Drumul spre dezvoltare continuă un pic mai încet, dar sigur, în comuna Ciulniţa

Autorităţile locale ciulniţene continuă în forţă demersurile pentru dezvoltarea comunităţii, primarul Stelică Gheorghe urmărind cu atenţie ca lucrările să se desfăşoare în grafic şi calitatea acestora să fie una corespunzătoare.
Unul dintre obiectivele la care se intervine este cel al noului sediu de Primărie, mai cu seamă că toată administraţia comunei îşi desfăşoară activitatea, cu chirie, la Căminul Cultural. Asta dat fiind că vechiul sediu (deja demolat) era total neadecvat, nedispunând de spaţiile necesare.
„Este un inconvenient pentru noi acum. Dar este necesar să trecem peste această etapă pentru a realiza un sediu administrativ modern, după cerinţele actuale şi necesităţile pe care le are comunitatea. Nu aveam spaţiu pentru arhivă, oficierea căsătoriilor, fără a mai vorbi de spaţiul necesar desfăşurării şedinţelor de Consiliu Local, la care este nevoie să participe şi publicul. Am găsit posibilitatea de a intra şi noi pe o listă de finanţare în cadrul acestui program, prin Compania Naţională de Investiţii. Am accesat un proiect, care a fost aprobat. Noi am primit sarcina de a demola vechiul sediu administrativ şi trebuia să transmitem un extras de informare nou al cărţii funciare existente actualmente în zona respectivă, să se vadă că spaţiul e gol şi un studiu geo. Nu poate să spună careva că este un moft, că am ţinut să avem un sediu mai mare şi mai frumos. Dar acum, mofturi putem să le considerăm pe toate. Am putea să spunem şi că vrem asfalt, că nu ne mai place piatra, altă reţea de apă, că nu ne mai convine cea existentă. Nu, nu sunt mofturi. Sunt necesităţi. Aşa cum avem nevoie de spaţii pentru pregătirea copiilor la şcoală, de a le crea condiţii bune, o zonă unde să-şi poată desfăşura activităţile sportive, fiind vorba de terenul de sport, terenurile sintetice sau sala de sport. Deci, toate aceste lucruri nu sunt mofturi, ci nişte necesităţi, adaptate la vremurile actuale. Înainte oamenii stăteau la lampă, apoi a apărut curentul electric, maşinile, trenurile şi aşa mai departe. Toate merg în evoluţie, nu spre înapoi. Apoi nu este un proiect depus înaintea altora mai urgente. La fiecare început de an noi facem o listă de priorităţi, aprobată de Consiliul Local, în cadrul programului multianual de dezvoltare al localităţii. Am avut Centrul Medical la care urmează să se înceapă lucrările, tot prin CNI, în cel mai scurt timp. Aveam depusă lucrare pentru modernizarea Căminului Cultural, primul proiect depus complet. A fost scos de două ori la licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni, căci între timp, din 2021 s-au majorat preţurile la materialele de construcţii. Şi, atunci, are o valoare care nu mai este competitivă pentru nici un constructor. Urmează să facem o reevaluare pentru a-l putea scoate din nou la licitaţie. Dar nu am mai forţat acum pentru că ultimul proiect pe care-l depusesem, respectiv cel cu sediul de primărie a fost adjudecat şi constructorul vrea să se apuce de treabă. De aceea am demolat vechiul sediu şi ne-am mutat în cadrul Căminului Cultural. Nu ne putem apuca şi de acesta, l-am lăsat mai pe final, ca să mergem mai departe cu investiţiile”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulniţa, asigurând că se lucrează la toate proiectele.
La cel privind reabilitare, eficienţă energetică Şcoala Ciulniţa, a fost semnat contractul cu Agenţia Fondului de Mediu, urmând să se întocmească proiectul tehnic şi să fie scos apoi la licitaţie. De asemenea, la ora actuală, se lucrează la proiectare pentru Şcoala cu clasele I-VIII şi Căminul de la Ghimpaţi. Sunt în lucru, iar în data de 4 decembrie 2023 ar trebui predate proiectele tehnice, în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi scoaterea la licitaţie. Proiectele au fost semnate
în luna iunie, iulie, iar termenul de finalizare este 36 luni. „Avem timp să finalizăm aceste investiţii. Într-adevăr poate vrem să se întâmple totul mult mai repede, numai că ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă, aşa cum se întâmplă şi în alte zone. Aşa încât, lucrurile se derulează puţin mai încet. Dar, se derulează. Adică, încet, dar sigur. Totuşi avem certitudinea şi încrederea că dacă până cum tot ce am început a fost dus la bun sfârşit – nu am avut nicio lucrare începută nefinalizată – la fel se va întâmpla şi cu investiţiile în curs… La canalizare Ivăneşti şi Ciulniţa nu avem ceva foarte greu de executat, ci nişte resturi de conducte de extins la capete de străzi şi de montat suplimentar căminele vacuum în tipul de instalaţie existent…Vizavi de Cartierul de la intrarea în comuna Ciulniţa, canalizarea este realizată peste tot. Acum se lucrează la două puncte de conectare…Urmează să o punem în funcţiune cât de curând. Apoi oamenii trebuie să se racordeze la sistemul de canalizare. Termenul încheierii procesului verbal de recepţie este până la finalul anului. Până atunci trebuie pusă în funcţiune pentru a se vedea dacă apar sau nu probleme. Referitor la gaz, de anul trecut au fost făcute extinderi ale reţelelor. Pot să mai fie capete. Constructorul a venit şi a băgat pe banii lui încă 430 metri de reţea în zona respectivă. Nu putem să venim să spunem că nu s-a lucrat în beneficiul cetăţenilor. S-a intervenit în mai multe puncte, nu doar în cartier. 260 metri s-au dus pe o stradă unde majoritatea sunt tineri care au primit loturi de casă… Noi am făcut eforturi ca utilităţile, 90%, la toate imobilele, parcelele, să fie la poartă. Adică au curent, apă, canalizare. Este posibil să se lege şi la gaz. Deci, încă o dată spun, se fac eforturi pentru ca cetăţenii să beneficieze de toate condiţiile”, a mai adăugat primarul comunei Ciulniţa.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )