Doi din zece profesori spun că au identificat la şcoală copii cu simptome de gripă

În cadrul unui sondaj, efectuat în prima săptămână de şcoală din anul 2023 de World Vision România, 20% dintre profesorii chestionaţi spun că au identificat la şcoală copii cu simptome de gripă. Asta cu toate că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au recomandat părinţilor să verifice copiii dacă au simptome de gripă, iar dacă acestea se confirmă să nu-i trimită la şcoală. Ca atare, Fundaţia solicită autorităţilor locale să amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei şi să asigure necesarul de măşti şi dezinfectant în toate şcolile, mai ales în zonele vulnerabile.
În cadrul aceluiaşi sondaj – realizat de World Vision România în rândul a aproximativ 300 de profesori din mediul rural şi urban – unu din patru (24%) spune că în şcoala lui nu se asigură deloc măşti sau se asigură pentru mai puţin de o treime dintre copii şi personalul şcolar. Totodată, mai mult de unu din zece (12%) spun că nu se asigură deloc dezinfectant sau se asigură pentru mai puţin de o treime din comunitatea şcolii. Pe de altă parte, 96% dintre cadrele didactice chestionate spun că au acces în şcoală la apă curentă şi săpun. În aceste condiţii, aproape unu din doi profesori (43%) spune că este îngrijorat sau foarte îngrijorat să nu se infecteze cu virusul gripal. Motivul cel mai des invocat de către aceştia este grija faţă de familiile lor – fie că se referă la copii, părinţi sau alţi vârstnici apropiaţi. De asemenea, unii dintre profesori sunt îngrijoraţi pentru că suferă de boli cronice, ceea ce îi face mai vulnerabili în faţa gripei. „Fundaţia World Vision România reiterează că recomandările sanitare venite din partea guvernanţilor către şcoli nu pot fi respectate în lipsa informării tuturor părinţilor şi profesorilor despre măsurile prin care îşi pot proteja sănătatea lor şi a copiilor. De asemenea, atragem atenţia că, deşi am trecut printr-o pandemie, în continuare avem şcoli unde nu sunt asigurate măşti şi dezinfectant pentru toţi copiii şi profesorii. Cei mai afectaţi sunt tot cei din comunităţile dezavantajate care nu-şi vor permite să-şi cumpere zilnic o mască sau dezinfectant”, a precizat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.
„Sunt mai multe cazuri de infectări decât la începutul pandemiei, dar nu cred că este cazul să ne panicăm. Dintre toţi copiii care mi-au venit la cabinet cu simptome, pentru 80% s-a confirmat că au gripă. I-am testat pe toţi. Ce putem face în această perioadă este să aplicăm pe cât posibil măsurile de protecţie necesare, cum ar fi să purtăm mască în spaţii închise şi să stăm acasă în cazul în care suntem bolnavi. Aşa evităm riscurile atât pentru noi, cât şi pentru cei mai vulnerabili în faţa gripei ca vârstnicii sau persoanele care suferă de boli cronice”, a subliniat Denisa Baboi, cadru medical într-una dintre şcolile unde activează World Vision România.
Mărturiile profesorilor pornesc de la teama de-a se îmbolnăvi, la dorinţa ca şcoala să continue. „Sunt îngrijorată că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru reducerea răspândirii gripei. Populaţia şcolii noastre este diversă. Elevii care vin la şcoala noastră sunt din şapte comune, deci riscul de răspândire a viruşilor este extrem de mare. În mod sigur nu vor fi identificaţi toţi cei care s-au îmbolnăvit dacă luăm în calcul şi perioada de incubaţie”, a menţionat o profesoară din programele World Vision România. „Nu sunt sigură că părinţii sunt sinceri în privinţa stării de sănătate a copiilor lor. Sunt îngrijorată şi pentru lipsa de promptitudine a acestora în a-şi lua copiii acasă în cazul în care îi găsim cu simptome! Eu sufăr şi de alte afecţiuni. Am sistemul imunitar foarte scăzut şi îmi este frică să nu mă îmbolnăvesc”, a afirmat o altă profesoară. „Elevii sunt mai în siguranţă la şcoală comparativ cu alte locuri ca mall-urile. Educaţia trebuie să continue. Nu putem să mai suportăm întreruperi precum în pandemia de Covid. Vom învăţa să facem faţă şi acestei provocări. Dacă triajul copiilor se face riguros de către părinţi acasă şi purtăm măşti în clasă, atunci nu există motive de îngrijorare”, a adăugat încă un profesor. „La mine în liceu a fost trimis de către diriginţi pe grupurile cu elevii un material în care sunt prezentate masuri de protecţie împotriva gripei, iar copii bolnavi nu vin la şcoală”, a punctat Melania Firu, elevă în clasa a XII-a.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )