Echipajele ISU Ialomița au avut un weekend plin de solicitări

Acest sfârșit de săptămână a fost plin de evenimente nefericite, iar echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Catargiu” Ialomița nu au avut timp de odihnă. În doar 72 de ore, au avut loc 63 de solicitări.

Astfel, echipajele ISU, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și acordării primului ajutor calificat, au fost chemați de urgență, în cadrul a: 33 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave; șase misiuni de transport persoane confirmate cu COVID-19; patru intervenții în sprijinul echipajelor Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate; cinci misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în municipiul Slobozia, orașul Amara și comuna Gheorghe Doja la evenimente culturale și sportive și o misiune de asanare de muniție rămasă neexplodată în municipiul Urziceni.

În data de 3 septembrie, specialiștii pirotehniști ai inspectoratului au intervenit cu o autospecială pirotehnică, ridicând o grenadă defensivă, fără focos, descoperită pe un teren viran de un localnic. Conștientizând pericolul reprezentat de muniția rămasă neexplodată, localnicul a anunțat de urgență organele abilitate, utilizând numărul de urgență 112. Specialiștii au ridicat elementul de muniție, după care l-au depozitat în vederea distrugerii în condiții de siguranță.

În aceeași zi, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Movilița. În cadrul nefericitului eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. La fața locului a venit în sprijin și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Ialomița – substația Urziceni. Au rezultat două victime, conștiente și neîncarcerate, care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, acestea au fost preluate și transportate la Spitalul Municipal Urziceni pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

Tot la acea dată, a avut loc un accident rutier desfășurat în comuna Sinești, la care trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD. În cadrul evenimentului au fost implicate un autoturism și un autocamion. De asemenea, la locul accidentului a venit în sprijin și o ambulanță a SAJ Ialomița – substația Urziceni. Au existat două victime, conștiente și neîncarcerate, care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, acestea au fost preluate și transportate la Spitalul Municipal Urziceni pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și de sablare a carosabilului.

Tot pe 3 septembrie, trei echipaje de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Bucu, pe DN 2A, în care au fost implicate două autoturisme. La evenimentul rutier a venit în sprijin și o ambulanță a SAJ Ialomița – substația Slobozia. Au fost cinci victime, conștiente și neîncarcerate, monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, acestea au refuzat transportul la spital. Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

În aceeași zi, un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia a ajuns cu o ambulanță SMURD la un accident rutier desfășurat în municipiul Slobozia în care un autoturism a lovit o persoană pe trecerea de pietoni. După acordarea primului ajutor, victima a fost preluată de echipajul SMURD și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pentru investigații medicale suplimentare.

A doua zi, s-a produs un accident rutier pe Autostrada A2, km. 158, la care au ajuns trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de Pompieri Fetești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD. La evenimentul rutier a fost implicat un autoturism care a intrat într-un parapet de pe marginea șoselei. Accidentul s-a soldat cu o victimă conștientă și neîncarcerată, care a fost monitorizată de echipajul medical la locul intervenției, iar după acordarea primului ajutor, a refuzat transportul la spital.

În data de 5 septembrie, a avut loc un alt accident rutier în municipiul Urziceni, la care au intervenit două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere și o descarcerare. La eveniment au fost implicate două autoturisme. A fost adusă, la fața locului, și o ambulanță a SAJ Ialomița – substația Urziceni. Accidentul s-a soldat cu o singură victimă, conștientă și neîncarcerată, care a fost monitorizată de echipajul SAJ la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, aceasta a refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

Șase incendii produse în decursul a doar patru zile!

În data de 3 septembrie, salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Fetești au fost chemați să intervină la un incendiu de vegetație uscată, aprins pe raza municipiului Fetești, pe terasamentul căii ferate. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars aproximativ 500 metri pătrați de vegetație uscată, cauza probabilă de izbucnire a incendiului fiind determinată de o scânteie provocată de o locomotivă.

Pe parcursul aceleiași zile, a izbucnit un incendiu la o casă din comuna Bărbulești. La solicitare, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au ajuns, de urgență, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei. Acționarea la timp a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, aceștia reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Au ars: acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 120 metri pătrați, mobilier, articole de îmbrăcăminte și documente personale. Din fericire, nu au rezultat victime. Cauza cea mai probabilă a incendiului reprezintă posibile scăpări de gaze combustibile.

Tot pe 3 septembrie, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la o casă din orașul Țăndărei. Trei echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la una din camerele locuinței. Salvatorii au localizat și lichidat incendiul, reușind, în cele din urmă, să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Au ars mobilierul dintr-o cameră și materiale textile. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical unui minor, care ulterior a fost preluat și transportat la Spitalul Orășenesc Țăndărei. Cauza probabilă a incendiului este jocul copiilor cu focul.

Și pe raza comunei Stelnica a ars o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Astfel, tot în aceeași zi, salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Fetești au intervenit, la cerere, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

O posibilă cauză de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

De asemenea, pe 4 septembrie a avut loc încă un incendiu de vegetație uscată. De data aceasta, este vorba despre o suprafață de 200 metri pătrați din comuna Săveni. În urma apelului, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei au acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

A doua zi, același echipaj a fost solicitat să intre în acțiune la un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească a unui cetățean din comuna Vlădeni. Trei echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La sosirea forțelor, incendiul se manifesta la o anexă a unei locuințe. Acestea au localizat și au lichidat incendiul, stingând toate focarele și îndepărtând elementele distruse de foc. Au ars mobilierul și materiale textile. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical proprietarei, care prezenta arsuri la nivelul membrelor superioare. După acordarea primului ajutor, aceasta a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 5 septembrie, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au fost solicitați să acționeze la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Grindu. Trei echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Când au ajuns forțele, incendiul se manifesta la nivelul bucătăriei. Intervenția salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia. Au ars aproximativ 70 metri pătrați din acoperiș, mobilier, articole de îmbrăcăminte și documente personale. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical proprietarei, care prezenta un atac de panică. Ulterior, aceasta a refuzat transportul la spital. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jarul căzut din soba amplasată necorespunzător faţă de materialele combustibile.

Pe 6 septembrie, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia au fost solicitați să intervină la un incendiu produs la un autoturism în satul Orboești, comuna Andrășești. Aceștia au intervenit de urgență cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. A ars autoturismul în proporție de 80%. Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui cablu electric defect sau izolat necorespunzător.

Măsuri de prevenție a incendiilor pentru perioada iernii

În perioada sezonului rece, numărul de incendii produse la locuinţe şi gospodării ale cetățenilor crește, iar pagubele materiale sunt de cele mai multe ori însemnate. Uneori, flăcările iau vieți omenești. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din neglijența oamenilor, care nu își iau toate măsurile pentru evitarea acestor tragedii.

Cauze precum sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate în funcțiune fără supraveghere, coșuri și burlane de fum defecte ori necurățate sau cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere conduc la statistici îngrijorătoare în județul Ialomița.

Pompierii recomandă cetăţenilor adoptarea următoarelor măsuri pentru prevenirea incendiilor care pot lăsa familii pe drumuri sau îndoliate în toiul iernii:

La exploatarea sobelor cu şi fără acumulare de căldură: înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare; se folosește numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se evită supraîncărcarea acesteia; Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului; Se interzice aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile; Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă; În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 metri; Nu se așază în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; copiii nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați dacă este focul aprins în sobă; la construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă; în camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect; cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

De asemenea, la exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului, sunt esențiale următoarele măsuri de siguranță: verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată; coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi

acoperişurilor; în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere; în poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători.

La exploatarea instalaţiilor de încălzire, cetățenii trebuie să țină cont de următoarele: aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se face după principiul „gaz pe flacără”; verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu emulsie de apă şi săpun; montarea, dar mai ales punerea în funcţiune a unei centrale termice de apartament se va efectua, în mod obligatoriu, de personal autorizat şi care, la final, va elibera o serie de documente în conformitate cu Prescripţiile Tehnice în vigoare (Autorizaţia de funcţionare sau Verificare tehnică periodică); proiectarea şi executarea instalaţiei de gaz aferente centralei termice pe combustibil gazos se realizează doar cu firme autorizate.

Nu în ultimul rând, la exploatarea instalaţiilor electrice, este important de știut că nu se utilizează instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.; reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat; nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )