„Din anul 2014 am început această frumoasă tradiţie, de a duce sfinte odoare în municipiul nostru”

Protopopiatul Călăraşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Călăraşi, prin Arhiereasca Binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a organizat, în perioada 1-3 septembrie 2023, o procesiune cu Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Gura Humorului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, spre închinarea şi binecuvântarea credincioşilor. Cu acest prilej, înainte de eveniment, a fost organizată şi o conferinţă de presă (31 august 2023), la care au participat: Marius Dulce (primarul municipiului Călăraşi) şi preacucernicul părinte Viorel Dinu (Protopop al Protopopiatului Călăraşi).
Înainte de a-i da cuvântul înaltei feţe bisericeşti, primarul Marius Dulce a punctat, pe scurt, importanţa momentului. „Este un moment foarte important pentru credincioşi. Fiind început de lună, avem un obicei, ca să spun aşa. Anume ca la început de toamnă să aducem o icoană, să facem o procesiune. Este vorba de Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Gura Humorului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Dar, îl voi lăsa pe părintele Viorel Dinu să ofere mai multe detalii, legate de eveniment”, a precizat primarul municipiului Călăraşi.
Părintele protopop, Viorel Dinu a mulţumit întâi pentru invitaţie şi colaborarea fructuoasă. Acesta a spus că, într-adevăr, la începutul lunii septembrie, are loc procesiunea care marchează, de fapt, începutul unui nou an bisericesc. „Data de 1 septembrie marchează, de fapt, începutul unui nou an bisericesc. Aşa cum anul civil începe la 1 ianuarie şi ţine până pe 31 decembrie, anul bisericesc se termină la 31 august, începe la 1 septembrie şi ţine până în anul următor, 31 august. De asemenea, această procesiune nu este una întâmplătoare, spunem noi, pentru că ea are, de fapt, o tradiţie, şi cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Din anul 2014 am început această frumoasă tradiţie, de a duce sfinte odoare în municipiul nostru. Şi am zis că aceste evenimente religioase, pe care le organizăm la nivelul municipiului Călăraşi, să se desfăşoare la începutul anului bisericesc. Ştim foarte bine că orice lucru al nostru, de zi cu zi, ar trebui să înceapă cu o rugăciune. Aşa cum terminăm anul civil, la data de 31 decembrie, săvârşind o slujbă de Tedeum în bisericile noastre, aşa obişnuim şi la început de an bisericesc să organizăm câte o procesiune. În 2014, am adus Moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş. Nu a fost întâmplător acel eveniment, pentru că atunci se împlineau 90 de ani de când au fost aduse Moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş în Călăraşi. În 1914 se întâmpla acest eveniment, pentru că atunci a fost o apăsătoare şi profundă secetă în zona Bărăganului. Şi, datorită evlaviei oamenilor, s-au întâmplat minuni. Într-adevăr, minuni există şi avem nevoie de rugăciune pentru tot lucrul nostru, pe care-l facem, de zi cu zi…Acum avem Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Gura Humorului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Această icoană făcătoare de minuni este pictată în anul 1968 şi sfinţită de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Cu toţii am auzit de părintele Cleopa Ilie, un mare duhovnic al României, un îmbunătăţit preot, care a dăruit icoana Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Gura Humorului”, a subliniat părintele protopop, prezentând apoi mai în detaliu, programul manifestării care, între timp, s-a şi desfăşurat, începând de vineri şi până duminică, inclusiv.
Astfel, vineri, 1 septembrie 2023, începând cu ora 16.40, a avut loc primirea Icoanei Maicii Domnului, la Intersecţia Străzii Nicolae Titulescu cu strada Bucureşti, de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, apoi delegaţia Arhierească – împreună cu soborul de preoţi, credincioşii din tot judeţul (Protopopiatul Lehliu şi Protopopiatul Olteniţa), oficialităţile locale şi judeţene – a plecat într-o procesiune, pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada Bucureşti, până la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” (Volna). Acolo, Icoana a fost aşezată într-un baldachin special amenajat, în curtea sfântului lăcaş, spre închinarea tuturor credincioşilor. Aceştia au participat, afară, la o slujbă de Tedeum de mulţumire lui Dumnezeu. Programul liturgic de vineri, a început la ora 18.30, cu slujba Vecerniei şi Taina Sfântului Maslu. Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 07.00, a avut loc Sfânta Liturghie; ora 17.00 – Acatistul Maicii Domnului, bucuria tuturor celor necăjiţi; ora 18.00- slujba Vecerniei şi Taina Sfântului Maslu. Duminică, 3 septembrie 2023, începând cu ora 09.00, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La acest moment festiv, pe lângă credincioşii prezenţi, au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a rămas spre închinare până duminică, 3 septembrie a.c., ora 15.00, când delegaţia parohiei a plecat din municipiul Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )