„E complicat rău, nimeni n-a avut curaj să bată cu pumnul în masă”
Numai bine ce s-au mai liniştit apele cu pandemia de Covid, care a răpit omenirii doi ani din viaţă, iată că o nouă ameninţare creează cele mai sumbre temeri. Din 24 februarie, întregul mapamond priveşte cu îngrijorare către Ucraina, care a fost invadată de Putin, fără pic de milă, nici măcar faţă de populaţia civilă. Aşa cum se ştie, ruşii au bombardat inclusiv spitale, maternităţi şi civilii care încercau cu disperare să fugă de război. Şi, fiindcă Ucraina se încăpăţânează să reziste, atacul este chiar mai furibund în ultimele zile. Criza actuală provine din războiul ruso-ucrainean, ce a început pe 27 februarie 2014. În decembrie 2021, Rusia a avansat două proiecte de tratate care conţineau cereri cu aşa-zise „garanţii de securitate”, inclusiv o promisiune obligatorie din punct de vedere juridic că Ucraina nu se va alătura NATO, precum şi o reducere a trupelor NATO şi a echipamentelor militare din Europa de Est, ameninţând cu un răspuns militar nespecificat în cazul în care aceste cerinţe nu vor fi îndeplinite pe deplin. Statele Unite şi alţi membri NATO au respins aceste cereri şi au avertizat Rusia cu privire la sancţiuni economice sporite în cazul în care va invada în continuare Ucraina. Discuţii diplomatice bilaterale dintre SUA şi Rusia au avut loc în ianuarie 2022, dar acestea nu au reuşit să dezamorseze criza.
Secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Ialomiţa, Alexandru Stoica este de profesie militar, la bază. A fost comandant de batalion al trupelor teritoriale la Unitatea Militară 1088 Slobozia, şef de stat major al gărzilor patriotice pe municipiul Slobozia şi ca atare, la nivel tactic, poate emite o serie de păreri vizavi de războiul din Ucraina, care l-a luat prin surprindere. „Sincer, m-a luat prin surprindere. Eu credeam că toată aventura asta a lui Putin se opreşte la graniţă. Credeam că doreşte să ia doar partea de sud. Adică până la Odessa, inclusiv, că a luat Luhansk şi Doneţk, cele două aşa zise republici. Mai rămânea partea cu Zaporojie, apoi Odessa şi se unea cu Transnistria. Nu a fost intenţia să facă doar nişte exerciţii. A susţinut astfel, fiindcă a mers pe dezinformare…Este foarte clară situaţia. Sunt mai multe aspecte până să se ajungă la situaţia de acum. În primul rând, nu trebuie uitat că vinovaţi, cu ghilimelele de rigoare, de situaţia creată sunt SUA şi Anglia. În 1991 – când NATO a forţat Ucraina să predea Rusiei cele peste 1.800 ogive nucleare, pe care le avea – a avut loc o întâlnire la Budapesta, unde s-a semnat un tratat prin care se garanta securitatea şi graniţele Ucrainei. Garanţii erau SUA şi Marea Britanie. Unde este garanţia? Dacă aveau ucrainenii rachetele nucleare? Toată lumea spune că armele nucleare sunt de descurajare. Este ultima soluţie la care apelezi. Nu poate să apese un singur general pe buton, ipotetic vorbind. Dacă apăsa, începea Holocaustul…Nu ar fi fost bine să deţină armele nucleare, dar nu ştiu dacă Rusia ar fi avut acelaşi curaj…La momentul acela, soluţia logică a fost ca toate armele nucleare să fie într-un singur loc, pentru a fi ţinute sub control mai uşor. Aşa au gândit ei. Dar, uite că, situaţia s-a întors la 180 de grade”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, Alexandru Stoica.
Tot cu sinceritate, Alexandru Stoica mărturiseşte că, personal, nu are încredere în Vest, fiindcă istoria a demonstrat şi este ciclică. Aceleaşi fapte le fac, nu se ţin de cuvânt. Dacă lor le este bine, nu-i mai interesează de ceilalţi. „Anglia şi-a luat căciula în mână şi a plecat din Uniunea Europeană. Deci, nu mai are legături cu UE, dar este în NATO. Anglia e chiar o forţă, dar sunt indecişi. Eu sunt convins că toate serviciile secrete aveau informaţii. Au informat, într-adevăr, dar nu lupţi cu informaţiile. Lupţi cu puşca, lupţi cu tancul, lupţi cu rachetele. Trebuiau să-i înarmeze pe ucraineni cu mijloace moderne. Lor nu le trebuiau avioane şi tancuri, ci rachete antitanc. Le dă acum, dar după ce au făcut praf toate oraşele din sud? Adică, ucrainenii trebuie să se îndatoreze de-acum o sută de ani numai ca să reconstruiască. Şi dacă mâine Putin retrage tot, i-a dat în urmă cu 50 de ani pe ucraineni”, a punctat Alexandru Stoica, specificând că se putea rezolva foarte simplu situaţia, primindu-se Ucraina în NATO, peste noapte.
„Acum, istoria se repetă şi nu învăţăm nimic din greşelile făcute”
Ideea este că şi dacă Ucraina beneficia de garanţii, conflictul tot ar fi apărut, căci Putin are planurile lui, bine stabilite. Anume de a reface fostul URSS. „Cred că a citit de o sută de ori testamentul lui Petru cel Mare. Acesta este visul lui, să refacă imperiul ţarist, ieşirea la trei oceane. Să-mi arate şi mie cineva o perioadă de 20 de ani când în istoria Rusiei moderne – luată de la 1900 încoace, – a fost vreuna când nu a avut război. Mă refer la războiul din Crimeea, cu japonezii, cu turcii, cu polonezii, cu toţi s-au bătut. Acum, istoria se repetă şi nu învăţăm nimic din greşelile făcute.
S-a întâmplat ca în 1938, când Chamberlain, primul ministru al Angliei, s-a întâlnit cu Hitler, la München. A venit cu o hârtie şi-o flutura: Asta-i pacea omenirii! Domnul Hitler e om de cuvânt, a spus că dacă-l lăsăm să ia Polonia, nu mai vrea nimic…Acum, îi dai pe ucraineni, dar se opreşte aici? Ce garanţie ai? Şi Hitler a spus că da. Apoi, mai vrea şi Moldova…Dar NATO îşi pune problema dacă Rusia ia Ucraina… că, aceasta era un tampon între Rusia şi NATO…Iată că teroriştii le-au tras-o. Ei au fost convinşi că în 48 de ore ocupă Ucraina, că ucrainenii ies cu flori şi-i întâmpină. Ei bine, nu s-a întâmplat aşa”, a menţionat fostul militar slobozean.
Printre altele, în data de 24 martie 2021, preşedintele Volodomir Zelenski a emis un decret prin care a aprobat strategia de eliberare şi reintegrare a teritoriilor ocupate de ruşi din Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol. Ori asta ar fi putut constitui o provocare pentru ruşi. „Nu a fost o provocare. Eu sunt convins că Zelenski n-a făcut de capul lui asta. A primit nişte garanţii. Repet, după conflictul acesta eu nu mai am încredere în Vest niciun pic. Nu sunt negativist, dar s-a văzut clar. Păi cum, eu mă încred în tine şi când vine ăla să-mi tragă una în cap, tu te întorci cu spatele?…Da şi la noi au venit trupe, dar nu luptă deloc, stau acolo… Am văzut, sunt 2.000-3.000 de soldaţi, îi mănâncă în jumătate de oră ruşii. Ce înseamnă 3.000 de soldaţi? O nimica toată…Eu spun ca număr. E complicat rău, nimeni n-a avut curaj să bată cu pumnul în masă. Ar fi trebuit ca prin sancţiuni, Rusia să fie izolată complet. Când spun izolare, mă refer la zona asta dezvoltată, căci ruşii au nevoie să-şi vândă petrolul şi gazele. Cât petrol şi gaz cumpără indienii de la ei? Iar China cumpără foarte puţin, pentru că nu au infrastructură…E mare lucru să ai ce-ţi trebuie la tine în ţară. Pe noi, ca de obicei, ne-a prins iar cu izmenele în vine…E adevărat că noi, fiind în NATO şi UE, o posibilă invazie e departe. Dar, noi pentru noi, cu ce putem contribui, ce putem face? Să avem grijă de economie…Dar dacă sunt numai neaveniţi în funcţii ce trebuie să ia decizii… Politicul e plin de neaveniţi, pe care noi i-am ales. Şi, românii nu se complac, dar uită repede”, a accentuat Alexandru Stoica.
„Eu tare mă tem că dacă ruşii ocupă Ucraina, nu se opresc”
Motivaţia războiului este analizată de multă lume şi scoate la iveală fel de fel de scenarii. Însă, cert este că ruşii vor mai mult teritoriu şi nu contează cât au deja. Căci, Rusia are 17 milioane de kilometri pătraţi, în comparaţie cu Ucraina care se întinde pe 603.000 kilometri pătraţi, iar România – 238.000 kilometri pătraţi. „Ucraina are cel mai bun pământ, iar ruşii vor mâncare, agricultură. Au şi ei teritoriu, dar nu prielnic pentru agricultură. Trei sferturi din teritoriul lor îl reprezintă taigaua şi Siberia. Au acolo zăpadă, buruieni şi ceva păduri pe care nu le-au mai tăiat. Este o mare problemă cu mâncarea şi va fi în viitor. Prin anii 80 şi ceva, Ceauşescu lansase un slogan: Cine va avea mâncare, va fi cel mai tare. Cam aşa va fi şi acum, căci după războiul acesta multe vor ieşi la iveală. Deci, Ucraina are agricultură şi fel de fel de bogăţii minerale. Au şi ruşii, dar de ce să nu le ia de-a gata de la ucraineni? Hitler de ce a ocupat Norvegia şi Suedia? Pentru minereul de fier de acolo… Ucraina are graniţă cu NATO acum. Eu nu înţeleg, asta e o găselniţă. Are graniţă cu Polonia, cu ţările baltice. Nu, acesta este un pretext. Eu tare mă tem că dacă ruşii ocupă Ucraina, nu se opresc. Serviciile spun că următoarele ar fi ţările baltice şi Polonia…Şi ce dacă sunt în NATO? Dacă intră peste polonezi, ascultaţi-mă pe mine, niciun cartuş NATO nu trag ăştia. Nu am încredere în ei. Faptele vorbesc. Vor spune că nu pot acţiona, că lansează Putin bomba atomică şi gata…Ce-i interesează pe ei că se alege praful de NATO? Şi-au vândut armamentul, ne-a înarmat pe toţi cu vechiturile lor. Au mai luat lucruri noi italienii, că îşi permit. Polonezilor nu le-au dat nici un F-35. Urmează…la calendele greceşti. Şi noi vrem să luăm avioane de ultimă generaţie F-35, dar ne plimbăm cu MiG -21 Lancer”, a opinat Stoica.
„Europa e prea slabă ca să aibă curaj să intervină”
Una peste alta, efectul războiului pentru România este că va avea graniţă directă cu ruşii, mai ales că au ocupat şi Insula Şerpilor. „Se uită cu binoclul la noi. Sunt 45-50 km de la Insula Şerpilor până la noi. Apoi, exploatarea gazelor din Marea Neagră cine o va supraveghea? Ruşii, de pe Insula Şerpilor… Dacă e să vorbim istoriceşte, eu nu i-aş plânge atât de tare pe ucraineni. Istoria ne-a demonstrat că nu ne-au fost chiar prieteni. Cine a luptat la noi când s-a făcut Unirea Basarabiei cu Bucovina, Ţara Românească? Cine au fost primii care au sărit pe noi? Ucrainenii. Apoi, cu limba română în şcoli, cred că sunt vreo 2 milioane şi ceva de români acolo. Nu aveai cu cine să te înţelegi. Sunt mai răi decât ruşii, ucrainenii, ca fibră, aşa. Sunt mai fanatici. În 1940 şi ceva, Hitler a dat o Ordonanţă prin care se băgau în armata germană oameni şi din ţările ocupate. Ei bine, cei mai răi soldaţi SS- işti au fost ucrainenii. Lagărele din Germania le păzeau ucrainenii. Erau mai răi decât SS-iştii originali. Acum sunt empatic cu chinurile lor şi nenorocirile, dar dacă analizăm pe bune, de la cap la coadă…Oare ei ne-ar fi iertat? Nici pomeneală. Nu sunt răutăcios, dar ăsta-i adevărul. Ucraina nu a exprimat nicio pretenţie teritorială asupra României. Dar, dacă erau într-adevăr cum spun ei, ar fi zis: Ia luaţi-vă Bucovina, că nu ne trebuie nouă, că-s românii voştri! Au făcut vreun gest, măcar? De exemplu, Liov al cui e? Al Poloniei. Şi, acum s-au dus cu căciula întinsă la polonezi. Dacă Putin le zice la polonezi că le dă Liov, sigur sunt de acord, că şi ei sunt răi naţionalişti…Putin a aruncat momeala şi către România. Dacă facem un scenariu că Rusia ocupă Ucraina, iar Putin zice României că îi dă Bucovina de nord înapoi, ungurilor şi polonezilor teritoriile care le-au aparţinut? Cum am reacţiona? Ar trebui să acceptăm. Cum s-ar vedea Putin apoi în România, că noi de o sută de ani de chinuim. Ne spune luaţi Moldova şi Bucovina şi România Dodoleţ. Că, doar nu dă de la el din buzunar. În tren te urci, când opreşte în gară, că a doua zi s-ar putea să anuleze. Aşa şi cu asta. Trebuie să profiţi de orice moment. Dar, eu vorbesc doar în cazul în care Ucraina va fi absorbită de Federaţia Rusă…Toată lumea pierde în războiul ăsta. Ucrainenilor le este distrusă infrastructura şi populaţia. Ruşii pierd economic, fiindcă aproape toată lumea le închide uşa în nas. Vestul pierde economic, din cauza gazului, petrolului, energiei şi hranei mai scumpe”, a subliniat politicianul slobozean.
În ce priveşte războiul, Alexandru Stoica este de părere că acesta depinde de evoluţie. Dacă pierderile ruşilor cresc, s-ar putea să fie şi ei dornici, ca să-şi salveze onoarea, de o înţelegere diplomatică. „Dacă rezistenţa ucrainenilor rămâne constantă şi dau câteva contraatacuri, ofensiva ruşilor se clatină. Şi, atunci, vor fi dornici de înţelegerea diplomatică. Ucrainenii sunt pregătiţi, foarte mulţi au luptat în armata rusă…Putin nu va fi înlăturat de la putere, nici pomeneală. Oligarhii stau la Kremlin, au bani destui. Să nu creadă cineva că şi-au pus toate ouăle într-un singur coş. Puţin probabil să se întâmple asta…Nu cred că acest conflict se va extinde la nivel european. Europa e prea slabă ca să aibă curaj să intervină. Vor face concesii pe bandă rulantă dacă va fi cazul. Iar pe Vest, nu-i interesează decât să le fie lor bine”, a mai adăugat Alexandru Stoica, secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN