„Este clar că nu putem vorbi de lucrări de investiţii majore, mai ales pe infrastructură, fără bani publici”
Chiar dacă situaţia economică este destul de grea, aleşii locali încearcă, pe toate căile, să dezvolte comunităţile pe care, vremelnic, le păstoresc. Fiecare vrea să lase ceva palpabil în urma sa şi, fiindcă se ştie că bugetele sunt mici, apelează la alte surse de finanţare – fondurile europene sau naţionale.
Şi primarul comunei Unirea, Ciprian Andrei Olteanu a făcut demersuri să obţină banii necesari pentru a le facilita accesul locuitorilor la gaz. Este vorba de un proiect pe POIM- Programul Operaţional de Infrastructură Mare – ce reprezintă un parteneriat între comunele Unirea, Jegălia şi Dichiseni. „Acest proiect presupune înţeparea, practic, în magistrala de gaze Bucureşti – Constanţa, aflată în nordul A2 şi se coboară pe drumul pietruit spre Iezeru, iar de acolo se face stânga dreapta pentru alimentarea celor trei localităţi. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, cu un procent de cofinanţare de sub 3 la sută. Evident că populaţia este mulţumită de performanţa noastră. A fost un drum greu, fiindcă în timpul procedurilor a decedat proiectantul şi a trebuit să facem faţă unei serii lungi de clarificări. Însă, acum suntem câştigătorii unui proiect foarte important, pentru că ştim cu toţii că gazul stă la baza tuturor industriilor. El aduce plus valoare în fiecare gospodărie şi putem atrage investitori reali. Există deja un investitor care vrea să vină cu o fabrică de alcool pe raza localităţii Jegălia, în comuna Dichiseni se intenţionează construcţia unei fabrici de deshidratare lucernă care consumă foarte mult gaz. Deci, iată că odată ce aducem gazul, proiectele nu întârzie să apară”, a precizat Ciprian Olteanu. De asemenea, a reuşit să obţină finanţare pentru un proiect, depus pe PNI Anghel Saligny, ce vizează asfaltarea tuturor străzilor din comună, respectiv cei aproximativ 8 kilometri de drumuri rămase neasfaltate. „Cei 16 milioane de lei sunt suficienţi pentru această modernizare. Când am ajuns la Primărie, am realizat şi un proiect de apă. Am reuşit local să înlocuim un foraj care nu funcţiona. Prin acel foraj am adus un plus de debit în reţeaua locală. Dar nu renunţăm la acest proiect, aşteptăm noi surse de finanţare, poate pe AFIR, să înlocuim întreaga reţea de apă şi să modernizăm staţia de tratare, astfel încât cetăţeanul să beneficieze de cea mai curată apă posibil.
Odată cu finalizarea PUG-ului, noi am alocat o suprafaţă de teren pentru locuinţele tinerilor căsătoriţi, şi aşteptăm să obţinem cadastru pentru 3 locuri de casă a 1.700 de mp, urmând să mai alocăm, spre Iezeru, 25 de terenuri de casă pentru tineri căsătoriţi. Mai avem două proiecte pe PNRR, achiziţia de microbuze electrice pentru transportul în comun, la fel prin acel parteneriat, Unirea – Jegălia – Dichiseni, un microbuz pentru fiecare. Am mai depus un proiect de dezvoltare pe TIC a reţelei de supraveghere video, staţii inteligente de autobuz şi mobilier urban inteligent, băncuţe ce vor putea să emită în parc semnal Wifi. Valoarea proiectului este de 216 mii euro, suficient pentru acoperirea investiţiei. Pe partea de microbuze, a fost stabilit un standard. Anume valoarea de 250 mii de euro pentru un microbuz electric…Recent s-a închis licitaţia pentru cadastrare. 80% din terenurile agricole sunt deja cadastrate. Pentru că ar fi durat foarte mult să cadastrăm restul localităţii, am făcut un pas mai înainte. Am scos la licitaţie toate imobilele rămase necadastrate, pe intravilan şi extravilan, avem doi ofertanţi, vedem câştigătorul. Până la finalul anului vom avea întreaga comună cadastrată, urmând ca apoi să ne recuperăm banii de la ANCPI”, a subliniat alesul local.
Una peste alta, lipsa fondurilor îşi spune totuşi cuvântul. Dar, primarul se străduieşte să facă tot ce este posibil pentru a dezvolta comunitatea. „Aşa cum văd eu lucrurile, pe bani puţini poţi face lucruri mici. Comuna Unirea are un buget de investiţii redus. Este clar că nu putem vorbi de lucrări de investiţii majore, mai ales pe infrastructură, fără bani publici. Poate că noi am reuşit să atragem partea de investiţii private, prin câştigarea proiectului POIM, de introducere şi alimentare cu gaze naturale. Sunt deja câteva firme private care intenţionează să creeze anumite unităţi de procesare. Apoi, eu am dat o soluţie pentru cei care vor să-şi construiască acum pe malul Braţului Borcea, în intravilan, în satul Unirea. Am schimbat destinaţia acelei zone, aşa încât cei care vor să –şi construiască unităţi de alimentaţie publică şi cazare nu vor mai trebui să treacă printr-un PUZ, să schimbe destinaţia acelor categorii de terenuri. Noi ne străduim. Paşi mici se pot face”, a concluzionat primarul comunei Unirea.
Marius BĂDRĂGAN