Dosarul cu şină va deveni o amintire!

Liberalii călărăşeni vin cu o veste bună pentru cetăţenii din comunitate. Dosarul cu şină a fost interzis, iar instituţiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituţii publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege iniţiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023, ce a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023. Cetăţenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deţine deja. Parlamentarii liberali afirma că obiectivul acestui proiect este debirocratizarea şi digitalizarea administraţiei publice, dar şi ca interacţiunea cetăţeanului cu statul să fie mai simplă şi mai eficientă. ,,Legea 9/2023 are două componente fundamentale: interzicerea copiilor şi eliminarea dosarului cu şină, ambele cu scopul comun de a simplifica administraţia României. Cetăţenii implicaţi sunt esenţiali pentru implementarea cu succes a legii. În acest sens, am creat platforma http://www.romaniafaradosar.ro. Aici, cetățenii se pot informa despre prevederile legii şi, în plus, au posibilitatea de a sesiza instituţia prefectului cu privire la orice situaţie în care le sunt cerute dosare cu şină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente. Încurajăm cetăţenii să fie ambasadori pentru această lege şi să îi informeze şi pe alţii despre beneficiile proiectului”, a declarat George Tuţă, deputat PNL şi iniţiatorul legii.
Românii au la dispoziţie site-ul http://www.romaniafaradosar.ro, unde pot citi în detaliu prevederile din lege şi pot semnala situaţii în care le este cerut un dosar sau copii după documente. ,,Este o lege care are ca ax central libertatea şi lupta împotriva birocraţiei. Legea a plecat de la un cetăţean care s-a confruntat cu aceste probleme. Iniţial, a fost Legea Tuţă care a instituit această interdicţie la nivel central, iar ulterior, alături de George Tuţă, Diana Morar şi Gabriela Horga, am extins această interdicţie la nivel judeţean, local, dar şi a instituţiilor care furnizează servicii publice, precum universităţi sau furnizori de servicii publice, precum Compania de Apă-Canal. Această lege va funcţiona doar dacă fiecare român îşi va cere drepturile. Legea nu conţine sancţiuni pecuniare, dar pentru abuzul funcţionarilor publici există deja sancţiuni prevăzute în lege”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, fostul ministru al Digitalizării şi iniţiator al legii.
Principalele prevederi ale legii sunt legate de faptul că, instituţiile publice nu mai pot solicita cetăţenilor obiecte de papetărie ori birotică; nu mai pot solicita documente emise de alte instituţii publice; dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcţionarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail; modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituţiilor, pentru a fi descărcate; pe lângă plata cash, instituţiile publice trebuie să ofere şi alte posibilităţi de plată, de exemplu plata cu cardul. ,,Debirocratizarea şi simplificarea administraţiei publice este un obiectiv al PNL şi al tuturor miniştrilor liberali. Instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza în mod concret, astfel încât legea să fie aplicată întocmai. În calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi trimite o scrisoare către toţi prefecţii pentru a supraveghea modul în care instituţiile statului aplică această lege. Actul normativ conţine drepturi clare pentru cetăţeni şi vom monitoriza ca acestea să fie respectate”, a subliniat, la rândul lui, Cătălin Predoiu, vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.
Partidul Naţional Liberal a avut de-a lungul timpului mai multe proiecte pentru digitalizare şi simplificarea relaţiei cetăţeanului cu statul, printre care eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicaţiei de mobil Ghişeul.ro şi adăugarea mai multor servicii online în platformă, crearea hub-ului MAI, un portal ce conţine multiple servicii publice ale MAI, crearea ROeiD, o singură identitate digitală a cetăţenilor pe toate platformele statului.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )