„Deschidem școala”, proiectul dedicat copiilor din mediile vulnerabile, a ajuns la a doua ediție

Elevii claselor a V-a și a VI-a din 16 școli din județele Giurgiu, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila și Galați vor recupera pierderile la materiile Limba Română și Matematică prin proiectul de educație „Deschidem școala”. Proiectul este inițiat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială Plan B și se desfășoară până la finalului acestui an școlar.
Aflat la a doua ediție, „Deschidem școala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile care, din cauza situației provocate de pandemie și a lipsei dotărilor tehnice, au avut întreruperi în procesul de învățare.
Conform datelor oficiale, la Evaluarea Națională de anul trecut, peste 37% dintre copiii din mediul rural au avut medii sub 5, în timp ce mai puțin de 4% au luat peste 9. În același timp, procentul abandonului școlar este în prezent, în România, de 15,6%. Cel mai mare procent este în mediul rural, unde 26% dintre elevi nu mai vin la cursuri.
Proiectul educațional „Deschidem școala” este gândit în jurul a trei direcții de acțiune. Este vorba despre digitalizarea școlilor vizate, predarea materiei printr-o metodă accelerată incluzivă și consiliere psihologică. Cele 16 școli cuprinse în proiect sunt dotate cu echipamente tehnice performante, precum tablă interactivă, videoproiector, laptop și sistem audio. Acestea fac predarea materiei mult mai atractivă și mai eficientă pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care să-i ajute în procesul de asimilare a informațiilor. În paralel cu învățarea materiei, aceștia au parte și de consiliere psihologică, în perspectiva reducerii absenteismului și a abandonului școlar.
În perioada iunie-august 2021, 800 de elevi din ciclul primar din 15 școli din sud-estul țării au beneficiat de 300 ore remediale pentru materia Comunicare în Limba Română, precum și de sprijin psihologic și emoțional. Au avut loc, în total, 45 de ore de consiliere psihopedagogică. Rezultatele înregistrate ale primei ediții sunt promițătoare. Elevilor li s-a dezvoltat interesul pentru participarea activă la lecții, a fost diminuat absenteismul, s-au însușit noi cunoștințe și s-au recuperat multe lacune școlare.
„Ne-am bucurat de rezultatele obținute în 2021 și am decis continuarea proiectului «Deschidem școala» și chiar extinderea către două materii, pentru a sprijini elevi și profesorii din mediile rurale. Pentru Kaufland România asigurarea accesului la educație este o prioritate și vom investi mereu în proiecte ce vizează șanse egale și prevenirea abandonului școlar”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
„Situația elevilor din zonele vulnerabile este cruntă, sunt diferențe foarte mari între rural și urban, ceea ce se va traduce în costuri importante pentru societatea românească. Educația este un domeniu prioritar pentru Asociația Plan B. De aceea, ne bucurăm că proiectul «Deschidem școala» a reușit la prima ediție, în 2021, să aducă schimbări în comunitățile vizate, elevii demonstrând în evaluările ulterioare că au recuperat lacunele la învățătură. O contribuție importantă pentru aceste rezultate au avut-o dotarea școlilor cu echipamente tehnice și activitățile interactive realizate pe baza acestora. În acest an, ediția a doua a proiectului «Deschidem școala» se adresează elevilor de gimnaziu și are ca scop sprijinirea lor în perspectiva examenelor de Evaluare Națională”, a declarat Raluca Costache, Project Manager Asociația PLAN B.
Instituțiile de învățământ în care se desfășoară a doua ediție a proiectului „Deschidem școala” sunt: Școala Gimnazială „Marin Gh. Popescu” din localitatea Gogoșari, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Frătești – județul Giurgiu; Școala Gimnazială din localitatea Sărulești, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Răzvani – județul Călărași; Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Cavadinești, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din localitatea Liești – județul Galați; Școala Gimnazială din localitatea Nufăru, Școala Gimnazială „Mihai Bravu” din localitatea Mihai Bravu – județul Tulcea; Școala Gimnazială „Bordei Verde” din localitatea Bordei Verde, Școala Gimnazială „Cireșu” din localitatea Cireșu – județul Brăila; Școala Gimnazială „Spiru Haret” din localitatea Țăndărei, Școala Gimnazială „Vlădeni” din localitatea Vlădeni – județul Ialomița; Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Dobrotești; Liceul tehnologic „Andrei Șaguna” din localitatea Botoroaga – județul Teleorman; Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Comana, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Poarta Albă – județul Constanța.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )