„Din punctul meu de vedere, se impunea o schimbare a legii educației”

Învățământul românesc se află în plină dezbatere. Actuala lege a educației este în curs de modificare și reprezintă, la momentul actual, centrul discuțiilor la nivel de inspectorate școlare. Inspectorul școlar general al județului Ialomița, Steluța Mitrea, susține că situația învățământului românesc impune o serie de schimbări, pentru a deveni mai accesibilă, mai clară și stabilă.
Într-o conferință de presă, Steluța Mitrea a expus ideile propuse de Inspectoratul Școlar Județean și așteptările pe termen lung, privind noua lege a educației. „Din punctul meu de vedere, se impunea o schimbare a legii educației. Actuala lege are foarte multe ordine de ministru, metodologii și modificări. Deja e foarte stufoasă. Adică, dacă vrei să analizezi o situație, trebuie să ai o masă întreagă de proiecte normative. Proiectul de lege este în dezbatere publică. Noi, de asemenea, la rândul nostru, am participat, ca inspectori, ca directori și ca simpli factori implicați în procesul educațional. Avem convingerea că vor fi luate în calcul și propunerile trimise de noi. De exemplu, îngrijorarea multor părinți și elevi este legată de centrele de excelență. Nu ne este foarte clar dacă centrele de excelență rămân sau nu. Ne raportăm la propunerea făcută în proiectul de lege pe pilotarea unor unități de învățământ privind performanța. Pentru că, de exemplu, la acest moment, în centrul nostru de excelență, sunt copii din tot județul. Este destul de dificil pentru un copil din mediul rural, de exemplu, de la marginea județului, să vină să se înscrie la Colegiul Național «Mihai Viteazul» sau «Grigore Moisil» Urziceni. Pentru că noi, la acest moment, avem doar două colegii. Îngrijorarea părinților și colegilor din centrele de excelență ar fi că ele se desființează. Nu cred că se vor desființa.
De asemenea, trebuie să devină obligatorie înscrierea la grădiniță. Eu, întotdeauna, mi-am pus întrebarea: O educatoare cum poate să fie titulară pe un post în condițiile în care grădinița nu e obligatorie? Faptul că învățământul preșcolar devine obligatoriu și, atunci, obligatoriu va fi și cel primar, mie mi se pare un lucru foarte bun. O lege, când vrei să vezi dacă e bună sau nu, las-o să-și producă efectele de-a lungul unei generații. Când spun generație, mă refer de la grădiniță, deci primii copii care beneficiază de lege, până la finalizarea învățământului universitar. Și să vedem și dacă își găsește de lucru în câmpul muncii. Altfel, nu putem să spunem dacă este o lege bună sau nu”, a subliniat Steluța Mitrea, inspector școlar general Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )