Doi din zece copii spun că violenţa este prezentă mult sau foarte mult în şcoala lor

Un sfert dintre copiii de la sate spun că trăiesc cu teama de-a nu fi discriminaţi din cauza sărăciei, potrivit ultimului raport „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de Fundaţia World Vision România. Acelaşi studiu arată că doi din zece copii spun că violenţa este prezentă mult sau foarte mult în şcoala lor. World Vision România, cu sprijinul Alka, producător de snack-uri sărate, dulciuri şi cafea, a realizat sesiuni de formare pentru 50 de fete din comunităţi dezavantajate din judeţul Ialomiţa.
Printre subiectele abordate cu adolescentele au fost: Drepturile Omului, ce înseamnă un comportament lipsit de violenţă şi corect faţă de cei de lângă noi, dar şi despre cum să facă faţă viitorului rol de studente cu menţinerea unui loc de muncă în acelaşi timp. Datele organizaţiei mai arată că 80% dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate, dar unul din trei se teme că nu are bani. Din această cauză, 70% dintre tineri plănuiesc să lucreze în timp ce vor fi studenţi.
World Vision România, alături de Alka, a desfăşurat mai multe activităţi de educaţie non-formală pentru 50 de fete de liceu din 11 comunităţi dezavantajate din judeţul Ialomiţa. Activităţile au vizat cinci sesiuni de informare privind combaterea şi prevenirea violenţei; două sesiuni de informare cu tematica „nutriţie şi sănătate”; două sesiuni despre ce înseamnă un comportament non violent şi etic; o sesiune antreprenoriat şi încă una despre educaţie financiară susţinută de BCR; patru sesiuni de dezvoltare personală şi consiliere vocaţională; o vizită de specialitate la fabrica Alka. Toate elevele au beneficiat de sprijin financiar pentru acoperirea unor nevoi punctuale, în timp ce 85% şi-au dezvoltat competenţele comunicare şi relaţionare. Totodată, peste 30% dintre bursiere au beneficiat de meditaţii pentru examenul de Bacalaureat şi sesiuni de consiliere vocaţională. „Este extrem de îngrijorător că un sfert dintre copiii de la sate se tem de discriminare din cauza sărăciei. Totuşi, prin programele noastre de mentorat şi de educaţie non-formală, cum este cel pe care l-am derulat împreună cu Alka, încercăm să combatem aceste temeri, să oferim speranţă şi încredere pentru un viitor mai bun. Drepturile Omului, combaterea violenţei, dezvoltarea personală şi consilierea vocaţională sunt subiecte esenţiale în formarea oricărui tânăr. Este vital să ne asigurăm că tinerii noştri, în special cei din comunităţile vulnerabile, sunt echipaţi cu cunoştinţele şi abilităţile de care au nevoie pentru a naviga cu succes în societatea noastră din ce în ce mai complexă”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.
„Prima activitate a fost despre «mindset», iar trainerul a fost super fain. Ne-a explicat ce înseamnă «mindset» şi a făcut totul mai interesant prin jocuri, care ne-au ajutat să ne analizăm şi să reflectăm asupra personalităţii noastre. O altă activitate care mi-a plăcut mult a fost «Cortul Terapeutic». Am avut ocazia să mă descopăr şi să învăţ cum să relaţionez mai bine cu mine şi cu ceilalţi”, a spus Flori, elevă în clasa a X-a. „Programul Alka a fost o super experienţă pentru mine, care m-a schimbat total în bine. Am cunoscut oameni mişto, din toate domeniile, care mi-au captat atenţia şi m-au făcut să vreau să fiu ca ei. Vizita la fabrică a fost una dintre activităţile mele preferate. M-a ajutat să înţeleg procesele de producţie şi cum se concretizează teoria în practică. M-a impresionat modul de organizare: cum totul este pus la punct, fiecare angajat are rolul lui, neexistând diferenţe de statut între aceştia. Am analizat fiecare detaliu al acesteia şi am observat că staff-ul susţine fiecare angajat cu grijă şi interes, cum lucrul în echipă poate contribui la succesul unui proiect”, a menţionat Geanina, elevă în clasa a X-a. „Suntem o parte inerentă a societăţii româneşti, iar educaţia este unul dintre pilonii principali ai responsabilităţii sociale corporative în Alka. Milităm pentru combaterea violenţei de orice natură, a discriminării şi rasismului, iar prin acest program ne-am dorit să creştem nivelul de conştientizare şi înţelegere în rândul tinerilor a diferitelor forme de violenţă. Dezvoltarea încrederii în sine, a capacităţii de relaţionare şi comunicare sunt principalele abilităţi pe care tinerii trebuie să le deţină pentru a deveni adulţii ce vor modela valorile societăţii în care trăim”, a precizat Ady Hirsch CEO, Alka.
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision Internaţional, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )