DSVSA Ialomița a identificat noi nereguli în contextul pestei porcine africane, pe raza județului

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județ.
Astfel, instituția informează că, la data de 18 mai, pe raza județului Ialomița nu mai evolua nici un focar de boală.
Pentru reducerea și chiar eliminarea pestei porcine de pe teritoriul județului, DSVSA Ialomița depune eforturi, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele: consilierea proprietarilor de suine referitor la principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea apariției bolii; aplicarea imediată, încă din faza de suspicionare a bolii, a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare (punerea exploatațiilor sub supraveghere oficială, eutanasierea animalelor afectate de boală, ecarisarea acestora conform prevederilor legale, dezinfecția exploatațiilor afectate) și verificarea periodică a exploatațiilor nonprofesionale considerate cu risc major în apariția bolii.
Astfel, în perioada 1 aprilie – 17 mai, au fost verificate 81 de exploatații nonprofesionale de suine. În urma verificărilor, s-a constatat că, la un procent de 28,3% din aceste exploatații, nu se respectă normele de prevenire a apariției Pestei Porcine Africane. Principalele neconformițăți identificate au fost: vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe; nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite, etc.); deținerea de porcine neidentificate; sacrificarea de porcine fără anunțarea medicului veterinar.
În urma controalelor efectuate în exploatații nonprofesionale, s-au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale, dintre care 18 amenzi în valoare de 16.540 lei și 5 avertismente. Reprezentanții DSVSA subliniază și atrag atenția că, fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată. Iar acest lucru ce va duce la pagube economice importante, atât în sectorul industrial, cât și în cel gospodăresc.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )