DSVSA Ialomiţa recomandă populaţiei ce măsuri trebuie să adopte pentru a-şi petrece în tihnă sărbătorile de iarnă
Având în vedere situaţia epidemiologică – sub raportul apariţiei şi evoluţiei unui număr mare de focare de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului Ialomiţa şi măsurile de limitare a mişcărilor ilegale de porcine vii precum şi a cărnii de porc provenită din gospodăriile populaţiei situate în zone aflate sub restricţii – inspectorii sanitar veterinari îi roagă pe toţi crescătorii să se adreseze medicului veterinar de liberă practică pentru obţinerea de informaţii cu privire la restricţiile impuse, efectuarea examinării pentru identificarea Trichinellei dar şi pentru predarea crotaliei auriculare în vederea actualizării bazei naţionale de date.
Totodată, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis (Trichineloză), inspectorii atrag atenţia cetăţenilor asupra unor aspecte. Anume, consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea omului; parazitul produce la om îmbolnăviri grave ce necesită spitalizare, o perioadă îndelungată de recuperare cu o medicaţie costisitoare; diagnosticarea Trichinelozei la porcinele din gospodăria populaţiei obligă la confiscarea cărnii şi despăgubirea proprietarului, dacă sunt întrunite condiţiile legale. O măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirilor este evitarea procurării cărnii şi a produselor din carne din surse dubioase, din unităţi neautorizate sau din tăieri clandestine.
Inspectorii atenţionează populaţia cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii, inclusiv pentru carnea rezultată în urma sacrificărilor ce au avut loc în perioada evoluţiei focarelor de Pestă Porcină Africană, care a fost păstrată în congelatoare în vederea consumării în perioada sărbătorilor de iarnă.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă vor fi dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în toate târgurile, pieţe agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc.
În cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, înroşirea pielii ce devine apoi cianotică, arcuirea spatelui, mers greoi, vomă sanguinolentă, diareea abundent sanguinolentă, etc.), după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodurilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi, etc., se va anunţa imediat medicul veterinar de liberă practică concesionar.
Efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii se poate face la sediile Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din localităţile Slobozia (Piaţa Agroalimentară), Urziceni (Piaţa Agroalimentară), Ţăndărei (şos. Bucureşti zona B) şi Feteşti (Piaţa Agroalimentară), unde va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică (în intervalul 9.00- 12.00), cât şi la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de Asistenţă din mediul rural.
Ramona BUTNARIU