Dezbatere Salvaţi Copiii: Ce înseamnă valul 5 pentru copii şi spitale
Presiunea care cade pe umerii spitalelor în valul pandemic ce tocmai a început, nu este similară cu cea din valul 4. Chiar dacă sunt foarte multe cazuri de infectare, nu mai există probleme în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti. Decidenţii încearcă să ţină deschise spitalele şi pentru alte patologii, pentru a evita drama din 2020 şi 2021, datorată deceselor din alte cauze medicale. Astfel a anunţat ministrul Sănătăţii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România.
Evenimentul a avut loc online, pe 18 ianuarie, având ca titlu „Copiii în Valul 5. Cât de expuşi sunt şi cum fac faţă spitalele”. La dezbatere au participat: Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, Conf. Dr. Alexandru Ulici, Medic Primar Departamentul Ortopedie Pediatrică – Chirurgie Ortopedie Pediatrică, manager Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucureşti, Prof. Dr. Mihai Gafencu, Medic Primar Pediatru, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, Timişoara, Dr. Anca Drăgănescu, Medic Primar Pediatru, Specialist Boli Infecţioase, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti, Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Bucureşti.
Principalele declaraţii din cadrul dezbaterii
Ministrul Sănătăţii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a declarat: „Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele şi secţiile de ATI în cazul copiilor. Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi că educaţia online duce la consecinţe serioase asupra acestor copii. Utilitatea testelor salivare există, cu două condiţii: să fie efectuate şi să fie realizate corect.”
Dr. Anca Drăgănescu, Medic Primar Pediatru, Specialist Boli Infecţioase, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti, a vorbit despre simptomele Covid-19 la copii: „Febra înaltă la copiii de vârstă mică, durerea în gât, tusea cu componentă laringiană, şi manifestările digestive, vărsături sau scaune modificate. Pe lângă cele non-farmacologice, principalele măsuri de prevenţie sunt purtarea măştii şi distanţarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau uşoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienţii imunosupresaţi, cu boli cronice, au indicaţie pentru vaccinare. Vaccinarea copiilor imunocompetenţi aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii. Ne-ar aduce un beneficiu şi în ceea ce priveşte scăderea unui număr de spitalizări şi o protecţie indirectă, în apariţia noilor variante de boală. Ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuşi şi au un grad de risc pentru o formă severă de afecţiune Covid-19. Riscul de apariţie a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”.
Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Bucureşti susţine: „La copiii foarte mici putem să ne păcălim, Covid începe cu enterocolită acută. Au venit sugari cu simptome digestive, nu cu boală respiratorie. Ce remarcă şi studiile internaţionale este creşterea spectaculoasă a copiilor internaţi. Avem 1 milion de copii în SUA, cazuri noi, diagnosticate în doar două săptămâni. Acolo unde şcolile funcţionează fără testare, e posibil să vedem şi la noi o creştere spectaculoasă. Nu severitatea e problema. Vedem mai târziu când o să apară sindroamele de inflamaţie multisistemică. Ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună”.
Conf. Dr. Alexandru Ulici, Medic Primar Departamentul Ortopedie Pediatrică – Chirurgie Ortopedie Pediatrică, manager Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucureşti a confirmat ce a spus şi ministrul Sănătăţii: „Numărul de copii internaţi nu e de natură să ne îngrijoreze. Avem 16 copii internaţi şi doar trei în reanimare, fiecare fiind şi cu alte comorbidităţi”.
Preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a prezentat, pe scurt, demersul organizaţiei pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi rezultatele pe care le-a dobândit. „Când am demarat programul de combatere a mortalităţii infantile, ştiam că ne aşteaptă un drum lung, însă am pus bazele unui proiect ambiţios de susţinere a sănătăţii mamelor şi copiilor prin dotarea unităţilor medicale şi prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate. Ni s-au alăturat imediat medici dedicaţi şi, treptat, susţinători şi parteneri sociali, pe care ne bazăm în continuare. Împreună am reuşit să extindem programul şi către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcţionare a 3,5% din impozitul pe venit, pentru că înseamnă construcţie solidă”, a precizat aceasta.
Pentru că viaţa şi sănătatea copiilor depinde de investiţia în unităţile medicale, Salvaţi Copiii România lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI şi pediatrie din România. Contact Salvaţi Copiii România: Ştefania Mircea, Coordonator program, stefania.mircea@salvaticopiii.ro, 0745.375.148.
Cătălina GHEORGHE