„Din păcate, sunt adulţi care nu înţeleg rolul important al sportului“
În ultima perioadă, scrima ialomiţeană a ajuns la rezultate deosebite. Sportivii pregătiţi în cadrul Direcţiei Judeţene de Sport (DJS) continuă să demonstreze buna organizare şi performanţa în toate concursurile pe care le susţin, la toate nivelurile.
Luate cronologic, în perioada 3 – 5 iunie, s-a desfăşurat Cupa Muschetarul de la Râşnov, Braşov, unde Ialomiţa obţinut rezultate foarte bune la categoria copii, 8 – 9 ani, fete. Antonia Neagu a obţinut locul 6, Maria Toader, locul 9, iar Maia Ziconschi s-a clasat pe locul 12. Competiţia a avut un total de 28 de participanţi. La 10 – 11 ani, băieţi, locul 3 l-a obţinut Damian Neagu şi a fost, în total, un număr de 51 de participanţi. Nu în ultimul rând, la fete, 12 – 13 ani, locul 8 l-a obţinut Marta Neagu, fiind un total de 59 de participanţi.
Râşnovul a reprezentat un preambul foarte important înaintea campionatelor naţionale, care urmau după două săptămâni. DJS Ialomiţa a deplasat acolo un lot destul de numeros pe cele trei categorii care urmau să participe la campionatele naţionale şi a avut rezultate notabile. Concurenţa a fost foarte mare. Au participat aproape toţi scrimerii din ţară, toate cluburile au avut reprezentanţi, iar rezultatele au fost pe măsură. Ialomiţa a avut chiar şi un participant pe podium, trei finalişti, plus clasări destul de bune pe primele locuri. Iar aceste clasări urmau să se concretizeze la campionatele pentru copii, chiar să depăşească un pic aşteptările antrenorilor. Astfel a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sport Ialomiţa, Marin Cruţu, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“, la Radio Fresh FM.
Încălzirea fost de bun augur. Câteva zile mai târziu, la Campionatul Naţional de copii din Bucureşti, deşi titlul naţional la băieţi, la sabie under 11 a fost adjudecat de un sportiv de la Riposta Bucureşti, după finala câştigată la limită, cu 8 – 7 în faţa lui Filip Apostol de la Unirea Iaşi, medaliile de bronz au ajuns la Petrică Butică de la Dinamo şi Damian Neagu, CSS Slobozia. „Damian a reconfirmat poziţia de la Râşnov, unde fusese în top 4. Mai mult, am avut surpriza să reuşim încă o medalie la categoria mică fete, 8 – 9 ani, prin Maia Ziconschi. Aici, sincer, avem un nucleu de fetiţe foarte bune. Oricare dintre ele ar fi putut să se ducă acolo sus, părerea mea. Sunt oarecum apropiate valoric. Bine, ele au şi un nivel de pregătire mai de început, pentru că fac scrimă de aproape un an de zile. Mă refer la Antonia Neagu, care a fost în finală la Râşnov, şi la Maria Toader. Deci, una peste alta, eu zic că am reuşit să obţinem trei medalii. Pentru mine erau scontate, însă colegul meu era mai sceptic. Până la urmă, am reuşit să intrăm în top. E foarte greu. În ultima perioadă, concurenţa a crescut, numărul de cluburi s-a înmulţit vizibil şi, în mod special, se merge pe cluburi private. Iar acesta este un lucru excepţional pentru sport şi pentru scrimă. Dar asta e concurenţa, trebuie să fie un criteriu care să te facă să rezişti acolo şi să fii numărul 1.
Acum, îmi doresc să obţin performanţă şi la fete, asta a fost dorinţa mea. Cu un an şi ceva în urmă, am făcut echipă cu colegul meu, Ionuţ Puşcaşu şi ne-am făcut o strategie prin care să încercăm să revitalizăm şi fetele. Nu că n-am fi avut, dar au fost nişte lacune acolo, la nivelul fetelor. Unele din ele au renunţat exact în momentul în care trebuia să aibă un cuvânt de spus, că aşa se întâmplă în sport. Asta e, selecţia este continuă şi trebuie să mergem înainte. Dar acum avem un nucleu bun. Dacă ar fi să fac o clasificare să mă gândesc care dintre elevi sunt mai motivaţi, sincer, n-aş face o diferenţă. Dar pot să zic, oarecum, că este un plus pentru fete. Pentru că, într-adevăr, am avut trei medalii la competiţia asta naţională, dinbtre care una la băieţi şi două la fete. Şi am mai avut un concurs înaintea celui de la Râşnov, la Cumpăna, Constanţa, unde, tot aşa fetele au fost mai bătăioase. Au avut rezultate mai bune decât băieţii. Vom vedea pe parcurs. Sunt nişte fete care îmi plac foarte mult. Acum rămâne şi la latitudinea noastră, a profesorilor şi antrenorilor. Este vorba de felul cum vom lucra cu ele, cum le vom ţine aproape, cum le vom trezi acel interes. Munca noastră, până la urmă, asta are ca finalitate. Contează foarte mult şi aportul părinţilor pe care îl aduc în viaţa sportivilor. Eu le-am spus şi le spun copiilor: Băi, eu îmi doresc foarte mult să te văd pe tine acolo, dar în primul rând trebuie să îţi doreşti tu şi, bineînţeles, să ai sprijinul familiei. Din experienţa mea de peste 20 de ani, am avut copii foarte buni care n-au continuat să practice, poate, de multe ori, din cauza familiei. Din păcate, sunt adulţi care nu înţeleg în totalitate acest rol important al sportului. Adică, sportul niciodată nu te împiedică să fii un elev foarte bun la învăţătură, ba din contră. Statisticile spun că elevii care practică sport regulat sunt mai puternici mental şi au o capacitate de acumulare a informaţiei cu 30% mai mare. E acea îmbinare între munca fizică şi cea intelectuală, care e necesară şi la noi, la nivelul adulţilor“, a explicat Marin Cruţu.
Altă veste bună, echipa masculină de sabie a României a ocupat locul 5 la europenele din Antalya, iar echipa feminină de floretă s-a clasat a 8-a cu trei debutanţi la întrecerea continentală de seniori. Echipa masculină de sabie a României a fost la un pas de lupta pentru medalii la europenele din Antalya, liderul Iulian Teodosiu fiind urmat de Răzvan Ursache, George Dragomir şi Codrin Cosmeanu. De menţionat că locul 5 este cel care plasează sportivul în ierarhia europeană. La nivel european, există forţe mari în sabie, iar în ultima perioadă, au apărut unele mai puţin scontate, dar cu un istoric foarte bogat în spate. Directorul DJS consideră că acest loc 5 oferă tuturor premisele de a visa la o nouă medalie, cât de curând.
În luna iulie, au urmat încă două cantonamente, la Cheia Prahova şi la Eforie Nord. Directorul DJS punctează contribuţia semnificativă a Consiliului Judeţean în cadrul acestor campionate, care a îmbunătăţit, în ultimii ani, desfăşurarea şi organizarea lor. „Am avut o vară completă, să zic aşa. Ba mai mult de atât, am mai avut încă unul la sfârşitul lunii august – începutul lui septembrie, deci de dată recentă. Am avut un cantonament la Cheia, unde, cu sprijinul Consiliului Judeţean, cărora îi mulţumesc pentru acest sprijin extraordinar de important în proiectul Scrima Ialomiţeană. Cred că sunt câţiva ani buni de când noi beneficiem de aceste proiecte şi finanţări. Nu numai în ceea ce priveşte pregătirea, cât şi participarea în competiţii, lucruri indispensabile. Vorbim de sport şi de competiţii internaţionale, de circuite europene, de cupe mondiale de cadeţi şi juniori. Datorită acestui sprijin, probabil, au apărut şi rezultatele lui George în ultima perioadă. Pe lângă Cantonamentul de la Cheia, am mai avut două cantonamente cu clubul la Eforie. A fost un cantonament de relaxare cu pregătire fizică în mod special, care, la fel, a plăcut foarte tare. Iar la Piatra Arsă, am avut un cantonament de pregătire centralizată, cu un număr mai restrâns de copii de la categoria cadeţi juniori. Cu ei o să avem prima competiţie la Iaşi. Eu că, până acum, am făcut o treabă extraordinară. Asta e părerea mea. Acum, rămâne ca sportivii să ne confirme acest lucru pe viitor“, a încheiat Marin Cruţu, directorul DJS Ialomiţa.
Petruţa RIDICHE