Direcţia Judeţeană de Statistică Ialomiţa anunţă Recensământul General Agricol, runda 2020

Recensământul se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Recensământul agricol este o operaţiune statistică pentru colectarea, prelucrarea şi diseminarea datelor privind structura exploataţiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi /sau creşterea animalelor. Perioada de colectare a datelor este 10 mai – 31 iulie 2021. Începând cu data de 10 mai 2021, în judeţul Ialomiţa vor fi prezenţi în teren 233 de recenzori, supervizaţi de 58 recenzori şefi. Momentul de referinţă şi perioadele de referinţă  sunt:

Ziua de 31 decembrie 2020 – pentru efectivele de animale, agricultura ecologică – sectorul animalier, adăposturile pentru animale; Anul agricol 2019 – 2020 (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020) – pentru modul de utilizare a terenului agricultură ecologică – sector vegetal, persoanele care au lucrat în agricultură, alte activităţi aducătoare de venituri, alte informaţii privind activităţile desfăşurate în cadrul exploataţiei agricole, suprafaţa agricolă utilizată, proprietate a cetăţenilor străini, distribuţia suprafeţei agricole utilizate pe judeţe; Anul calendaristic 2020 – pentru gestionarea dejecţiilor animaliere numărul mediu de animale; Ultimii 3 ani – pentru dezvoltarea rurală.

Unitatea de observare este exploataţia agricolă sau ferma – o singură unitate, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic, cu o gestiune unică şi care desfăşoară, pe teritoriul economic al României, activităţi economice în agricultură, în conformitate cu CAEN Rev.2, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară. Principiul de înregistrare este cel al UTILIZĂRII terenului. Se va recenza întreaga exploataţie agricolă, indiferent de numărul de locaţii unde utilizează suprafeţe şi/sau deţine efective de animale.

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole fără personalitate juridică/cu personalitate juridică sau o altă persoană din cadrul acesteia utilizând un chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă). Pentru a produce statistici de calitate, este nevoie de informaţii corecte de la toţi fermierii – indiferent de dimensiunea economică a exploataţiilor agricole. Statisticile produse de INS sunt instrumente pentru decidenţi şi pot face diferenţe pozitive între comunităţile locale. În plus, răspunsurile la recensământ sunt obligatorii şi protejate de lege, fiind utilizate doar în scopuri statistice. Conform art.11 alin.1 din OUG nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020, capul/şeful exploataţiei agricole are obligaţia să furnizeze date şi informaţii corecte şi complete, să nu obstrucţioneze activitatea personalului de recensământ şi să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil. Menţionăm că, datele cu caracter personal vor fi supuse unui proces de codificare (criptare) şi anonimizare, în vederea eliminării ireversibile a posibilităţii de identificare a respondenţilor. Reprezentanţii DJS Ialomiţa asigură populaţia că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, informaţiile furnizate au caracter strict confidenţial şi se vor folosi numai în scopuri statistice.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )