„Din cauza haosului guvernamental, probabil că, românii îşi doresc un stat mai prezent şi ideea asta de autoritarism are tot mai mare succes”
Un sondaj efectuat recent de către INSCOP, la comanda unei companii media, a scos în evidenţă un aspect deosebit de şocant. Anume faptul că aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani. De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent. Mai exact, în opinia a 48,1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (faţă de 45,5% în noiembrie 2013), în timp ce 42,3% sunt de părerea contrară (faţă de 44,7% în noiembrie 2013). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 9,7% dintre cei chestionaţi (faţă de 9,7% în noiembrie 2013). Totodată, 46,4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent (faţă de 44,4% în noiembrie 2013), 34,2% că se trăia mai rău (faţă de 33,6% în noiembrie 2013), iar 13,7% că se trăia la fel (faţă de 15,6% în noiembrie 2013). Nu ştiu sau nu răspund 5,7% din total eşantion (faţă de 6,4% în noiembrie 2013). Analiza socio-demografică scote în evidenţă că românii sondaţi cred că înainte de 1989 se trăia mai bine, comparativ cu situaţia din prezent, mai ales persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural şi din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus.
Chiar dacă nu face parte din rândul celor care trăit vremurile comuniste, senatorul ialomiţean independent Adrian Costea pune rezultatul pe seama faptului că, sociologic, România are o populaţie îmbătrânită. „Sociologic, avem o populaţie tot mai îmbătrânită, care şi-a trăit o mare parte din viaţă sau tinereţea în acel regim politic. Cred că asta este explicaţia rezultatului acestui sondaj. Eu nu aveam decât doi ani la Revoluţia din 1989. De ce aş spune că se trăia mai bine atunci, dacă eu nu am simţit acele vremuri? Părinţii mi-au povestit lucrurile reale din 1980, cu raţionalizarea alimentelor şi asta m-a făcut să fiu destul de sceptic cu privire la acest sistem. Cred că din cauza haosului guvernamental, probabil că, românii îşi doresc un stat mai prezent şi ideea asta de autoritarism are tot mai mare succes”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Adrian Costea care vede în acest curent un real pericol. „Este un pericol, pentru că am fost într-un partid care cam asta promovează. Partidul AUR către acest electorat se mulează, care îşi doresc o conducere mai autoritară, cu un lider posibil salvator care numai el să decidă şi să salveze neamul. Un tătuc care să spună cum va merge România, cum va fi pe viitor şi să le ofere siguranţă. O falsă siguranţă, pentru că democraţia e mai greu de înţeles. Şi este greu de înţeles, atunci când stai pasiv. Asta este problema electoratului şi cetăţenilor, că stau pasivi. De aceea, toţi românii trebuie să fie implicaţi în viaţa democratică, chiar şi cei din Diaspora. Până la urmă Parlamentul trebuie să fie pentru tot poporul. Iar popor înseamnă şi românul din Spania şi românul din Germania şi românul din interiorul graniţelor României. Asta ar putea fi nişte lucruri ce i-ar putea aduce pe români mai aproape de democraţie şi atunci ar înţelege-o şi ar respecta-o”, a punctat senatorul Costea.
„Ar trebui să ne mai uităm şi spre viitor, care nu trebuie să arate negru”
Nostalgia celor chestionaţi pentru perioada comunismului înseamnă nivelul de trai, stabilitatea, faptul că nimeni nu murea de foame atunci, cu toate raţiile aferente, că toată lumea avea un loc de muncă şi doar cei care nu doreau să muncească nu găseau o ocupaţie. Dar şi în acest caz, se ocupau alţii şi le găseau ceva de făcut. Ideea este că, probabil, nesiguranţa zilei de mâine şi dezamăgirile de la un ciclu electoral la altul, produse de clasa politică, îi face pe români să fie nostalgici după regimul comunist. „Nostalgia este şi o formă de alinare, de a visa cu ochii deschişi. Dar, ar trebui să ne mai uităm şi spre viitor, care nu trebuie să arate negru. Economic, România se află printre cele mai bune momente ale ei şi asta au spus-o mulţi. Chiar şi în timpul comunismului, banul nu avea valoarea de acum”, a mai adăugat senatorul ialomiţean.
Cristina ANDREI