DJS Ialomița anunță runda 2021 a Recensământului Populației și Locuințelor

Direcția Județeană de Statistică Ialomița anunță pregătirea Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) runda 2021.

Recensământul se realizează de către Institutul Național de Statistică și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Runda 2021 a recensământului populației și locuințelor are ca obiectiv prioritar, prin cercetare, producerea de evidențe oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit și clădirile. Este primul recensămant al populației și locuințelor care se va realiza 100% informatizat prin: autorecenzare – de pe echipamentul propriu al persoanei care se auto-recenzează sau al gospodăriei din care aceasta face parte (smartphone, tableta, laptop, sau PC). Avantajele și, mai bines pus, obiectivele autorecenzării sunt evitarea contactului cu alte persoane, gestionarea timpului liber conform preferințelor și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de către persoana care se autorecenzează. De asemenea, se vor pune la dispoziție, de către Unitatea Județeană pentru Implementarea Recensământului Ialomița, și echipamente informatice portabile (tablete), prin intermediul primăriilor. Mai mult, vor fi instalate device-uri în spaţii special amenajate (autorecenzare asistată).

Recenzarea se va face și prin interviu față în față, cu înregistrarea datelor pe un echipament informatic portabil (tabletă). În prezent, în fiecare unitate administrativ-teritorială din județul Ialomița, are loc verificarea în teren a informațiilor din baza de date de clădiri de locuit și locuințe pentru RPL 2021, cu scopul de a asigura o sectorizare completă și corectă.

Calendarul recensământului

În perioada 1 februarie – 13 martie 2022 se va desfășura procesul de preluare a datelor din surse administrative și popularea bazei de date RPL 2021. În intervalul 14 martie – 15 mai 2022, se va face autorecenzarea, iar în perioada 16 mai – 17 iulie, colectarea datelor pe tabletă de către recenzori, prin interviuri față în față. Datele cu caracter personal imediat ce vor intra în sistem, vor fi supuse unui proces de codificare și anonimizare, în vederea eliminării ireversibile a posibilității de identificare a repodenților. În conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare, informațiile care vor fi furnizate de repondenți vor avea caracter strict confidențial și se vor folosi numai în scopuri statistice.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )