Direcţia Sanitar Veterinară Ialomiţa informează asupra unor activităţii desfăşurate

Inspectorii sanitar veterinari ialomiţeni nu duc lipsă de activitate, fiind mereu antrenaţi în diverse misiuni.
Bunăoară, în perioada 1 februarie – 31 mai 2022 s-a desfăşurat acţiunea de Inspecţie a animalelor în exploataţiile nonprofesionale. Urmare a acestei acţiuni, s-a constatat faptul că, la nivelul judeţului Ialomiţa, proprietarii exploataţiilor de animale nu respectă obligaţiile pe care le au în legătură cu animalele deţinute. Astfel, urmare acestei acţiuni, s-a constatat faptul că, au fost vândute şi cumpărate fără documente sanitar-veterinare un număr semnificativ de animale, după cum urmează: la bovine – 2.541 animale vândute fără documente şi 194 animale cumpărate fără documente; ovine – 30.048 animale vândute fără documente şi 3.847 cumpărate, fără acte; caprine – 8.481 animale vândute şi 928 cumpărate, în ambele situaţii, fără documente; suine – 4.323 animale vândute fără acte şi 392 cumpărate, tot fără acte.
Ulterior acestei acţiuni, DSVSA Ialomiţa a desfăşurat controale în exploataţiile nonprofesionale, unde au fost aplicate proprietarilor de animale, un număr de 199 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 169.600 lei, pentru nerespectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare cu privire la animalele deţinute de către aceştia.
Ca atare, inspectorii le reamintesc proprietarilor de animale, obligaţiile ce le revin în conformitate cu ORD. ANSVSA 40/2010. Anume de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din exploataţia sa; să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de formularele sau documentele de mişcare, iar în cazul bovinelor, şi de paşaport; de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor; în acest scop, solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit eliberarea formularului de mişcare; să notifice medicului veterinar în termen de 7 zile de la producerea evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a crotaliilor aplicate animalelor, pierdere a paşaportului în cazul bovinelor, precum şi regăsire a animalului; de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate; în cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, crotaliile auriculare nu se îndepărtează.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )