DSVSA Ialomița, măsuri împotriva toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale

Începând cu data de 23 martie, până pe 5 mai, DSVSA Ialomița va dispune măsuri specifice, precum intensificarea controalelor dar și asigurarea permanenței la sediul instituției și la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale.
Scopul noilor măsuri este de a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure, iar localitățile vizate vor fi Slobozia, Fetești, Țăndărei și Urziceni. Acțiunile vor avea loc inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Este, deja, afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Obiectivul principal al controalelor este verificarea respectării legislației sanitare veterinare privind circulația animalelor dar și condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle, precum și alte alimente de origine animală și non animală specifice acestor sărbători.
Având în vedere că în mod specific există un interes crescut în perioada imediat următoare, pentru anumite categorii de produse de tipul cărnii de miel, ouălor, peștelui și produselor lactate proaspete, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița face un apel către consumatori. Aceștia sunt rugați să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar. Se pot evita, astfel, alimentele rezultate din activități clandestine, pentru care nu se cunosc proveniența, condițiile de păstrare și manipulare.
În contextul în care, în mod tradițional, cu ocazia sărbătorii de Bunavestire, se consumă pește și produse din pește, ținând cont de gradul mare de perisabilitate, dar și de particularitățile impuse de legislație pentru comercializarea acestor alimente, DSVSA Ialomița face cunoscute câteva din obligațiile unităților de comercializare, dar și principalele caracteristici organoleptice: peștele proaspăt trebuie depozitat și expus la o temperatură apropiată de cea de topire a gheții; produsele congelate este necesar să fie menținute la o temperatură omogenă de -18°C, fiind tolerate scurte fluctuații înspre limita superioară de cel mult 3°C; dacă produsele comercializate au fost decongelate și expuse pe gheață, pe eticheta aplicată acestor produse trebuie să se indice în mod clar că „produsele expuse au fost decongelate sau au fost obținute din produse decongelate”; în cazul produselor pescărești vii, acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazin sau se găsesc în stare de agonie; este interzisă comercializarea exemplarelor care prezintă scurgeri sangvinolente, rupturi ale abdomenului, plăgi necicatrizate pe suprafețe mari; peștele proaspăt trebuie să prezinte o culoare vie, pigment irizat sau opalescent, mucus apos, transparent, ochii ieșiți din orbite, pupilă neagră strălucitoare, branhii de culoare deschisă, fără mucus, iar carnea să fie fermă și elastică, cu suprafață netedă.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )