„Eram conştienţi că nu avem de-a face cu un partid cu acelaşi ADN ca noi, dar ne doream ca PNL să nu fie aceeaşi Mărie cu altă pălărie”
Mult disputatul Guvern Ciucă, rezultat în urma alianţei PNL – PSD-UDMR a intrat oficial în atribuţii. De fapt, votul în Parlament s-a dovedit, aşa cum era de aşteptat, doar o formalitate, fiind destul de clar că această formulă de guvern va trece lejer, graţie majorităţii deţinute de partidele componente.
Rămas pe margine, USR nu are acum de ales decât să facă Opoziţie, poziţie pe care, de altfel, a şi abordat-o. Cu toate concilierile, PNL a ales PSD, chiar dacă este clar pentru oricine că va ieşi extrem de şifonat de pe urma acestui nociv demers. Orgoliile au fost mai puternice decât raţiunea.
Fireşte că şi USR are o parte din vină, căci a tăcut şi acceptat politizarea instituţiilor publice (Inspectoratele Şcolare Judeţene, Direcţiile publice de Sănătate, Filialele Apelor Române) cu tot felul de politruci, amante, executanţi incapabili. Astfel era traseismul celor de la PNL, care au luat primari, politicieni de la PSD şi i-au transferat în propriul partid. USR a tolerat toate capriciile PNL şi ale preşedintelui Iohannis, acceptând în Guvern miniştri precum Raluca Turcan, Sorin Câmpeanu, Lucian Bode, fără a sancţiona derapajele acestora. Cum a fost hazardata declaraţie, că s-a învins pandemia, cu puţin timp înaintea izbucnirii valului patru.
Cu siguranţă, USR este vinovat de toate lucrurile acestea. Dar aşa a decis, la momentul respectiv, conducerea formaţiunii de la nivel central. Pe plan local, unii lideri au avut păreri diferite, însă au respectat deciziile conducerii. „Eu aş putea să merg, în calitate de preşedinte al Filialei judeţene, să le reproşez lucrurile acestea. Noi am avut aceste discuţii, în interiorul partidului. Dar, realitatea este că alianţa PNL-USR, era un pic contra naturii, faţă de ce se întâmplă acum. Noi am intrat în alianţă cu gândul de a reforma anumite lucruri. Pe de altă parte, eram conştienţi că nu avem de-a face cu un partid cu acelaşi ADN ca noi, dar ne doream ca PNL să nu fie aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Ne doream să aibă o latură reformistă. Atunci, ne-am dat seama că trebuie să faci nişte compromisuri, căci nu poţi să obţii tot. Am închis ochii la toate lucrurile rele, pe care PNL le făcea, tocmai pentru nu-i face ostili, de a obţine ceva din această alianţă, a duce nişte reforme la bun sfârşit. Primul nostru ministru, care a fost mazilit, Vlad Voiculescu a fost supus la o campanie de presă negativă fantastică. Toate relele care se întâmplau i se aruncau lui în spate. Mureau oameni arşi în spitale şi Vlad Voiculescu era de vină. Ori, de când nu mai este el în funcţie, au mai luat foc vreo trei spitale. Acum, nu mai este nimeni vinovat. Vlad Voiculescu a încercat să depolitizeze anumite structuri, precum Casa Naţională de Asigurări – un gigant care gestionează un purcoi de bani. A adus un doctorand în aşa ceva, care începuse să facă o reformă, să pună directori de CAS prin concurs. Păi, la CAS e un furnicar şi în momentul în care a fost scormonit, a trebuit să plece. L-au zburat…Cam asta s-a întâmplat. Nu spun că am făcut bine închizând ochii, dar aveam alternativa de a ostiliza PNL-ul de atunci şi a muri orice şansă de reformă sau a mai trage de ei ca de un cal mort, cum se spune în popor…Presiunea a fost mare la centru şi au încercat să tragă de timp cât de mult, încât să poată să livreze ceva. Din păcate, n-am obţinut nimic într-un final”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Octavian Săvoiu, preşedintele Filialei Uniunii Salvaţi România (USR) Ialomiţa. Acesta admite că, într-adevăr, USR era considerat ca o anexă a PNL. De aceea s-a ajuns, ulterior, să fie scos din coaliţie.
„Politicienii au o imagine atât de proastă, încât oamenii stau departe chiar şi de noi, USR, care încercăm”
Printre altele, destui userişti reproşează conducerii anumite aspecte. Punctual, era de dorit să se facă o campanie de resurse umane pe bune. Căci, invitaţiile ambigue şi adesea arogante – ca să vină lumea în partidul cel minunat şi neînţeles – nu ajută pe nimeni, cu excepţia oportuniştilor. Scopul partidului ar trebui să fie să atragă expertiza, de care are nevoie să stimuleze o competiţie meritocratică, nu pentru funcţii şi listele Parlamentului, ci a aduce o schimbare în comunităţi. Un departament de Resurse Umane puternic, capabil să implementeze nişte indicatori de performanţă – menit să penalizeze oportunismul, să încurajeze expertiza şi meritocraţia – reprezintă o soluţie tipică pentru orice corporaţie care trece printr-un proces similar.
O asemenea gândire este cu adevărat avangardistă, dar trebuie să fie fezabilă. „Deci, eu mâine aş pune în practică toate lucrurile acestea, dacă ar fi fezabile. Ceea ce nu înţeleg anumiţi colegi ai noştri – şi nici eu nu aş fi înţeles acum un an sau doi ani de zile – este că mare parte din noi venim din mediul privat. Majoritatea venim din zona ONG-istă. Iar politica, din păcate, nu are nicio legătură cu toate lucrurile astea. La o companie, dacă lucrezi, îţi doreşti cele mai bune resurse şi, atunci, chemi oameni la interviuri, le oferi un pachet salarial, nişte beneficii. Şi, oamenii vin. Din păcate, un partid politic, în momentul de faţă, nu poate funcţiona aşa. Nici măcar USR-ul, noi, care ne dorim să fim elitişti. Este foarte greu să atragi oameni de bună calitate, să-i convingi să vină în politică. Când îi îndemn să mi se alăture, îmi zic: Tu eşti într-o hazna, te scalzi cu porcii, cum să venim? Ce să le spun eu oamenilor de bună credinţă, ce vor să schimbe ceva în România, în condiţiile în care văd ce se întâmplă? Sunt foarte multe momente în care mă simt lipsit de orice putere. Am şi eu doi, trei ani de zile. Nu am o experienţă, dar în momentul când am intrat în politică, eram unul dintre oamenii selectaţi acolo. Eram convins că vom reuşi să facem ceva. Le-am face în continuare, dar societatea civilă este foarte dezamăgită de clasa politică. Politicienii au o imagine atât de proastă, încât oamenii stau departe chiar şi de noi, USR, care încercăm. Acesta este adevărul”, a subliniat useristul.
Un alt punct slab identificat este acela că USR are foarte mulţi comunicatori, majoritatea cu studii foarte bune şi câţiva excepţionali. Dar, paradoxal, comunicarea, în general, este pulbere. O strategie de comunicare agilă, dar disciplinată, cu mulţi comunicatori pe domenii de expertiză, care să înlocuiască lipsa de strategie de comunicare actuală, ar putea duce la succes. Delimitarea clară a partidului de comunicatori sau extremişti ar fi, de asemenea, utilă.
Referitor la acest aspect, Octavian Săvoiu recunoaşte că formaţiunea, din care face parte, nu reuşeşte să-şi promoveze mesajul către toate clasele sociale. De exemplu, mesajul USR ajunge foarte greu în mediul rural şi va trebui găsită o formulă pentru a se sparge gheaţa. „Din păcate, în mediul rural, pentru anumite clase sociale, partidele extremiste şi partidele vechi au avut tot timpul un tip de mesaj foarte populist. Ca să zicem pe româneşte, minciuni gogonate, dar repetate foarte des. Noi n-am găsit, încă, formula de a ne adresa acelor oameni fără să-i minţim. Să te duci, să le spui: Votaţi-ne pe noi, pentru că o să vă dublăm pensia, este o minciună. Nouă ne vine foarte greu să transmitem un mesaj şi doar un pic umflat. Dacă am lua campaniile electorale din ultimii 30 de ani, cu autostrăzi, spitale, oamenii ăia nici n-au clipit în momentul în care promiteau. Noi nu suntem învăţaţi aşa. Noi suntem învăţaţi să ne punem problema dacă avem timp în ăştia patru ani. Dacă n-avem de unde, hai să nu mai propunem un program. Probabil că, uşor – uşor, dacă partidul va creşte, va trebui să ne luăm nişte comunicatori care să ne înveţe să ne promovăm mai bine… În politică, nu e suficient să răspunzi atunci când eşti întrebat. În politică, trebuie să vorbeşti şi neîntrebat. Eu, personal, aş putea să vorbesc neîntrebat, dar nu pe lângă subiect. Ori, ca să nu vorbeşti pe lângă subiect, trebuie să fii foarte conectat la toate lucrurile, la tot ce se întâmplă în Consiliul Local, Consiliul Judeţean. Asta este o resursă umană pe care încercăm să o închegăm. Într-adevăr, au trecut mai bine de trei luni de când sunt preşedintele partidului şi n-am făcut paşi în direcţia asta. Diferenţa între noi şi celelalte partide politice, cel puţin în Ialomiţa, este că, la momentul de faţă, niciun preşedinte, vicepreşedinte, membru al Biroului Judeţean Ialomiţa, nu trăieşte din politică. Toţi avem joburi…Noi trebuie să mergem la job de la 8.00 la 18.00 şi abia apoi ne putem face timp pentru politică. Asta înseamnă o resursă pe care trebuie să o alocăm. Dar, ne-am asumat asta şi lucrurile merg înainte. Nu stăm chiar pe loc, aşa cum se pare. Avem şedinţe, întâlniri, discuţii. Trebuie doar ca lucrurile să se materializeze şi oamenii să înceapă să le vadă. Deci, lucrurile în culise se întâmplă, dar încă nu reuşim să fim suficient de vizibili”, a mai adăugat Octavian Săvoiu, preşedintele USR Ialomiţa.
Ramona BUTNARIU