„Digitalizarea va facilita colectarea, procesarea şi gestionarea datelor şi va permite interconectarea cu alte baze de date europene”

Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European a aprobat, zilele acestea raportul privind modernizarea şi transformarea Reţelei de informaţii contabile agricole în Reţeaua privind durabilitatea agricolă.
Pe acest dosar, din partea grupului PPE, a fost responsabil şi europarlamentarul român, liberalul Dan Motreanu. Acesta spune că noua propunere de regulament urmăreşte actualizarea reţelei de date contabile agricole, prin extinderea domeniului de aplicare. Dacă până cum se colectau doar date economice şi financiare, odată cu intrarea în vigoare a prezentului regulament, se vor colecta suplimentar informaţii referitoare la aspectele sociale şi de mediu la nivelul exploataţiilor agricole.
„Digitalizarea va facilita colectarea, procesarea şi gestionarea datelor şi va permite interconectarea cu alte baze de date europene pentru a colecta informaţii doar o singură dată şi a le reutiliza, ori de câte ori este nevoie. Am susţinut poziţia PPE şi am stabilit o colectare a datelor pe bază voluntară. Astfel, am eliminat caracterul obligatoriu propus de Comisie şi ulterioarele pedepse sau sancţiuni posibile pentru fermieri. Ne-am asigurat că statele membre vor fi cele care vor defini stimulentele cele mai potrivite pentru a garanta o participare sporită a fermierilor la anchete, inclusiv stimulente financiare şi oferirea de servicii de consiliere personalizată, bazată pe informaţiile cele mai recente, în funcţie de specificul fermei. De asemenea, am solicitat Comisiei Europene să acorde statelor membre sprijin financiar, din bugetul general al Uniunii, pentru a acoperi costurile de implementare ale noii reţele”, a precizat europarlamentarul Dan Motreanu, specificând că, în anexă este stipulat clar ce categorii şi subcategorii de date pot fi colectate, limitând puterea Comisiei de a solicita fermierilor tipuri de informaţii suplimentare, fără a efectua o evaluarea prealabilă asupra fezabilităţii, proporţionalităţii şi contribuţiei acestora la durabilitatea fermelor.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )