DGASPC Călăraşi este conectată pe pregătirea copiilor pentru începerea noului an şcolar
Zilele acestea, cu prilejul unei conferinţe de presă, organizată la sediul PSD, Daniela Arbagic (directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului – DGASPC Călăraşi) a prezentate evenimente petrecute, ca urmare a proceselor de restructurare sau a activităţilor curente.
Actualmente, DGASPC este conectată pe începerea anului școlar și pregătirea copiilor pentru școală. În sistemul rezidenţial sunt 171 copii, cu vârste cuprinse între 7 şi peste 18 ani, majoritatea având la dispoziţie tot ceea ce este necesar pentru şcoală. „Copiii au fost pregătiți sau suntem încă în curs de achiziție, la unele centre, cu rechizite, ghiozdane, îmbrăcăminte și tot ceea ce trebuie să înceapă școala în condiții normale. Dintre cei 171 copii, avem 32 de la Perişoru, ce vor fi cazaţi la Internatul Liceului Ştefan Bănulescu, pentru că sunt elevii din cadrul liceelor şi şcolilor profesionale din Călăraşi. Mai sunt 11 elevi de la Centrul Făurei care, la fel, pe perioada săptămânii – de luni, până la vineri – locuiesc la internat. Noi decontăm contravaloarea cazării și hranei primite la Internat, însă pe perioada week-end-ului, copiii se întorc în centrele de rezidenţă. Este adevărat că toți copiii noștri beneficiază de programe de consiliere și pregătire, în așa fel încât să mai atenuăm anumite probleme de integrare sau conductă, apărute în mediul școlar. Tocmai de aceea avem un parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, cu Biroul de Siguranţă Şcolară, pentru a preveni anumite tulburări de comportament”, a punctat Daniela Arbagic, care a abordat apoi şi sensibila problemă a restructurării. Aici poate fi menționat că la Centrul de la Vâlcelele a fost depășită perioada de acomodare și relație cu noii salariați. La început au intervenit câteva probleme vizavi de acceptarea noului mediu, fiind în cele din urmă depășite și acum activitatea se desfășoară în condiții normale. Beneficiarii au la dispoziţie servicii medicale şi psihologice, centrul fiind momentan în procedură de obţinere a licenţei. La Centrul de reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Oltenița sunt în curs de finalizare lucrări de reparații capitale ale fosei și astfel se rezolva cu partea de canalizare. Lucrarea a fost realizată cu Ecoaqua, filiala Olteniţa, iar acum se aşteaptă recepţia.
În rest, activitățile care se desfășoară la DGASPC Călărași, se înscriu în rândul celor curente. „Vorbim de relații poate mai bune sau mai rele. De relații cu părinții mai problematice, ținând cont că beneficiarii – copiii noștri – provin din medii cumva cu o promiscuitate și vulnerabilitate înaltă. Avem probleme în a ne face înțeleși de către beneficiari vizavi de parcurgerea unor etape obligatorii legale. Dar aceste probleme rămân în atenția noastră și sperăm să le rezolvam cu efortul tuturor salariaților și al instituțiilor cu care colaborăm. De actualitate ar mai fi faptul că există un proiect de hotărâre la Ministerul Familiei și Ministerul Muncii care propune o majorare a standardelor de cost. Trebuie ținut cont de fapt că toate cheltuielile noastre deja devin imposibil de acoperit cu ceea ce este prevăzut legal. Prin urmare, așteptăm această hotărâre de Guvern care să aprobe standarde de cost mult peste limitate actuale. În așa fel, să nu putem desfășura activitatea corectă, dat fiind că, așa cum se știe, au crescut foarte multe prețuri, inclusiv salariul minim pe economie, prețurile activităților și carburanților. Nu avem puterea să acoperim aceste cheltuieli”, a mai adăugat șefa DGASPC Călărași.
Mihaela DUMITRU