Direcţia Judeţeană de Statistică Ialomiţa anunţă recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor

Recensământul de probă este un sondaj care se desfăşoară anterior recensământului, în scopul verificării practice şi îmbunătăţirii aspectelor organizatorice şi tehnice. Este un exerciţiu cu scopul de a asigura statisticienii că în momentul lansării Recensământului propriu-zis, totul va funcţiona ireproşabil.

În judeţul Ialomiţa, 288 de gospodării din municipiul Slobozia şi 295 de gospodării din comuna Sineşti, au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Naţional de Statistică în etapa de pregătire a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care va avea loc în semestrul I al anului 2022.

Persoanele selectate în eşantion primesc un pliant informativ (disponibil pe www.recensamantromania.ro şi www.insse.ro )

Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor, indiferent de cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Prin reşedinţă obişnuită se înţelege locul în care o persoană îşi petrece în mod obişnuit perioada zilnică de odihnă, fără a ţine seama de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere, în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate.

Astfel, în perioada 10-16 martie 2021, persoanele cuprinse în eşantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului on-line după preînregistrare; între 22-31 martie 2021, cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului faţă în faţă. Scopul Recensământului  de probă al populaţiei şi locuinţelor de probă este doar de testare a capacităţii de colectare, stocare şi prelucrare a datelor de recensământ.

În anul 2022, în România, cât şi în alte state membre ale Uniunii Europene, se va realiza Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie 2021, Institutul Naţional de Statistică efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din mediul urban, cât şi din cel rural, de pe întreg teritoriul României.

Informaţii privind eşantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site-ul direcţiei teritoriale de statistică din fiecare judeţ.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfăşura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi paşi: Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/  sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poştală; Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.

Având în vedere condiţiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: protecţia proprie şi a familiei împotriva SARS-Cov 2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, precum şi asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eşantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregistra, vor primi vizita recenzorului la adresa de reşedinţă pentru completarea chestionarului prin metoda interviului faţă în faţă.

Recensământul de probă se va desfăşura în trei etape:

Faza 1: până în 9 martie 2021 – pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea chestionarelor individuale; Faza 2: în perioada 10 – 16 martie 2021 – auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion); Faza 3: în perioada 22 – 31 martie 2021 – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor faţă în faţă în cazul persoanelor sau gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea. Informaţiile colectate, prin intermediul chestionarelor individuale, vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi  anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice şi nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă în faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020.

Recensământul de probă va furniza informaţii în vederea îmbunătăţirii modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din primul semestru al anului 2022.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )