,,Educația pentru sănătate trebuie studiată cu multă atenție de toți copiii”

În școlile din România, sunt anumite aspecte la disciplinele care se studiază acum, ce fac referire la o alimentație sănătoasă sau la acordarea primului ajutor. Pentru noua lege a educației, există o inițiativă legislativă, foarte importantă, care prevede inițierea unei discipline noi, numite Educație pentru sănătate.
Astfel a precizat deputat PNL Ialomița, Luminița Barcari, în studio-ul emisiunii ,,Subiectul Zilei”. ,,Inițiativa mea legislativă este semnată de foarte mulți parlamentari, senatori și deputați din toate partidele. Practic, ce spune inițiativa mea? Că, în cadrul orelor de biologie, la gimnaziu și la liceu, acolo unde avem anatomia și fiziologia omului, să existe ore dedicate modului în care acordăm primul ajutor. Iar acordarea primului ajutor trebuie să fie învățată de către elevi prin colaborarea școlii cu instituții specializate din sănătate, cu specialiști în domeniu, astfel încât, la aceste ore, să vină și să facă practic cum se acordă primul ajutor. Până acum, acest lucru era opțional. Eu, ca profesor, prindeam la orele de dirigenție, și astfel de teme. Invitam un medic de la urgență și acesta le explica copiilor. Într-adevăr, am constatat că era insuficient. Trebuie realizate cursuri săptămânal. Pentru că, dacă înveți, de mic copil, astfel de lucruri, ca adult, nu mai intri în panică atunci când cineva are nevoie, lângă tine, de un prim ajutor. Suni la 112, dar până suni trebuie să știi ce să faci. Lucruri minime. Eu, împreună cu colega mea, Cristina Vecerdi, care este medic urgentist, am găsit această soluție. Chiar dacă se va schimba legea educației, sunt convinsă că se va păstra și acest lucru în noua formă a ei”, a subliniat Luminița Barcari.
La școală, copiii ar trebui să învețe ce înseamnă o alimentație sănătoasă, consumul de zahăr în exces și așa mai departe. Iar toate aceste informații se pot studia la mai multe discipline. La Biologie, de exemplu, în momentul în care se vorbește de alimentație, de sistemul digestiv și așa mai departe, se ating, tangențial, și astfel de subiecte. La Chimie, de asemenea, când elevii învață despre zaharuri sau alcool etilic, află și despre importanța lor practică și contraindicații. Deci, există o interdisciplinaritate. ,,Dacă fiecare profesor, pe bucățica lui, își face treaba și leagă disciplina pe care o predă de practică, elevii ar învăța din fiecare materie. Într-adevăr, s-a discutat despre educație pentru sănătate. Asta se va preda în școli. Pentru că s-a făcut atâta tam-tam despre educație sexuală. Bine-nțeles că educația pentru sănătate are și capitole legate de bolile cu transmitere sexuală. E vorba de modul în care tu trebuie să fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău și să nu iei informații eronate. Pentru că asta este marea problemă. Copiii au acces la prea multe informații și nu de fiecare dată le iau pe cele mai corecte. Deci școala trebuie să îi orienteze cumva. De ce să nu recunoaștem, România este pe primul loc la mame tinere, copile. Tinerii noștri își încep viața sexuală mult prea devreme. Iar unii părinți nu îndrăznesc să abordeze acest subiect. Sunt mult prea pudici față de copiii lor în legătură cu acest subiect. Iar pentru a se preda lucrurile acestea în școală, părintele trebuie să-și dea acordul. Și la noi în Parlament sunt persoane care au susținut acest lucru. OK, să-și dea acordul, dar… Face parte din pregătirea pentru viață. Eu am susținut foarte mult acest lucru. Până la urmă, s-a ajuns la această formulă, dar Educația pentru sănătate trebuie studiată cu multă atenție de toți copiii și predată de profesori care știu despre ce e vorba.
Mie mi-e teamă că, de multe ori, parlamentarii, electoral, vor să se afle de altă parte a baricadei, doar de dragul de a contrazice. Adică, să nu fim ipocriți. De ce să nu recunoaștem evidențele? Copiii au nevoie de o educație sănătoasă, să fie pregătiți pentru viață. Și, dacă le spui despre bolile cu transmitere sexuală, Doamne, ferește, mai mult de atât, ce ai putea să le spui, spre a fi pregătiți pentru viață?”, a adăugat Luminița Barcari, deputat PNL Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )