecine cu Ucraina şi vor fi furnizate produse pentru pieţele agroalimentare globale.
România va sigila şi monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. Autoritatea Sanitar – Veterinară va controla la vamă nivelul de pesticide din produsele provenite din Ucraina. Premierii din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria au cerut Comisiei Europene un set de măsuri pentru protejarea fermierilor afectaţi de afluxul de grâne la preţuri scăzute din Ucraina. „Este o luptă pentru sprijinirea fermierilor români, în care m-am implicat de la început. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecinate. Am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE, ceea ce se întâmplă rar. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, dar furnizarea dovezilor referitoare la pierderi a depins de Ministerul Agriculturii. La Consiliul European din 23-24 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat majorarea sumei destinate fermierilor români. Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina. UE s-a organizat pentru a permite Ucrainei să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă”, a precizat europarlamentarul român.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )